Haberler

Bursa: Çekirge'deki Binalar Tehlike Altında

Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, Bursa'nın en lüks semtlerinden Çekirge'deki binaların istinat duvarlarının mühendislik kriterleriyle ilgisinin olmadığını belirterek, muhtemel bir depremde felaket yaşanacağına dikkat çekti.

Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, Bursa'nın en lüks semtlerinden Çekirge'deki binaların istinat duvarlarının mühendislik kriterleriyle ilgisinin olmadığını belirterek, muhtemel bir depremde felaket yaşanacağına dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından BUSKİ Konferans Salonu'nda düzenlenen seminerde, 'zeminlerin sıvılaşması' ele alındı. Seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, incelemelerde bulunduğu Çekirge semtindeki istinat duvarları ve binalarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bölgedeki duvarların mühendislik hesaplarıyla uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığına dikkati çeken Mollamahmutoğlu, "Bölgedeki istinat duvarları yıllar önce kaplama mantığıyla yapılmış. Tasarımlarda ve projelerde emniyet faktörü kullanılmalıdır. O dönemdeki yönetmeliklere göre yapılan yapılar ortada. Aslında günümüz yönetmeliklerinin de eskisinden farkı yok. Bölgedeki binalar bugün statik olarak ayakta durabiliyor, bir depremde binalar ağır hasar görür" dedi.

TOKİ'nin yaptığı yapıları da hatalı bulan Mollamahmutoğlu, "Temel tipi, zemini ve yer altı su miktarı dikkate alınmadan tasarım yapılmaz. Bu kriterlere uyulmadan ülkemizin her yerinde maalesef yapılar yapılıyor. Depremde asıl alt yapıyı değil, üst yapıyı ele almalıyız. Yer altındaki fayları inceleyerek özelliklerini çıkartmalıyız ve ona göre üst yapıyı ve projeleri yapmalıyız" şeklinde konuştu.

Depreme karşı tedbir ve yapı denetimlerle ilgili yönetmeliklerin yetersiz kaldığını ileri süren Mollamahmutoğlu, "Türkiye bir deprem bölgesi ve bu gerçeğe kendimizi hazırlamalıyız. Denetim büroları kuruldu ancak kimi, neyi denetleyeceklerini bilmiyorlar. Bilimsel verilere göre, bu ülkede bir deprem olacaktır. Böyle uygulamalar yapılmaya devam ederse, depremin altında mühendisler kalacaktır. Bunun sorumlusu da yönetmelikleri çıkaranlar olacaktır" diye konuştu.

Seminerde, Doç. Dr. Mehmet Orhan da teknik bilgiler verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title