Haberler

'Bilimsde Etik ve Etik Dışı Davranışlar' Konulu Konferans

Türkiye Bilimler Akademisi (Tüba) Üyesi Prof.dr. Özer Bekaroğlu, Dünyada Makale Yayınlamada Türkiye'nin 19. Sırada Bulunduğunu Belirtti.

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) üyesi Prof.Dr. Özer Bekaroğlu, dünyada makale yayınlamada Türkiye’nin 19. sırada bulunduğunu belirtti.

Adıyaman Üniversitesi'nde "Bilimde etik ve etik dışı davranışlar’ konulu bir konferans düzenlendi. Vehbi Koç konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa Adıyaman Üniversitesi Rektörü Mustafa Gündüz, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan TÜBA üyesi Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, bilimde etik olan ve etik dışı konular ile bilimdeki sahtecilik konularını anlattı. Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, öğrencilere kopya çekmek, verileri uydurmak, verileri değiştirmek, hakemlik görevini kötüye kullanmak, kitap tercüme ederek kendi yazmış gibi adını koyarak bastırmak, yayımlanan makaleden diğer isim veya isimleri silip fotokopisini alarak tek isimle kendi yapmış gibi göstermek, aynı yayını değişik iki veya daha fazla jurnale gönderip bastırarak makale sayısını fazla göstermeye çalışmak başlıkları altında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Özer Bekaroğlu, Türkiye'nin dünyada makale yayınlama sıralamasında 19. sırada olduğunu kaydederek, "Mühendislik göstergeleri 2006 isimli bin sayfalık raporda Türkiye'nin durumu açıkça belirtilmektedir. Türkiye'de 6 bin 300 makalenin yüzde 47'si klinik tıpla ilgili, yüzde 11'i kimya, yüzde 7-8'i fizik, yüzde 7-9'u matematik, yüzde 7'i biyoloji" dedi.

(MY-ST-Y)

24.10.2007 17:34 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title