Haberler

Balıkesir: Başbakan Erdoğan Balıkesir'de...(3)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki işsizliğin artık düşüş trendine geçtiğini, 2003 yılında yüzde 10 seviyelerinde olan ve 2006 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 oranına gerileyen işsizliği de tıpkı enflasyon gibi kökünden kazıyacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'deki işsizliğin artık düşüş trendine geçtiğini, 2003 yılında yüzde 10 seviyelerinde olan ve 2006 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 oranına gerileyen işsizliği de tıpkı enflasyon gibi kökünden kazıyacaklarını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde yer alan 4 bakanla birlikte Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen ikinci törene katılarak burada da toplu açılış ve temel atmalar gerçekleştirdi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un kısa konuşmalarının ardından kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, göreve geldiklerinde bin 598 dolar olan kişi başı milli geliri bugün 5 bin dolara yükselttiklerini, hedefin 10 bin dolar seviyesi olduğunu söyledi. Bu hedefi hep birlikte gerçekleştireceklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, Türkiye'deki işsizliğin de enflasyon gibi kökünü kazıyacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Göreve geldiğimizde kişi başına milli gelir 2 bin 598 dolardı. Şimdi, bu rakam hamd olsun (2005 sonu itibariyle) 5 bin doların üzerinde. Aynı hızla kişi başı geliri 10 bin dolar seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu hedefi hep birlikte gerçekleştireceğiz. İşte bu fabrikalardaki üretim, yatırımlar, ihracatımız arttıkça göreceksiniz ki milli gelirimiz de o sevide artacak. Siz bakmayın, 'Türkiye'de yatırımlar durdu' diyenlere. İşte bunun en büyük cevabı Balıkesir'de Organize Sanayi'de. Türkiye'de yatırımlar bütün hızıyla sürüyor, rakamlar ortadadır. Toplam yatırım 2002 yılında 46 milyar dolarken, geçtiğimiz yıl sonu itibariyle tam 95 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde özel yatırımlar yaklaşık 75 milyar dolar olmuştur. Bunların her biri birer istihdam alanı demektir. Amerika'da işsizlik yok mu? Almanya'da işsizlik yok mu, var. Araştırın bakın. İngiltere de işsizlik yok mu? Var. Ama, 203 verilerine göre işsizlik yüzde 10 iken 2004 yılında yüzde 9.7, 2005 ise yüzde 9.2'ye geriledi. Şimdi 2006'nın ikinci çeyreğinde bu oran yüzde 8.8'e inmiştir. Çok şükür ibreyi doğru yöne çevirmiş durumdayız. Dikkat edin, her yıl iş piyasasına giren yeni işsizlere rağmen işsizlik 600 bin civarında. Buna rağmen hamd olsun bu oran artık artmıyor, yavaş yavaş da olsa azalıyor. İnanıyorum ki yıl ortalamasında da düşüş trendini koruyacağız. Bu önemli bir gelişmedir, doğru yolda olduğumuzun işaretidir. Ekonomiyi aynı dikkat ve disiplinle yöneterek işsizliği de tıpkı enflasyon gibi köklü çözüme inşallah kavuşturacağız. Özellikle açılan her fabrika, faaliyete geçen her türlü sanayi bölgesi, her işletme ve her üretim tesisi Türkiye'nin geleceği adına büyük kazançtır. Artık ülkemizin bütün şehirleri bu değişimin, bu kalkınmanın coşkusu içinde. Türkiye'nin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine büyük bir canlanma var. Bütün gücümüzle, bütün hızımızla durmadan, dinlenmeden tüm bakan arkadaşlarımla, teknokrat ve bürokratlarımızla çalışıyoruz. Zira biz, milletimize hizmet için yola çıktık. Artık bu ülke kaybettiği zamanı geri kazanıyor. İnsanımızın ihtiyaçları karşılanıyor, hayat standartları yükseliyor. Türkiye yeniden şehir şehir imar ediliyor. Dün hırsıza, hortumcuya akan kaynaklar, bugün bu ülkenin insanlarına, bu ülkenin şehirlerine, bu ülkenin geleceğine aktarılıyor. Şehirlerimiz kalkındıkça Türkiye aydınlık geleceğine uzanan yolu daha da kısaltıyor. Bugün açılışlarını yaptığımız, temellerini attığımız tesislerle Balıkesir'in Türkiye'nin refaha ve mutluluğa her geçen gün biraz daha yaklaştığını hep birlikte gördük, yaşadık. Bunun sevincini sizlerle paylaşmaktan büyük bir heyecan duyuyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından önce Organize Sanayi Bölgesi'ne İzmir yoluna bağlayan batı Çevre Yolu 1. Etabı'nın, sonra da aralarında Kiğılı Grubu'na ait Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi tesislerinin de yer aldığı 14 fabrika ve OSB Jandarma Karakolu ve Sağlık Ocağı'nın toplu açılışları ile OSB Belediye Nakliyeciler Sitesi, Balıkesir Sanayi Odası hizmet binası ve İşbir Sentetik Dokuma Sanayi'nin temellerini de tek butona basarak topluca yaptı. TOKİ ve Kastamonu Entegre Ağaç Sanayii'nde gerçekleşen törenlere Başbakan Erdoğan ile beraber Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, Balıkesir Milletvekilleri Turhan Çömez, İsmail Özgün, Edip Uğur, Ali Aydınlıoğlu, Ali Osman Sali, Belediye Başkanı Sabri Uğur, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, AK Parti İl Başkanı Zekai Kafaoğlu, DEİK Başkanı ve Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı, Hayat Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Yahya Kiğılı, işadamı Abdullah Kiğılı ile çok sayıda işadamı ve davetli katıldı. Başbakan Erdoğan, yaklaşık 2 saat rötarla gerçekleşen törenlerin ardından akşam saatlerinde Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan ATA uçağıyla Ankara'ya hareket etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title