Haberler

Çorum: Türkiye'deki Süt Üreticileri Tek Çatı Altında Toplandı

Türkiye'de Üretilen 10 Milyon Ton Sütü Kayıt Altına Almaya Çalışan Türkiye Süt Üreticileri Birliği, Üretim Merkezlerini Bir Araya Topluyor.

Türkiye'de üretilen 10 milyon ton sütü kayıt altına almaya çalışan Türkiye Süt Üreticileri Birliği, üretim merkezlerini bir araya topluyor.

1 yıl önce kurulan ve şu anda Türkiye'nin her ilinde merkezlerini açan Süt Üreticileri Birliği, kayıtdışı 8 milyon ton sütü kayıt altına almak için kolları sıvadı. Çorum'da toplanarak durum değerlendirmesi yapan Türkiye Süt Üreticileri Birliği Genel merkez yöneticileri, süt üreticilerinin sorunları ve sütlerin değerlendirilmesi konularını masaya yatırdı.

Çorum Hancılar Lokantası'nda bir araya gelen Süt Üreticileri Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, Çanakkale Yenice Süt Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Kozan, Bandırma Süt Üreticileri Birlik Başkanı Harun Eren, Yılmaz Çabuk'la birlikte Çorum İli Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Aygüneş, toplantıda kayıt dışı 8 milyon sütün kayıt altına alınarak hem devletin kasasına para kazandıracaklarını, hem de süt üreticilerinin emeklerinin karşılığını kazanmalarını sağlayacaklarını ifade ettiler.

Toplantıda bir konuşma yapan Süt Üreticileri Birliği Genel Başkanı Ali Koyuncu, Türkiye genelinde bir yıl içerisinde 84 süt birliği kurulduğunu belirterek, bu birliklerin kuruluş amaçlarının süt üreticilerinin gerçek kazançlarının sağlanması ve üreticilerin haklarını korumak ve kayıt dışı sütün ortadan kaldırılması için çaba göstermek olduğunu söyledi.

Genel Başkan Ali Koyuncu, "Ülkemizde 8 milyon ton süt kayıt dışıdır. Türkiye'de üretilen süt miktarının 10,8 milyon ton civarında ancak kayıt altına alınabilen süt miktarı ise sadece 2,8 milyon tondur. Bu sütü devlete kazandırmak zorundayız. Kayıt altına sütlerin alınması demek Türkiye'de süt sektörünün dünya pazarları ile rekabet etme imkanı bulunacaktır. Dünya pazarında süt miktarı gerçek gösterilmediği için süt alanında gerçek gücümüzü gösteremiyoruz. Bu nedenle Süt birliği olarak Türkiye'deki süt birliklerini bir araya toplayarak Türkiye'yi süt pazarında dünyada söz sahibi yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Şu anda süt fiyatının çok düşük olduğunu ifade eden Koyuncu, "Litresi halen 50 Ykr'nin altında satılan sütün fiyatının 65 Ykr'nin üzerinde olması gerekiyor. Kayıt dışı sütün, fiyat belirlemesinde olumsuz etki yaşandığından süt sanayicilerinin tekelleşme içine girmişlerdir. Sütü satın alacak kuruluşlar girdikleri ihaleler öncesi bir araya gelerek aralarında belirledikleri fiyatın üzerine çıkmıyorlar buda süt üreticisini zor duruma sokuyor. Biz Birlik olarak hem devletimizin hakkını koruyacağız hem de süt üreticilerimizi koruyacağız" açıklamasında bulundu.

Çorum Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Aygüneş ise, süt üreticilerinin Türkiye'de tek çatı altında toplanmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, Çorum Süt Üreticileri Birliği olarak sütün kayıt altına alınmasını destekliyoruz.

Kayıt dışı süt üreten çiftçilerin haklarını almalarını belirten Aygüneş, "tüm çiftçilerimize çağrımız birliğimiz çatısı altında toplanarak sütlerini kayıt altına aldırmaları ve hakkı olan kazançlarına kavuşmalarıdır. Kayıt dışı üretim yapan çiftçiler hükümetimizin sunduğu imkanlardan da faydalanma imkanı bulamamaktadırlar" açıklamasında bulundu.

Diğer taraftan süt üreticilerini sorunlarının konuşulduğu toplantıya AK Parti İl Başkanı Faruk Özkader, Çorum Süt Üreticileri Birliği Muhasibi Mehmet Yılmaz, Mecitözü Süt Üreticileri Birlik Başkanı Yaşar Kabakçı ile AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas'ın danışmanı Bünyamin Ateş'te hazır bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title