Haberler

Çağlayan: "Cari Açık Bal Gibi Tehlikelidir"

Ankara Sanayi Odası (Aso) Başkanı Zafer Çağlayan, Cari Açık Konusunda, "Cari Açık Sürekli Konuşuluyor, Cari Açık Tehlikelidir, Değildir... Cari Açık Bal Gibi Tehlikelidir" Dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, cari açık konusunda, ''Cari açık sürekli konuşuluyor, cari açık tehlikelidir, değildir... Cari açık bal gibi tehlikelidir'' dedi.

Çağlayan, Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından düzenlenen toplantıda Türk ekonomisini değerlendirdi.

Türkiye'nin 2002 yılından bu yana geçirdiği aşamaları anlatan Çağlayan, yapılan özelleştirmelere, ülkeye gelen doğrudan yabancı sermayeye, enflasyonun ve faizlerin düşürülmesine ve yakalanan dış ticaret hacmine değindi.

Bütün bu gelişmelere rağmen Türkiye'nin gerçek performansını gösteremediğini dile getiren Çağlayan, ''100 kilometrenin üzerine çıkamıyoruz. Türkiye dünyanın en düzgün yetişen genç nüfusuna sahip. Olması gereken seviye ilk 10'dur'' dedi.

Dünyada yaşanan gelişmelerin Türkiye'nin performansını etkilediğini belirten Çağlayan, özellikle dış piyasalarda yaşananların en fazla Türkiye'yi etkilediğini hatırlattı.

Türkiye'nin yapması gereken ev ödevleri bulunduğunu, ekonomisini stabil hale getirmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, şöyle devam etti:

''Bugün Türkiye'nin en büyük problemi haline gelmiş cari açık meselesinin mutlaka düzeltilmesi gerekir. Cari açık sürekli konuşuluyor, cari açık tehlikelidir, değildir... Cari açık bal gibi tehlikelidir. Cari açığın finansman kalitesi önemli. Sıcak para çok tatlı gelir, giderken de çok acı verir. Türkiye için en önemli risk budur. Türkiye'de şu anda bir kriz ortamı yoktur. Kriz tellallığı yapmanın kimseye faydası yok. Kriz yoktur derken de, (güllük gülistanlık, her şey çok iyidir) dersek de kendi kendimizi kandırırız. Türkiye'de şu anda ekonomik anlamda kırılganlık vardır.''

Çağlayan, Türkiye'nin cari açığının bu yıl sonunda 30 milyar doların üzerine çıkacağını öne sürdü.

Türkiye'de ekonominin büyümesine rağmen, işsizliğin hala en büyük sorunlardan biri olduğunu belirten Çağlayan, yasaların istihdam yaratmayı değil, istihdam kaybetmeyi amaçladığını savundu.

''İşkur Başkanı gibi çalışıyorum'' diyen Zafer Çağlayan, şu an kendisinde 7 bine yakın CV bulunduğunu ve bu CV'lerin yüzde 99'unun üniversite mezunlarına ait olduğunu, bu CV sahiplerinin büyük çoğunluğunun iki lisan bildiğini anlattı.

Türkiye'deki kayıp kaçak oranlarını da hatırlatan Çağlayan, ülkenin oradan kaybettiği paralarla çağ atlayabileceğini, her yıl 2 tüp geçit yapılırken, binlerce kişiye istihdam sağlanabileceğini anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title