Haberler

Başbakan Erdoğan Türkiye-azerbaycan Diasporaları 1. Ortak Toplantısına Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ermenilere Tarihi Arşivlerin Açılmasını Teklif Ettik Ama Karşı Taraftan Cevap Gelmemiştir" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ermenilere tarihi arşivlerin açılmasını teklif ettik ama karşı taraftan cevap gelmemiştir" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Azerbaycan Diasporaları 1. Ortak Forumu'na katılmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye geldi.

Türkiye-Azerbaycan Diasporaları 1. Ortak Forumu'nda salona KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve eşinin Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den önce girmesi katılımcılar tarafından büyük bir jest olarak karşılandı ve dakikalarca alkışlandı.

Azerbaycan Diaporası Başkanı Nazım İbrahimov'un açılış konuşmasıyla başlayan diaspora toplantısı Azeri ve Türk milli marşlarının okunmasının ardından Azerbaycan ve Türkiye'nin bağımsızlığını kazanmasını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yaptığı konuşmada, "Sinevizyonda da gördüğünüz gibi bizim türkülerimiz aynı. Tarihte farklı devirlerde bizi ayırmışlar fakat biz tekrar bir araya gelmeyi başardık. Bizim beraberliğimiz için yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza çok iş düşüyor. Bağımsızlığımızı ilk tanıyan ülke olan Türkiye Cumhuriyeti kalkınmamıza büyük destek olmuştur. Azerbaycan dünyanın gözünde ekonomik olarak en hızlı gelişen ülke. Böylesi forumların yapılması bizim daha da güçlenmemize yardımcı olacaktır. Türkiye'nin de son 4-5 yılda ekonomisinin hızla gelişmesi büyük projelerin olması önemimizi artırıyor" dedi.

Bakü -Halkalaki- Kars Demiryolu projesinin öneminden bahseden Aliyev, Türkiye diaspora teşkilatlanmasını olumlu bulduğunu belirterek "Bizim de aynı şekilde teşkilatlanmamız gerekiyor. Dünyada yaşayan Azeriler bulundukları ülkelerde yoğun çalışma yapmalı. Bugün faaliyetlerimizi birleştiriyoruz, bu irtibat daimi olmalı. Azerbaycan-Türkiye olarak yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız milli adetlerimizi korumalı. Biz belki de Ermeniler tarafından iftiraya uğrayan tek milletiz" diye konuştu.

Ermenilere karşı amansız mücadelenin sürmesi gerektiğini anlatan Aliyev, sözlerine şöyle devam etti: "Dünyanın dış siyasetine karşı durmadan çalışmalıyız. Siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerimizi geliştirmeliyiz ancak bundan sonra bu iftiraların üstesinden gelebiliriz. Bugün Ermenistan bile eski Azerbaycan'ın eski Erivan Hanlığı toprağıdır. Ermenistan işgal ettiği Karabağ toprağı ve siyasetinden vazgeçmezse eski tarihi dile getirecektir ve Azerbaycan dünyaya gerçeği yansıtacaktır. Yaşasın Azerbaycan-Türkiye dostluğu"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, "Biz buraya geldiğimizde vatanımızın bir ucundan diğer ucuna gitmiş gibi hissediyoruz kendimizi" diye sözlerine başladı.

İlk kez yapılan Azerbaycan-Türkiye Diaspora Forumu'na KKTC Cumhurbaşkanı'nın İlham Aliyev tarafından davet edilmesini çok olumlu bulduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Bunun için de İlham Aliyev'e teşekkür ediyoruz. Ülkelerimizin ilişkileri başka devletler için birer örnektir. Dünyanın farklı bölgelerine iş için giden Türkler zaman içinde işçi durumundan işveren durumuna gelmiştir. Şimdi ise Avrupa Türkleri adına sahip olarak büyük projelere imza atarak Avrupa'nın parlamentolarında üst düzey görevlerde yer almaya başlamışlardır. 70 yıllık hasret Azerbaycan'ın bağımsızlığını kazanması ile bizi birbirimize kavuşturmuş ekonomik ve siyasi potansiyelimizin gelişmesiyle birbirimize destek olarak büyük örnekler göstermişlerdir."

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda Azerbaycan'ın desteğinin unutulmaz olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu: "Ermenistan'da Karabağ referandumu yaptılar ama dünya tanımadı. Hak yerini bulacak. Dünyanın gerçekleri göz yummasına üzülüyoruz ama bu da uzun sürmez. Ermenilere tarihi arşivlerin açılmasını teklif ettiğimizde karşı taraftan cevap gelmemiştir. Öyle bir durumda kısa zaman önce yaşanmış Hocalı soykırımını öne çıkaracağımızı düşünerek bu çalışmalara başlamıyorlar. Irak'taki durum Azerbaycan ve Türkiye Cumhuriyeti gibi tüm Türk devletlerinin gözü önünde olmalı ama sıkı ilişkiler sonucu bu sorunları aşabiliriz. Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), Bakü-Tiflis-Ermenistan (BTE), Bakü- Halkalaki-Kars (BHK) demir yolu projeleri ülkelerimizin sarsılmaz bağları olacaktır"

KKTC Başbakanı Mehmet Ali Talat ise yaptığı konuşmada, "Bu toplantıda KKTC'nin bulunması dünyada tek olmadığımızı göstermesi açısından tüm dünyaya bir örnektir" dedi.

Türk devletleri içinde KKTC'ye destek veren Türkiye'den sonra en önemli devletin Azerbaycan olduğunu anlatan Talat, bunun için çok teşekkür etti.

(MN-İB-İB-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

CHP lideri Özel, sözünü kesen çiftçiye kızdı: Arkadaşların sana hesap sorsun

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Müge Anlı'nın programında kan donduran anlar! Muhabir, canlı yayında ceset buldu

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

Kararı valilik açıkladı! Giresun'da açık alanlarda alkol kullanımına yasak getirildi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title