Haberler

Belçika'da Gazetelerin Google'a Açtıkları Davayı Kazanması

Belçika'da Fransızca Yayın Yapan Gazetelerin Telif Haklarıyla İlgili Google'a Açtıkları Davayı Kazanmasıyla Tüm Dikkatler ABD'li İnternet Devinin Üzerine Çevrildi.

Belçika'da Fransızca yayın yapan gazetelerin telif haklarıyla ilgili Google'a açtıkları davayı kazanmasıyla tüm dikkatler ABD'li internet devinin üzerine çevrildi.

Belçika'da Fransızca yayımlanan gazetelerin telif haklarından sorumlu kuruluş Copiepresse şirketi bir sene önce Google News'a dava açmış ve sitede haberlerinin yayınlanması için kendilerinden izin istenmesini ve para ödenmesini istemişti. 5 Eylül'de Belçika mahkemesi, Google News'a, Belçika'da Fransızca ve Almanca yayın yapan gazetelerin içeriklerini web sitesinde yayınlamayı durdurmasına karar vermiş ve bu karara uymadığı sürece para ödemesine hükmetmişti. Bu kararla birlikte mahkeme Google'ın yasaklanan yazı, resim ve grafikleri yayınladığı her gün için Copiepresse'e 1.3 milyon Euro ödemesine karar vermişti.

Bugün verilen kararda ise hakim, Google'ın para cezasının "oransız" olduğuna dair itirazına onay vererek şirketi günlük 25 bin Euro ödemeye mahkum etti. Kararda ayrıca, "Google News, telif hakkıyla korunan Belçika gazetelerindeki haber ve haber özetlerini kopye edip yayıyor" ifadeleri kullanıldı.

Belçika'daki bu mahkeme, yine Google ile anlaşmazlık içinde bulunan Agance France-Presse gibi haber ajansları tarafından da yakından takip ediliyordu.

(AFP-SŞ-SŞ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title