Haberler

Azerbaycan'ın Kuruluşunu Konu Alan Fotoğraf Sergisi Açıldı

Azerbaycan"ın başkenti Bakü'de, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kafkas İslam Ordusunun 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla fotoğraf sergisi açıldı.

Azerbaycan"ın başkenti Bakü'de, Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kafkas İslam Ordusunun 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla fotoğraf sergisi açıldı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği ve Bakü Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile Azerbaycan İstiklal Müzesi'nde düzenlenen serginin açılışına Kültür Bakanı Ebülfes Garayev, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycanlı milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşının okunmasıyla başlayan etkinlikte konuşan Bakan Garayev, Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 1918-1920 yıllarında, 23 aylık kısa bir dönemde büyük gelişmeler kaydettiğini belirtti.

O dönemde ülkede ilk üniversitenin kurulduğunu, kadınlara seçme hakkının tanındığını, ilk müzenin oluşturulduğunu hatırlatan Garayev, o gün elde edilen kazanımların çağdaş Azerbaycan'ı iyi yönde etkilediğini ifade etti.

Kafkas İslam Ordusunun o dönemde Azerbaycan'ı büyük felaketlerden kurtardığını söyleyen Garayev, Türk ordusunun Azerbaycan ordusuyla ülkeyi Ermeni ve Bolşevik çetelerden temizlediğini dile getirdi.

Türkiye ve Azerbaycan'ın her zaman birbirine destek olduğunu vurgulayan Garayev, "Türk halkıyla birlik içerisinde olduğumuz için gurur duyuyoruz. Türk ve Azerbaycan askeri bugün de her türlü saldırıya birlikte yanıt verme gücüne sahiptir." dedi.

Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral da bundan 100 yıl önce hem Azerbaycan'da hem de Anadolu'da zor günler yaşandığını, Osmanlı devletinin ölüm kalım mücadelesine girdiğini belirtti.

Osmanlı ordusunun 1. Dünya Savaşı'nda bütün cephelerde ağır yenilgilerle geri çekilmek zorunda kaldığını anımsatan Özoral, "O dönemde Osmanlı Devleti Azerbaycanlı kardeşlerinden gelen yardım çağrısını geri çevirmedi. Kısa sürede Kafkas İslam Ordusu toparlanarak Azerbaycan'a geldi. Kafkas İslam ordusu 15 Eylül 1918'de Bakü'yü kurtararak en büyük zaferini kazandı. Bu zafer, Azerbaycan'ın bağımsızlığının ve bugünkü sınırlarına ulaşmasının yolunu açtı." şeklinde konuştu.

Serginin açılışını gerçekleştiren Bakan Garayev ve Büyükelçi Özoral, yetkililerden sergilenen fotoğraf ve eşyalar hakkında bilgi aldı.

Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ilk yılları ve Kafkas İslam Ordusuna ait 40 fotoğrafın yer aldığı sergi 6 Haziran'a kadar açık olacak.

Kaynak: AA / Güncel

Azerbaycan Bakü Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26-27 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Adana Demirspor GS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Muslera sakatlandı mı? Muslera Adana Demirspor maçında sakatlandı mı? Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title