Haberler

Bmgk Dönem Başkanlığı Çin'e Geçti

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong, Suriye'deki krizim çözümüne ilişkin, "Annan planı, hem o ülkede hem de bölgede barış ve istikrar getirmeyi öngörüyor."

Çin'in BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Li Baodong, Suriye'deki krizim çözümüne ilişkin, "Annan planı, hem o ülkede hem de bölgede barış ve istikrar getirmeyi öngörüyor. Plan, Suriye'nin ve bölgenin geleceğini ilgilendiriyor. O yüzden Genel Sekreter tarafından atanan Kofi Annan'a, uluslararası toplum, BM ve BMGK olarak tam ve samimi destek vermeliyiz, bir arada hareket etmeliyiz. Başka seçeneğimiz yok" dedi.

Büyükelçi Li Baodong, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Dönem Başkanlığı'nın Çin'e geçmesi dolayısıyla BM'de basın toplantısı düzenledi ve BMGK'nın bu ayki programıyla ilgili gazetecilere bilgi verdi.

Suriye konusunun BMGK'nın bu ayki gündemini meşgul etmeye devam edeceğini belirten Li Baodong, BM-Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın, BM Genel Sekreterinin barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous ile perşembe günü BMGK'ya Suriye'deki duruma ilişkin bilgi vereceğini belirtti. Baodong, Annan'ın da 26 Haziran'da BMGK'ya bilgi vermesinin beklendiğini söyledi.

Suriye'deki krizle ilgili Çin'in görüşlerinin sorulması üzerine Li Baodong, ülkesinin, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğunu ama aynı zamanda Suriye halkının iradesini ve tercihlerini de saygıyla karşıladıklarını ifade etti.

"Bizim kimseyi kimseye karşı korumak gibi bir niyetimiz yok" diyen Li Baodong, Çin'in isteğinin Suriye'nin egemenliğinini korunması ve kaderinin de Suriye halkı tarafından belirlenmesi olduğunu dile getirdi.

"Çin, Hula'da olanları kınamaktadır. Orada korkunç şeyler yaşandı ve bunları kim yaptıysa adalete teslim edilmeleri gerek" ifadesini kullanan Li Baodong, Suriye krizinin dönüm noktasında olduğunu vurguladı.

-"Suriye'de şu an iki perspektif var; biri aydınlık, biri kara"-

"Suriye'de şu an iki perspektif var; biri aydınlık, biri kara" diyen Li Baodong, aydınlık senaryoda ülkede tüm tarafların ateşkese uymalarının, şiddeti bırakmalarının ve siyasi diyalog sürecini başlatmalarının mümkün olduğunu söyledi.

Li Baodong, "Karanlık perspektifte ise Suriye'deki şiddetin daha da yayılarak tam bir iç savaşa ve mezhepsel öç almaya doğru gideceğini" dile getirerek, bu durumdan sadece Suriye değil, bölge barışı ve istikrarının zarar göreceğini bildirdi.

Suriye'de herkesin ilk perspektiften yana olduğunu vurgulayan Çin'in BM Daimi Temsilcisi Li Baodong, şöyle devam etti:

"Annan'ın planına ve arabuluculuk çabalarına tam ve güçlü destek vermeliyiz. İkinci olarak Suriye'deki tüm tarafların BM gözlemcileriyle tam işbirliğinde bulunmalarını, ateşkese uymalarını, şiddeti bırakmalarını ve siyasa diyaloğa başlamalarını sağlamalıyız. Son olarak da Suriye'de söz edilen '3. güce' dikkat etmeliyiz. Bu üçüncü gücün Suriye'deki şiddetten avantaj sağlamasını önlemeliyiz."

-"Annan'ın BMGK'ya brifingini sabırsızlıkla bekliyoruz"-

"Annan'ın BMGK'ya vereceği brifingi sabırsızlıkla bekliyoruz" diyen Li Baodong, konunun G-20 zirvesinde ele alınıp alınmayacağı sorusuna BMGK dönem başkanı olarak yanıt veremeyeceğini söyledi.

Hula katlimanın uluslararası ve bağımsız bir komisyon tarafından soruşturulmasını destekleyip desteklemediklerinin sorulması üzerine ise Baodong,

"Hula katliamına ilişkin değişik taraflardan, değişik senaryolar ortaya konuldu. Bu bilgileri, ama asıl önemlisi de Suriye'de görev yapan BM gözlemci misyonunun ilk elden verdiği bilgileri toplayıp bir araya getirmemiz gerek. Ondan sonra Çin olarak bağımsız bir soruşturmanın yapılmasından yanayız" diye konuştu.

Li Baodong, Hula katliamının Suriye'deki krizin çözümünde son derece kötü bir etki yaptığını belirterek, bu katliamın Annan Planı'na ve Annan'ın arabuluculuk çabalarına zarar verdiğini, aynı zamanda uluslararası topluma,

"Şimdi ne yapılması gerek-" sorusunu sunduğunu vurguladı.

Kofi Annan'ın planının siyasi süreci de içerdiğini ifade eden Baodong,

"Annan Planı, hem o ülkede hem de bölgede barış ve istikrar getirmeyi öngörüyor. Plan, Suriye'nin ve bölgenin geleceğini ilgilendiriyor. O yüzden Genel Sekreter tarafından atanan Annan'a, uluslararası toplum, BM ve BMGK olarak tam ve samimi destek vermeliyiz, bir arada hareket etmeliyiz. Başka seçeneğimiz yok" dedi.

-"Hula'da olanlar gözlerimizi açtı"-

Annan Planı'nı ve Annan'ın çabalarını zayıflatmaya çalışan taraflar olduğuna değinen Li Baodong, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

"Hula'da olanlar gözlerimizi açtı ve uluslararası topluma alarm mesajı verdi" ifadesini kullanan Li Baodong, bu katliamın kimin tarafından yapıldığının bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Li Baodong, Arap Birliği'nden de bir mesaj getirdiğini belirterek, Birlik temsilcilerinin yakında New York'ta BMGK ile toplantı düzenlemek istediklerini ifade etti.

"Esed'e mesajınız nedir-" sorusuna ise Li Baodong, "Mesajım, Suriye'deki herkese. Suriye'de herkes Annan Planı'nı tam olarak uygulamalı, daha fazla gecikmeden insan öldürmeyi bırakmalı, herkesi kapsayan siyasi bir süreç başlatılmalı ve ülkeye barış ve istikrar getirilmeli" yanıtını verdi.

(Sürecek)

Muhabir : Özlem Şahin Şakar

Yayıncı : Murat Taydaş - BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Kaynak: AA / Dünya

Çin Halk Cumhuriyeti Birleşmiş Milletler Kofi Annan Suriye Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title