Haberler

Cumhurbaşkanı Sezer İtalya'da

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Bugün İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fausto Bertinotti ile Yaptığı Görüşme Sırasında, "Kürt Sorunu"nun da Gündeme Geldiği Öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bugün İtalya Temsilciler Meclisi Başkanı Fausto Bertinotti ile yaptığı görüşme sırasında, "Kürt sorunu"nun da gündeme geldiği öğrenildi.

İtalyan kaynaklardan edinilen bilgilere göre, konu Bertinotti tarafından gündeme getirildi. Bertinotti görüşme sırasında, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nda geçen ay kabul edilen bir önergede, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların kültürel ve idari açıdan azınlık haklarından yararlandırılması gerektiğinin belirtilmiş olduğuna değindi.

Hadiseyi "Kürt sorunu" olarak niteyen Bertinotti, Sezer'e bu önergenin, Türkiye karşıtı bir tavır gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. Konuyu Avrupa Birliği kriterlerinin bir uzantısı olarak yorumlayan Bertinotti, bu ilkelerin Avrupa'daki tüm azınlıklar için geçerli olduğundan bahsederek, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da önergede dile getirildiği biçimde "azınlık hakları"ndan yararlandırılmaları, ayrımcılığa maruz kalmamaları gerektiğinden bahsetti.

Bertinotti, İtalya Meclisi'nde kabul edilen önergede, İtalyan hükümetinin, Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerin kesintiye uğramaması için çaba harcamaya ve Ankara'nın, AB perspektifini desteklemeye çağrılmış olduğuna da işaret etti.

Bertinotti'nin bu değerlendirmelerine karşılık Cumhurbaşkanı Sezer ise azınlık kavramına farklı anlamlar yüklenmekte olduğuna dikkati çekti.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye'de azınlık kavramının Lozan Antlaşması ve Anayasa'da tanımlanmış olduğunu hatırlatan Sezer, Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların da çoğunluğun bir parçası olduğunu belirtti. Sezer, bu çerçevede Türkiye'de Kürt kökenli yurttaşların bir "azınlık" olarak görülmediklerini, tam tersine çoğunluğun içerisinde değerlendirildiklerini hatırlattı.

Görüşme sırasında İtalya'nın, Türkiye'nin AB sürecini desteklemeye devam edeceğini yineleyen Bertinotti, Irak'a çalışmaya giderken, uçak kazası neticesinde yaşamlarını yitirmiş olan Türk işçileri için, Sezer'e taziyelerini de iletti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, gün içerisinde İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano ile yaptığı görüşmede, İtalya Meclisi Dışişleri Komisyonu'nun Türkiye ile ilgili olarak geçen ay kabul etmiş olduğu önergedeki kimi hususlara ilişkin memnuniyetsizliğini ifade etmişti. Sezer, bu tür gelişmelerin önlenmesine önem verilmesi gerektiğine de değinmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title