Haberler

Caz Oryantalle Harmanlanacak

Güncelleme:

Suriyeli caz sanatçısı Lena Chamamyan İstanbul Caz Festivali kapsamında bu akşam, ünlü kanun virtüözü Göksel Baktagir ile aynı sahneyi paylaşacak.

Ah yakıyor bağrımdaki ateş


20. İstanbul Caz Festivali kapsamında yapılan “Ustalarla Buluşmalar” serisi bu yıl 8. kez dünyaca ünlü sanatçıları bir araya getiriyor. Suriye’nin en önemli sanatçılarından Lena Chamamyan, bu akşam 21.30’da Yıldız Sarayı Hasbahçe’de, ünlü kanun virtüözü Göksel Baktagir ile buluşuyor. İkiliye çellisit Özer Arkun ve piyanist Tuluğ Tırpan da eşlik edecek. Sahnede ayrıca basgitarda Volkan Hürsever ve bateride Ediz Hafızoğlu olacak.


Bu coğrafyanın sesleri


Halep Konservatuarı'nda Klasik Doğu Müziği üzerine eğitim alan Lena Chamamyan aynı zamanda caz ve Ermeni Müziği üzerine de çalıştı. 2006'da çıkardığı ilk albümü olan Hal Asmar Ellon'da oryantal müzik ve caz öğelerini birleştiren sanatçı, bu projede kendisi gibi Şam doğumlu olan trompetçi Basel Rajoub ile birlikte çalıştı. Chamamyan ve Rajoub, bu albümle 2006 yılında Radio Monte Carlo Müzik Ödülü'nü kazandı. Lena Chamamyan Mayıs 2007'de, daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan Shamat adlı ikinci albümünü yayımladı. Lena Chamamyan repertuvarının zirvesini oluşturan eserler arasında Endülüs Havası Lamma Bada Yatathana ve Ya malya Al Ghusson gibi tanınmış Arapça ezgiler yer alırken, repertuvarın zirvesini, Turnam Gidersen Mardin’e ismiyle Türkçesi de bulunan Ermenice Sareri Hovin Mernem gibi şarkılar oluşturuyor. Bu akşamki konserde ise, Baktagir’in ‘Ah Yakıyor Bağrımdaki Ateş’ isimli parçası, Lena Chamamyan’ın parçaya yazdığı Arapça sözlerle seslendirilecek.


Çal kanunum çal!


İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'ndaki eğitiminin ardından İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'na kanun sanatçısı olarak katılan Göksel Baktagir, dahil olduğu "Necdet Yaşar Ensemble" ve birçok başka grup ile dünyanın dört bir yanında konserler verdi. Beste çalışmalarına konservatuar öğrenciliği yıllarında başlayan Baktagir, çoğunluğu enstrümantal olmak üzere 140 civarında besteye imza attı. Kanun çalma tekniklerini geliştirip, özellikle sol el için geliştirdiği stil ile bilinen Baktagir, New Age, caz gibi türlerdeki hakimiyetle ünlendi. Baktagir, Haliç Üniversitesi'nde dersler veriyor.

Kaynak: Star / Kültür Sanat

Göksel Baktagir İstanbul Suriye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title