Haberler

Bosna Hersek'teki Sel Felaketi

Felaketten en fazla etkilenen şehirlerde incelemelerde bulunan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Yıldız: "Bundan sonra yardımlar biraz daha ekonomik, yaşamı canlandırmayla alakalı olacak"

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, son 120 en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'in kuzeyindeki Brçko, Biyelyina ve Bosanski Şamats kentlerinde incelemelerde bulundu.

Bölgede çalışan Türk Kızılayı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ile yerel yetkililerle görüşen Yıldız, Bosanski Şamats kentinde yaptığı incelemelerin ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu şehirlerde hasarın büyük olduğunu söyledi.

Su boşaltma çalışmalarına öncelik verildiğini belirten Yıldız, "Gördüğüm kadarıyla en büyük su baskınları burada. Ekiplerimiz bu şehirlerde çalışmaya devam ediyor ama sadece bizim ekipler değil, başka ülkelerden de ekipler var. Bu da işin boyutunun büyüklüğünü gösteriyor. Yapılan çalışmalar güzel, en azından ana cadde yaya ve araçlar için trafiğe açık olacak" diye konuştu.

Türkiye'de yardımların toplanmaya devam edildiğini vurgulayan Yıldız, bölgede yaptığı incelemeler üzerine Türk kuruluşlarına bilgi ileteceğini söyledii. Bosna Hersek'te çalışan ekiplerin profesyonel ve deneyimi olduğuna değinen Yıldız, şunları kaydetti:

" Türkiye, yardıma çok erken başladı çünkü TİKA ve askeri birliğimiz burada olduğu için tüm yaşananları gördük. Türkiye, zaten Bosna Hersek'i çok yakından takip ediyor. Farklı şehirlerde belediye başkanları ve halktan duyduklarım beni çok mutlu etti ve gurur duydum. Ama gördüğüm o ki bu, bir ekiple olacak bir iş değil, o yüzden diğer ekiplerin gelmesi de güzel. Yine de işi esas düzeltecek olan Bosna halkıdır. Bundan sonra yardımlar biraz daha ekonomik, yaşamı canlandırmayla alakalı olacak. Haziran ayının ilk 2 haftasında Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği burada ciddi bir değerlendirme yapacak, nereye ve ne yardım yapılması konusunda da bize bir liste sunacaklar."

Şamats Belediye Başkanı Savo Miniç ise şehirde yaşanan onca şeyden sonra, hiçbir şeyin eskisi gibi olmadığını belirtti.

Yılmadan çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Miniç, evlerini terk etmek zorunda kalan Şamatslıların çoğunun yavaş yavaş dönmeye başladıklarını aktardı.

Türk halkı ve hükümetine teşekkürlerini sunan Miniç, "Bize yardım yollayanları yüz üstü bırakamayız. Tekrar şehrimizi temizlemeli, belediyelerimizi düzenlemeliyiz. Sürekli yardıma muhtaç olan ve yardım isteyen bir halk olmak istemiyoruz" diye konuştu.

Bosna Hersek'te son yüzyılın sel felaketinin hemen ardından ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla TİKA harekete geçmişti. Gıda, içme suyu, battaniye, jeneratör gibi malzemeleri sel bölgelerine ulaştıran ilk uluslararası kurum olan TİKA'nın yanı sıra ayrıca Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Diyanet Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Deniz Feneri gibi çeşitli yardım kuruluşları da  Bosna Hersek'in yaralarının sarılması için harekete geçmişti. - Republika Srpska

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türk Kızılayı Türkiye Politika Güncel Haberler

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

Hastanelerde, onaylı randevu dönemi başlıyor! Bakanlık 10 soruda merak edilenleri yanıtladı

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

Özel: Cumhurbaşkanımıza da Devlet Bey'e de söyledim, el ele verip emekli maaşını asgari ücrete çıkaracağız

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title