Haberler

Baykal:merkel ve Sarkozy'nin İfadesi Türkiye'ye Saygısızlık

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye ve AB Arasında Tam Üyelik Müzakereleri Resmen Sürdürülürken Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Yaptığı Açıklamaları, "Kaba, Sert ve Olumsuz" Olarak Nitelendirerek, "Bu Türkiye'yi Karşı Bir Saygısızlık İfadesidir" Dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye ve AB arasında tam üyelik müzakereleri resmen sürdürülürken Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yaptığı açıklamaları, "kaba, sert ve olumsuz" olarak nitelendirerek, "Bu Türkiye'yi karşı bir saygısızlık ifadesidir" dedi.

Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Merkel ve Sarkozy'nin Türkiye'nin AB'ne üyeliğine ilişkin yaptıkları açıklamalara ve hükümetin bu açıklamalara yaklaşımına dikkat çeken Baykal, bu açıklamaların Türkiye'yi çok ciddi şekilde rahatsız etmesi gerektiğini söyledi.

Baykal, Türkiye'nin üyelik yönünde sorumluluklarını yerine getirme çabaları sürerken Sarkozy ve Merkel'in olumsuz açıklamalarda bulunmasının doğal karşılanamayacağına vurgu yaparak, hükümetin, herhangi bir tepki vermemesini şaşırtıcı bulduğunu ifade etti. Baykal, "Çok kırıcı bir yaklaşımdır... Bu kadar kaba, yürümekte olan bir müzakereye karşı bu kadar net tavırlar takınılmasına göz yumulması, bu üsluba yönelik bir davetiye çıkarmak anlamına gelir" diye konuştu.

Konuşmasında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye yönelik yaklaşımlarını da eleştiren Baykal, ekonominin her alanında bir gerileme ve küçülme yaşanmasına karşın bankacılık sektöründe büyüme göstermesinin üzerinde durulması gereken bir konu olduğuna işaret etti.

Baykal, bunun altındaki nedenin hükümetin yüksek oranda borçlanması olduğunu öne sürerken, Başbakanın bankacılık sektörüyle ilgili şikayetlerine de değindi. Erdoğan'ın, bankalardan şikayet etmeye hakkı olmadığını savunan Baykal, şöyle dedi:

"Bankaların çok önemli bir kısmını yabancılara satan sen değil misin? Şimdi kime şikayet ediyorsun? Sattığın yabancı sermaye... TOBB Başkanını sıkıştıracakmış, Türkiye'de bankaları satın almış olan Avrupa sermayesi TOBB Başkanı'nın sıkıştırması sonucunda KOBİ'lere kredi verecekmiş... Hadi canım sende.

Vatandaş kadrolardan şikayet etmeye başladığında Başbakan onlardan daha yüksek sesle şikayet ediyor, 'Bürokratik oligarşi' diyor. O oligarşiyi sen kurdun, o senin oligarşin, AKP'nin oligarşisi..."

-10 YILDA 900 MİLYON AVRO-

Baykal, konuşmasında, Almanya'daki Deniz Feneri olayına ilişkin yeni iddialarda bulundu. Olayın mali boyutuna ilişkin yeni bir tablonun ortaya çıktığını bildiren Baykal, kürsüden Alman soruşturma makamlarından alındığını ifade ettiği belgeleri göstererek, soruşturma belgelerine göre 10 yılda toplanan paranın 900 milyon avro olduğunu söyledi.

Deniz Feneri olayının üzerine gidilmesi konusunda yeni kabineden beklentileri olanların, "Büyük hayal kırıklığına sürüklendiklerini" belirten Baykal, şöyle konuştu:

"Bir bakanımız çıktı dedi ki 'Almanya'daki Deniz Feneri olayına karışanlar birkaç edepsizdir.' Bu davayı gözden kaçırmak için çeşitli yaklaşımların denendiğini biliyoruz. Gün oldu bakanlar, 'Bana ne' dediler... . Hepimiz çok iyi biliyoruz birkaç kişinin tesadüfi uygulaması değil, organize bir olay. Bu, büyük bir şebeke. Almanya'da bu işi yapan insanlar, topladıkları parayı kuryelerle buraya gönderiyorlar. O paralar, televizyon kuruluşu için harcanıyor. Yani bütün bunlar, 'birkaç edepsizin işi...' Yok, Sayın Bakan, yok... Burada olayın ciddiyetini önce sizin anlamanız lazımdır. Bunun nereye kadar uzandığı, arkası önü çok iyi bir şekilde aydınlığa kavuşturulmalıdır."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title