Haberler

'Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması' Projesi

Van Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, Son Zamanlarda Yaşanan Göçle Birlikte Van'da Çocuk İşçiliğinin Arttığını Söyledi.

Van Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz, son zamanlarda yaşanan göçle birlikte Van'da çocuk işçiliğinin arttığını söyledi.

'Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması' projesi kapsamında Urartu Oteli toplantı salonunda İl Eylem Komitesi tarafından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Vali Yardımcısı Mustafa Yavuz başkanlığında yapılan toplantıya, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) temsilcileri ile kamu kurum temsilcileri ve bazı sivil toplum kuruluşları yöneticileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mustafa Yavuz, projenin Van'da uygulanması için çok mutlu olduklarını söyledi. Nisan 2006 tarihinden beri projenin Van'da uygulandığını hatırlatan Yavuz, "Proje, sadece sokakta çalışan çocuklara yönelik değil. Bu projeye sanayi ve tarım da çalıştırılan çocuklar da dahil" dedi

Son zamanlarda yaşanan göçle birlikte Van'da çocuk işçiliğinin arttığını anlatan Yavuz, şöyle konuştu: "Yerel düzeyde yoksul ailelere yardımcı oluyoruz. Van'da yoksul ailelere yardımcı olabilmek için Mikrokredi ve Sosyal Riski Azaltma (SRAP) projeleri kapsamında yoksul vatandaşlarımıza kredi veriyoruz. Gıda Bankası kurarak gıda, temizlik malzemesi dağıtıyoruz. Çocuk Araştırma Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi (ÇAREM) projesi kapsamında çocuklar eğitiliyor. Kenar mahallelerde bulunan ailelerin çocuklarına yardımcı olmak için 2. ve 3. ÇAREM'i kurmaya çalışıyoruz."

Uluslararası Çalışma Örgütü'nden Klaus Guenther, Proje Başdanışmanı Osman Zaim, Van İl Proje Koordinatörü Olcay Barlas ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü Çalışan Çocuklar Bölüm Başkanı Murat Ayhan Başaran'ın de birer konuşma yaptığı toplantı soru ve cevap bölümünün ardından sona erdi.

PROJE

Türkiye'de 7 ilde sürdürülecek proje, Avrupa Birliği - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Uluslararası Çalışma Örgütü işbirliğinde yürütülüyor. AB'nin çocuk işçiliği konusunda finansman sağladığı projenin 2007 yılı sonuna kadar sürdürüleceği belirtildi. Proje kapsamında en az bin 500 çocuğun çalışma hayatından çekilerek eğitime yönlendirilmesi planlanırken, 2015 yılına kadar 'Çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinin ortadan kaldırılması' için de bir araştırma başlatıldı. Araştırmaya dahil olan haneler, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bilimsel örnekleme yöntemiyle seçildi. Van'da merkez dahil 12 ilçe ile 43 köyden toplam 11 bin 21 haneye anket uygulanacak. Bu araştırma ile iş gücünde yer alan 6-17 yaş gurubundaki çocukların çalışma hayatı, eğitim, sağlık sorunları, çocuk işçiliğinin sebep ve sonuçları, sosyoekonomik, psikososyal ve eğitimsel karakteristiklerine ilişkin bilgi derlenecek.

(MSA-MET-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title