Haberler

Bakan Eker: AB'nin Kararı Teknik Olmaktan Çok Siyasi Görünüyor

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AB Komisyonu'nun Türkiye ile İlgili Müzakerelerine Başlatılmamasını Tavsiye Ettiği 8 Başlık Arasında Tarımın da Yer Almasıyla İlgili Değerlendirmesine İlişkin Olarak, ''karar Teknik Olmaktan Çok, Siyasi Görünüyor'' Dedi. Eker, 2007'de Zirai İlaç Kalıntılarını Denetlemek Üzere Köylerde Görev Yapacak Sözleşmeli 2 Bin 500 Ziraat Mühendisi ve Veteriner H...

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, AB Komisyonu`nun Türkiye ile ilgili müzakerelerine başlatılmamasını tavsiye ettiği 8 başlık arasında tarımın da yer almasıyla ilgili değerlendirmesine ilişkin olarak, ``Karar teknik olmaktan çok, siyasi görünüyor`` dedi. Eker, 2007`de zirai ilaç kalıntılarını denetlemek üzere köylerde görev yapacak sözleşmeli 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim alınacağını söyledi.

Bakan Eker, Antalya`da `Growtech Eurasia 2006 Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı`nın açılışını yaptı. 17 ülkeden 93 yabancı, Türkiye genelinde 17 ilden 220 Türk firmanın katıldığı fuar, 4 gün sürecek. Fuar açılışında konuşan Bakan Eker, tarım sektöründe üretim ve pazarlamanın önemini vurgularken, fuarda gelinen en son bilgi ve teknolojinin üretimle buluşacağını söyledi. Antalya`nın `4 T`de atılım içinde olduğunu anlatan Eker, ``Tarım, turizm, teknoloji ve tarih Antalya`yı ileriye taşıyacak önemli dört unsur. Refah düzeyi arttıkça insanlığın yöneldiği 2 sektör var; tarım ve turizm. Antalya bu alanlarda gelecek vaadeden önemli bir kentimiz`` dedi.

AB KARARI SİYASİ

Eker, daha sonra serada topraksız kültür domatesi yetiştiriciliği yapan Adalya Tarım`ı ziyaret etti. Burada incelemelerde bulunan Bakan Mehdi Eker, AB Komisyonu`nun Türkiye ile ilgili müzakerelerine başlatılmamasını tavsiye ettiği 8 başlık arasında tarımın da olduğunun hatırlatılması üzerine, ``Evet tarım ve balıkçılık konusu var, ama sadece o değil. Karar teknik olmaktan çok, siyasi bir karar gibi görünüyor`` dedi. AB üyeliğinin uzun ve ince bir yol olduğunu söyleyen Eker, ``Biz, bizden istenen düzenlemeleri yapacağız. Sorun bizden kaynaklanmayacak`` diye konuştu. Söz konusu kararın durdurma olmadığını, tarım ve balıkçılık alanları ile ilgili yavaşlatma olduğunu vurgulayan Eker ``Bu başlıklarla ilgili yavaşlatma var, ama önemli değil`` dedi.

2 BİN 500 SÖZLEŞMELİ PERSONEL

Eker, zirai ilaç kalıntısı sorununun devam edip etmediğine ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

``Bugüne kadar zirai ilaçların bilinçsiz kullanımı ile, dozunun aşılması ile ilgili sorunlar var. Bunun bir kısmı bilinçlenmeyle giderilebilecek sorunlar, ama bunun mutlaka denetlenmesi de gerekiyor.``

Sahada denetim için bir takım önlemler aldıklarını bildiren Mehdi Eker, 2005-2006 yıllarında denetim işinde çalıştırılmak üzere 50 bitki koruma uzmanı aldıklarını, laboratuvarları güçlendirdiklerini söyledi. Zirai ilaç kalıntılarını denetlemek üzere denetim hizmetindeki elemanlarının sayısını artıracaklarını bildiren Eker, ``2007 başından itibaren köylerde çalışmak üzere 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim çalıştıracağız. Sözleşmeli usul ile anlaşıp köyde kalmak üzere 2 bin 500 ziraat mühendisi ve veteriner hekim çalıştırcağız`` dedi.

Sözleşmeli çalıştırılacak personelin 657 sayılı kanunun 4B maddesine göre istihdam edileceğini söyleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, bunların memur haklarına sahip olacağını kaydetti. Eker, söz konusu denetim elemanlarının köylüyü bilgi ve teknoloji ile buluşturacağını, zirai ilaçların yanlış kullanımı gibi yapılmaması gerekenleri üreticiye anlatacaklarını söyledi.

Eker, seraların tarımsal endüstri olarak kabul edilip- edilmeyeceğinin sorulması üzerine, modern ve sağlıklı üretim yapılan, ilaç kullanılamyan seraların gelişmesi için destek vereceklerini belirtti. Eker, ``Bambus arılarına bile destek veriyoruz. Bu tür tesislere yüzde 60 oranında kredi faiz indirimi uyguluyoruz`` dedi.

Fuarın açılışı ardından standları dolaşan Eker, afrodizyak olduğu bilinen ağaç kavunu yetiştiren Mehmet Ziya Görgün ile sohbet ederek, başarı belgesi verdi. Görgün`ün ikram ettiği kavunu dilimleyerek yiyen ve yanındakilere ikram eden Eker, ``Sen yetiştirmeyi biliyorsun, ben de yemeyi biliyorum`` dedi. Eker, fuarda 2`nci İhracata Yönelik Kaliteli Domates Yarışması`nın birincisi Mehmet Kırıt`a 1500, ikinci Mustafa Kurt`a 1000 YTL, üçüncü Tuncer Koyun`a 500 YTL`lik ödülü verdi.

Vahide YANIK/ANTALYA, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

Mehmet Görmez, Cübbeli'ye açtığı davayı kazandı! İşte alacağı tazminat

Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

Bu kadarı da fazla ama! Wanda Nara sere serpe poz verdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title