Haberler

    Bilgisayar Temizliğinde Bunlara Dikkat!

    Yaşamımızda artık hemen hemen her gün elimizin değdiği başlıca teknolojik ürünlerden biri olan bilgisayarlar sayesinde birçok işi çok daha kısa zamanda görebiliyor ve bilgilerimizi depolayabiliyoruz. İster masaüstü ister dizüstü bilgisayar olsun başında bu kadar vakit çok geçirdiğimiz elektronik ürünlere en az bir kişi dokunsa bile ellerdeki bakterilerden, havadaki tozlardan, yanında içtiğimiz çay, kahve benzeri içecek ve yiyeceklerden kaynaklı sıvı ve kırıntı bulaşması mümkün olabiliyor. Peki bu kadar çok işimize yarayan

    Yaşamımızda artık hemen hemen her gün elimizin değdiği başlıca teknolojik ürünlerden biri olan bilgisayarlar sayesinde birçok işi çok daha kısa zamanda görebiliyor ve bilgilerimizi depolayabiliyoruz. İster masaüstü ister dizüstü bilgisayar olsun başında bu kadar vakit çok geçirdiğimiz elektronik ürünlere en az bir kişi dokunsa bile ellerdeki bakterilerden, havadaki tozlardan, yanında içtiğimiz çay, kahve benzeri içecek ve yiyeceklerden kaynaklı sıvı ve kırıntı bulaşması mümkün olabiliyor. Peki bu kadar çok işimize yarayan ve bir o kadar da hassas olan bilgisayar nasıl temizlenir? Ekranı, klavyesi, kasası ve diğer parçalarına özel nasıl bilgisayar temizliği yapılabileceğine dair ipuçlarını aşağıda görebilirsiniz.

    Bilgisayar ekranı temizliği

    Öncelikle bilgisayarın fişte kalmamasına ve tamamen kapatılmış olmasına dikkat edin. Monitördeki tozları, ekranlar için özel olarak üretilen bilgisayar temizliği solüsyonları ve yumuşak bir cam bezi yardımı ile yok edebilirsiniz. Solüsyonu ekrana direkt püskürtmemek, öncelikle beze sıkıp sonra silmek gerekiyor. Ayırca ekranlar için üretilen temizlik mendilleri de pratik bir çözüm sunuyor. Burada dikkat etmek gereken normal bir ıslak mendil değil, elektronik ürünlerin temizliğinde kullanılan özel mendillerden tercih etmeniz. Ekrana fazla baskı uygulamadan silme işlemini gerçekleştirdikten sonra yüzeyin tamamen kurumasını beklemek gerekiyor.

    Yan aksamların temizliği

    Klavye, fare, hoparlör, kulaklık, kablolar, webcam gibi yan aparatların plastik kısımları için de yine ekranda kullandığınız solüsyonları mikrofiber bezler yardımı ile kullanıp kurulayabilirsiniz. Bilgisayarların en çok kirlenen parçası, parmakların en çok değdiği ve ufak kırıntılara en çok maruz kaldığı parça olan klavyedir. Bu sebeple bilgisayar temizliğini klavyelerde daha sık yapabilirsiniz. Öncelikle klavyeyi ters çevirip silkeleyip dökülen kırıntılardan kurtulabilir, ardından ucuna fırça takılmış süpürge ile tozları çekebilirsiniz.

    Kasa ve havalandırma deliklerinin temizliği

    Bilgisayar kasası asıl işlevlerin gerçekleştirilmesini sağlayan RAM, güç kaynağı, sabit sürücü, disket ve cd sürücüler ile asıl beyin sayılabilecek işlemci parçalarının bulunduğu iskelet görevi gören kısımdır. Belirli aralıklarla kasada bilgisayar temizliği yapmanız büyük önem taşıyor. Yine de masaüstü ve dizüstü bilgisayarların detaylı iç temizliği sırasında herhangi bir parçanın zedelenmemesi için profesyonel teknik bilgiye sahip bir kişi veya servisten yardım almak gerekebilir.

    Kendiniz temizlik yapmak isterseniz, özellikle hava deliklerinden giren tozların bilgisayarın gücünü düşürmemesi için kasaya zarar vermeyecek güçteki hava üfleyen kompresörlerden yararlanabilirsiniz. Tabii bu işlemi yaparken maske takmanız ve havadar bir alanda bulunmanız işinizi kolaylaştırır. Bilgisayar kasanızın yan tarafında bulunan cıvataları açarak yan kapağı kasadan ayırdıktan sonra, iç ve dış yüzeylere, ekran ve işlemci kartı soğutucusu fanlarına hava tutarak tozları yok edebilirsiniz. Laptoplarda ise marka ve modele göre farklı yerlerde bulunan hava deliklerinin basınçlı hava setleri ile temizlenmesi en sağlıklısıdır. Bu işlemler dışında ayrıca az nemli bir bez parçası ile bilgisayar kasasındaki silinebilir alanların temizliğini yapabilirsiniz.

    Ayrıca bilgisayarları direkt güneş ışığı ve sıcağına maruz bırakmamak da ömrünün uzamasını ve kısa sürede arızalanmamasını sağlar. Temizlik sayesinde bilgisayarınızın performansı artacaktır.

    Kaynak: Milliyetemlak.com / Emlak

    Emlak Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title