Haberler

Azerbaycan-Ermenistan Arasında Barış Görüşmeleri

Aliyev, Azerbaycan'ın Büyük Bir Diplomatik Başarı Elde Ederek Dağlık Karabağ Probleminde Kendi İsteklerini Uluslar Arası Kuruluşlara, Büyük Devletlere ve Ermenistan'a Kabul Ettirdiğini Söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın büyük bir diplomatik başarı elde ederek Dağlık Karabağ probleminde kendi isteklerini uluslar arası kuruluşlara, büyük devletlere ve Ermenistan'a kabul ettirdiğini söyledi.

Aliyev, Ermenistan'ın işgal ettiği Azerbaycan topraklarını boşaltacağını, göçmenlerin yurtlarına döneceklerini bu aşamadan sonra da Dağlık Karabağ'ın statüsünün gündeme geleceğini bildirdi.

Ermenistan işgali yüzünden çadır kentlerde yaşayan göçmenler için yaptırılan konutların açılış töreninde konuşan İlham Aliyev, Ermenistan ile yürütülen barış görüşmelerinin ayrıntılarını ilk kez açıkladı. Barış görüşmelerinin geleceği açısından ayrıntılarla ilgili tarafların açıklama yapmaması prensibini Ermenilerin yaklaşan seçimler dolayısıyla bozduğunu anlatan Aliyev, Ermeni yetkililerinin 12 Mayıs'taki seçim de iktidarda kalmak için asılsız ve yalan bilgileri yaydıklarını belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Minsk Grubu'nun yürüttüğü barış görüşmelerinde gelinen aşamaları şöyle sıraladı: "Ermenistan işgal ettiği 7 bölge ile Dağlık Karabağ'daki işgali sona erdirecek. Göçmenler yurtlarına dönecek. Biz istememize rağmen Ermenistan'ın güvenlik gerekçesiyle istediği uluslar arası barış gücü geçici olarak bölgeye yerleştirilecek. Bu aşamadan sonra Dağlık Karabağ'ın statüsü konusu gündeme gelecek. Dağlık Karabağ'a Sovyetler Birliği dönemindeki statüden daha imtiyazlı bir statü

verilecek. Laçin koridoru vasıtasıyla Ermenistan Dağlık Karabağ ile kara yolu irtibatı sağlayacak."

İlham Aliyev bu prensipleri uluslar arası kuruluşların büyük devletlerin ve Ermenistan'ın kabul ettiğini de belirtti.

Dağlık Karabağ'a Ruslar tarafından yerleştirilen Ermenilerin misafir konumunda olduklarını ifade eden Aliyev, Dağlık Karabağ'daki Ermenilere seslenerek, "Eğer misafirliğinizden memnun değilseniz ve bağımsız bir devlet olmak istiyorsanız Ermenistan'a göç edebilirsiniz" dedi.

Ermenistan ile aralarındaki sorunu barış yoluyla çözmek isteklerinin devam ettiğini; ancak görüşmelerin uzamasından da rahatsızlık duyduklarını kaydeden Aliyev, topraklarını korumak için orduyu çok güçlendirdiklerini söyledi. İlham Aliyev savunmaya ayırdıkları bütçenin bir milyar dolar olduğunu, bunun da Ermenistan'ın devlet bütçesiyle aynı miktar olduğunu anlattı.

Aliyev, konuşmasında Ermenistan'a da seslenerek, saldırgan tutumlarının bölgedeki bütün büyük projelerin dışında kalmalarına sebep olduğunu bundan sonra barış ve huzur içinde yaşamak istiyorlarsa işgalci ve saldırgan tavırlarını sona erdirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

(MN-CY-CY-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Göz seğirmesi neden olur? Göz seğirmesi belirtileri, ne anlama geliyor? Fatih Mehmet Maçoğlu'nun yeni işi ne? Maçoğlu'nun yeni mesleği ne oldu? ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İntegral müfredattan ne zaman kaldırılacak? Yeni müfredat belli oldu mu? Yeni müfredat hangi sınıfları kapsayacak? Yurtiçi Kargo hafta sonu açık mı? Yurtiçi Kargo hafta sonu dağıtım yapıyor mu, çalışıyor mu 2024? İNTEGRAL Müfredattan kaldırılacak mı? 12. Sınıf konusu integral kaldırıldı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title