Haberler

Baykal: "Terörle Mücadele İçin Hükümet Uzaklaştırılmalı"

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Terörle Mücadele İçin Atılması Gereken İlk Adımın 'Mevcut Hükümetin Uzaklaştırılması' Olduğunu Savunarak, 'Bu Anlayışla, Bu Zihniyetle, Mücadele Olmaz' Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, terörle mücadele için atılması gereken ilk adımın ''mevcut hükümetin uzaklaştırılması'' olduğunu savunarak, ''Bu anlayışla, bu zihniyetle, mücadele olmaz'' dedi.

Baykal, NTV'de katıldığı programda, ''Siz seçimlerden sonra iktidarda olursanız, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Kuzey Irak'a operasyon için gerekli direktifi derhal verecek misiniz?'' sorusuna, "Şu anda güncel gelişmeler bizi Kuzey Irak'a yönelik bir askeri operasyon konusunda bir karar alma noktasına çekiyor'' dedi. Baykal, bir süre sonra bu konjonktürün değişebileceğini belirterek, "Olayları böyle güncel gelişmelerin önümüze getirdiği konuların ötesinde değerlendirmekte yarar var. O açıdan baktığımızda bazı önemli noktalar var, o da bu iktidarın terörle mücadele konusunda gereken anlayış içine girmemiş olduğu gerçeğidir. Olayın başından beri bu iktidarın teröre yaklaşımında yanlışlık var" değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti iktidarının göreve gelişinin hemen ardından ''eve dönüş'' yasasını çıkardığını belirten Baykal, bu yasayı gerekli kılan şartların hiçbirinin olmadığını ileri sürdü. Bu durumu tespit ettikleri ve ifade de ettiklerini belirten Baykal, ''Maalesef o eve dönüş yasası, dağa dönüş yasası oldu. Bir kişi bile dağdan inip teslim olmadı'' diye konuştu.

Baykal, hükümetin bu konudaki yanlış anlayışının Başbakan Erdoğan'ın söylemlerine de yansıdığını ileri sürdü. Baykal, Türkiye'nin öncelikli konusunun kendi güvenliği olması gerektiğini vurguladı.

Mücadelenin onayla, rızayla olmayacağını belirten Baykal, meşru savunma hakkının kullanılmasını ve bunun diğer ülkelere de anlatılması gerektiğini kaydetti. Baykal, meşru savunma hakkında hiç kimsenin itiraz edemeyeceğini vurguladı.

Baykal, Türkiye'deki terörle Irak'taki terörün bir bütün olduğunu belirterek, ''Terörle ilgili çalışan herkesin ittifak içinde olduğunu bir nokta vardır. Terör, size ulaştığı noktada değil, çıkış noktasında etkisiz kılınır'' diye konuştu.

Türkiye'nin kendi içindeki terörle etkili bir mücadele yürüttüğünü, evlatlarını şehit verdiğini belirten Baykal, ''Ama terörün kökü Irak'ta, karargah Irak'ta. O Irak'taki karargahı kurutmadan sadece şehitlerin verildiği mücadele ile bu iş olmaz. Sivrisinekle mücadele yetmez, bu bataklığı kurutacaksın. Irak'ta bir terör bataklığı var'' dedi.

Kuzey Irak'a yönelik operasyonunun ABD ile ilişkileri nasıl etkileyeceği yönündeki soru üzerine de Baykal, Türkiye'nin operasyonunun amacını çok açık şekilde ortaya koyması gerektiğini söyledi.

Baykal, bir komşu ülkenin terörü barındırmasının hiçbir şekilde ve hiçbir ülke tarafından kabul edilemez olduğunu dile getirdi.

Irak'ın terörü Türkiye'nin iç işi olarak gördüğünü, ABD'nin ise duruma farklı baktığını ifade eden Baykal, "Terörle mücadeleyi kafasına koymuş, iradesini sergilemekte olan bir iktidar, Amerikanın bu angajmanını çok iyi değerlendirmek durumundadır. Amerika bu gerçeği söylüyor ama Türkiye yeter kararlılıkla takip etmediği için durumu geçiştirmek imkanı doğuyor" diye konuştu.

Baykal, Kuzey Irak'ta ABD ile çatışma riski yok mu sorusuna ise ''ABD ile niye çatışma söz konusu olsun. Bir terör örgütüne karşı meşru müdafaa içindeyiz. Amerika'ya bunu anlatmak mümkündür. Türkiye'nin kararlı olması zorunludur'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

title