Haberler

    Bu da 'Uyku Günü' Toplantısı

    7 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantıda, Prof. Dr. Derya Karadeniz, "Uyku hastalıkların belirtileri sadece geceye özgü değil, aynı zamanda gündüze de özgüdür.

    7 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle düzenlenen basın toplantıda, Prof. Dr. Derya Karadeniz, "Uyku hastalıkların belirtileri sadece geceye özgü değil, aynı zamanda gündüze de özgüdür. Çünkü uyanık kalabilmemiz, normal yaşabilmemiz, kaliteli yaşabilmemiz için uykumuzun kaliteli ve normal olması lazım" dedi.

    17 Mart Dünya Uyku Günü nedeniyle Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Merkezi Başkanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aksu ve TEVA Medikal Direktörü Dr. Pınar Köktürk, sosyal yaşamdan, iş yaşamına günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen ve dikkat edilmesi gereken gündüz aşırı uykululuk problemini ve beraberinde getirdiği hem kişisel hem de toplumsal riskleri konularını İstanbul'da bir otelde düzenlenen basın toplantısında gündeme getirdiler.

    Uyku hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Karadeniz, "Uyku hastalıkların belirtileri sadece geceye özgü değil, aynı zamanda gündüze de özgüdür. Çünkü uyanık kalabilmemiz, normal yaşabilmemiz, kaliteli yaşabilmemiz için uykumuzun kaliteli ve normal olması lazım. Bu hastalıktan ne zaman şüpheleniriz diye baktığımızda; uykuya dalmakta zorluk varsa, sık uyanma, çok erken uyanma, kötü kalitede uyuma, gece terleme, gece tuvalete kalma, sabah yorgun uyanma, sabah başta ağırlık hissi ile uyanma, gün içinde uykuya eğilim hali ve sürekli yorgun hissetme, normal beslenmeye rağmen giderek kilo alma gibi birçok belirtisi var" dedi.

    "Uykuda solunum bozukluğu varsa kalp-damar hastalıkları riski 6 kat artıyor"

    Uyku hastalıkları psikolojik hastalıklar değil, çok somut, tanıları net olarak konulan hastalıklar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karadeniz, "Uykuyu bozarak; gündüzü yaşam kalitesini bozan ve aynı zamanda başka hastalıklara zemin hazırlayan hastalıklardır. Örneğin; uykuda solunum bozukluğu varsa kalp-damar hastalıkları riski 6 kat artıyor. Uyku apnesini tedavi edemezsek hipertansiyon tedavi edilemiyor. Gündüz uykululuk hali olan narkolepsi hastası bunun farkında değilse toplumda ciddi kazalara yol açabiliyor. Gece uykuyu bölen ve gündüz uykuluk durumlarında muhakkak uyku hekimine baş vurmak gerekiyor" şeklinde konuştu. Gece yeteri kadar uymasına rağmen gün içinde isteyerek ya da istemeyerek, aktif ya da pasif iken uyuklamanın bir uyku hastalığı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karadeniz, "Gündüz uyanık kalamama ile seyreden uyku hastalığıdır. Bunun çeşitleri var. Bunun için gece uykusuna bakıyoruz. Gündüz uykululuğa neden olan bir başka gece uyku bozukluğu mu var? Sonra gündüz uykululuğa bakıyoruz, acaba bu kişide gündüz uykululuk ne düzeyde. Hastalığın adını koyup tedaviye başlıyoruz. Gündüz uyanık kalamama ile ilgili hastalıklarda ilaç tedavileri, gece uykusunda solunum bozukluklarında cihaz tedavileri, ritim bozukluklarında ışık tedavisi gibi bir takım tedaviler var. Hepsi tedavi edilebilir, tedaviye cevap veren hastalıklar" ifadelerini kullandı.

    Kaynak: DailyMotion.com / Yaşam

    Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İhlas Haber Ajansı Karadeniz Yaşam Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title