Haberler

Bağdat: Irak'ta Şiddetin Bilançosu Ağırlaşıyor

Birleşmiş Milletlerin (BM) Irak'a İlişkin Yayımladığı Aylık Rapora Göre, Ülkede Ekim Ayında Ölen Sivillerin Sayısı 3 Bin 709. Irak Sağlık Bakanlığı Verilerine Dayandırılarak Hazırlanan Rapora Göre, Bu Bugüne Kadarki En Ağır Aylık Bilanço Olarak Kayıtlara Geçti.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Irak'a ilişkin yayımladığı aylık rapora göre, ülkede Ekim ayında ölen sivillerin sayısı 3 bin 709. Irak Sağlık Bakanlığı verilerine dayandırılarak hazırlanan rapora göre, bu bugüne kadarki en ağır aylık bilanço olarak kayıtlara geçti.

BM'nin raporunda, Ekim ayında Irak'ta ölen sivillerin sayısının 3 bin 709'a ulaştığı kaydedilirken, Eylül ayında ise 3 bin 345 sivilin yaşamını yitirdiği belirtildi. Daha önce açıklanan rapora göre Ağustos ayında 3 bin 9 ve Temmuz ayında 3 bin 590 sivil ölürken, Ekim ayı siviller açısında 'en ölümcül ay' olarak dikkat çekti. BM'nin açıkladığı aylık Irak raporunda, giderek artan şiddet olaylarının açlığı arttırdığı ve toplumu kışkırttığı da belirtildi.

Şii unsurlar için büyük önem taşıyan Samarra'da kutsal El Askariye türbesine yönelik saldırıdan bu yana mezhep çatışmasının giderek derinleştiği, sırf bundan dolayı 418 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ifade edildi. Ayrıca, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), her ay yaklaşık 100 bin Iraklının şiddet olaylarından dolayı komşu ülkelere kaçtıklarını rapor etti. UNCHR, bugün yabancı ülkelere göç eden Iraklıların tahmini sayısının 1 milyon 800 bin kişi olduğunu açıkladı. İç göçe maruz kalanların sayısının ise 1 milyon 600 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

Şiddetin haritasında başkent Bağdat açık arayla önde giderken, Bağdat'ı sırasıyla Bakuba, Diyala, Ramadi, Felluce, Kerkük, Tikrit, Samarra ve Necef takip ediyor. Eylül ve Ekim'de ölen 7 bin 54 sivilden 5 bini Bağdat'ta yaşamını yitirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title