Haberler

"Beyaz Et Sektöründe Birleşme Kaçınılmaz"

Banvit A.ş. Genel Müdürü Ömer Görener, Türkiye'de Beyaz Et Sektöründe Birleşmenin Kaçınılmaz Olduğunu, Ancak Firmaların Birleşme Kültüründen Yoksun Olmasının Bunun Önünde Ciddi Bir Engel Teşkil Ettiğini Belirtti.

Banvit A.Ş. Genel Müdürü Ömer Görener, Türkiye'de beyaz et sektöründe birleşmenin kaçınılmaz olduğunu, ancak firmaların birleşme kültüründen yoksun olmasının bunun önünde ciddi bir engel oluşturduğunu söyledi. Görener, yabancı bir şirketten teklif alırlarsa, bu teklifi "muhakkak" değerlendireceklerini de kaydetti.

"GİRİŞİMCİLER 'KÜÇÜK OLSUN, BENİM OLSUN' DİYOR"

Görener, gazetecilerle sohbet toplantısında bir araya gelerek sektöre yönelik değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de daha çok KOBİ ölçeğinde olan beyaz et firmalarının, ancak birleşerek dünya pazarlarında rekabet edebilir hale gelebileceğine dikkat çeken Görener, "Ülkemizdeki girişimciler genelde 'küçük olsun benim olsun' mantığı ile hareket ediyor. Türkiye'nin yıllık beyaz et üretiminin yüzde 70'ini gerçekleştiren 7 firmanın üretimi, Amerikalı Tyson şirketinin 8 haftalık üretiminin bile gerisinde" diye konuştu.

"BİRLEŞME TÜKETİCİLERE UCUZ FİYATLARLA YANSIR"

Sektörde bir birleşme yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu dile getiren Görener, "Birleşme daha verimli ve etkin üretim demektir, bu da tüketicilere ucuz fiyatlarla yansır. Banvit birleşmeye inanıyor, geçmişte de bazı girişimlerimiz oldu ama sonuç alamadık. İleride de önümüze çıkacak fırsatları değerlendireceğiz" dedi.

"TÜRK FİRMALARI BİRLEŞME KÜLTÜRÜNDEN YOKSUN"

Görener, beyaz et sektöründen İSO'nun ilk 500 şirket listesine sadece 7 firmanın girdiğine dikkat çekerek, bu firmaların yıllık piliç eti üretimlerinin ise yaklaşık 500– 550 bin ton civarında gerçekleştiğini kaydetti. Bu miktarın Amerikan Tyson firmasının 8 haftalık üretiminin bile gerisinde kaldığını ifade eden Görener, "Brezilya'nın tek bir firması Sadia, Türkiye'nin toplam üretiminin üstünde piliç eti üretmektedir. Bu rakamlar sektörde birleşmenin gerçekleşme zorunluluğuna işaret etmektedir. Ancak Türk firmalarının birleşme kültüründen yoksun olması bunun önünde ciddi bir engel teşkil ediyor" diye konuştu.

"YURTDIŞINDAN TEKLİF OLURSA DEĞERLENDİRİRİZ"

Büyük çoğunluğu gençlerden oluşan 70 milyonluk Türkiye nüfusunun birçok yabancı firma için iştah kabartıcı olduğunu ve son yıllarda birçok yabancı şirket girişi yaşandığını hatırlatan Görener, kısa vadede olmamakla beraber beyaz et sektöründe de benzer bir süreç beklediklerini vurguladı. Görener, sektöre 20 yılda sadece bir tane yabancı sermayeli şirket girdiğini ancak bu durumun devamlı olmayacağını belirterek, "Yabancı yatırımcılar bu sektöre de girecektir. Yurt dışından bize bir teklif olmadı, olursa muhakkak değerlendiririz" dedi.

"EKONOMİK KRİZLER SEKTÖRE CİDDİ ZARAR VERDİ"

Görener, son yıllarda üst üste yaşanan krizler nedeniyle sektörün ciddi yaralar aldığını söyledi. Bu süreçte birçok firmanın sektörden çekildiğini, özellikle küçük ölçekli ve markasız üretim yapan şirketlerin kapandığını dile getiren Görener, Türkiye'nin en büyük holdinglerinden birinin de büyük bir beklentiyle girdiği sektörden çıktığını hatırlatarak, "Eğer yeterli büyüklükte değilseniz verimli üretim yapamazsınız" yorumunu yaptı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title