Haberler

Aydın ve Denizli'deki Faylar Akif

Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kazım Zeyrek, Denizli ve Aydın İllerindeki Fay Hatlarında Gerçekleşen Bilimsel Çalışma Sonrasında Ortaya Çıkan Tabloyu Değerlendirdi.

Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kazım Zeyrek, Denizli ve Aydın illerindeki fay hatlarında gerçekleşen bilimsel çalışma sonrasında ortaya çıkan tabloyu değerlendirdi. Bölgede varlığı bilinen fay hattının diri olduğunu ve dolayısıyla bölgedeki yapılaşma faaliyetlerinde dikkatli olunması gerektiğini açıklayan Zeyrek, yapılan araştırmanın yeni bir hareketliliğin keşfi olarak nitelendirilmemesi gerektiğini vurguladı.

Aydın İnşaat Mühendisleri Odası Kazım Zeyrek, yapılan araştırmalarda daha önceden elde edilen bulgulara sadece fay hattının yaşının ilave edildiğini söyledi. Daha önceden de fay hattı hakkında yeterli bilgiye sahip olunduğunu ifade eden Zeyrek, Denizli ile Aydın illerindeki fay hatlarının yaşının Lüminesans Tarihlendirme Tekniği ile belirlediğini kaydetti. Proje kapsamında Aydın il merkezinin yaklaşık 10 kilometre doğusunda 4 kilometre aralıkla açılan iki hendekten Pınardere ve Muslucadere mevkisinden alınan ve değerlendirilen numunelerin bölgede varlığı bilinen fay hattının diri olduğunu bir kez daha ortaya çıkardığının altını çizdi.

Bu nedende bölgedeki yapılaşma faaliyetlerinde dikkatli olunması gerektiğini belirten zeyrek, "Bu bölgelerde çok katlı yapılara izin de verilmemeli. Burada çözüm aslında çok zor değil. Biz oda olarak arkadaşlarımızı seminerlerimizle bu konuda özellikle bilinçlendiriyoruz. Bu bölgelerde çok katlı yapılara izin de verilmemeli çözüm yolları arasında bunu da sayabiliriz. Verildiğinde de mutlaka teknolojik yeterlilik projelerini ve zemin ile ilgili çalışmalarını kontrol etmek gerek. İki yıldır oldukça önemli seminerlerle üyelerimizi bu konuda destekliyoruz. Tüm Türkiye'de yapılarda projelerinin düzgün üretilmesinin yanında sağlık denetlenmesi de önemli. Bu konuda yayınlanan genelgelere rağmen eleman eksikliği dolayısıyla Türkiye'nin hemen hemen her yerinde sıkıntı yaşanıyor. Projenin yerinde denetimi çok önemli. Kısa süre önce çıkan yasa doğrultusunda artık yapım aşamasında şantiye şefi bulundurma zorunluluğu getirilecek. İşçilik ve montaj teknoloji takip edilerek gerçekleşmeli. İçinde insanların yaşadığı bir mekan tesis ediyorsanız, can ve mal kaybını önlemek en önemli koşul olmalı" dedi.

Aydın Pınardere hendeğinde toplam 4 adet fay görüldüğünü açıklayan Zeyrek, tarihlendirme çalışmaları sonucunda bu fayların yaşlarını ortalama bin ile 7 bin yıl arasında olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Bu sonuçların jeolojik öngörülerle uyuştuğunu ve tespit edilen fayların diri faylar olduğuna işaret eden Zeyrek, "Diri fayların varlığının tespit edilmesi, bu bölgedeki binalaşmada dikkatli hareket edilmesini gerektirmekte. Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde yer almasından dolayı birçok bölgede sıklıkla deprem oluşması nedeniyle şehirleşmenin oluşacağı coğrafik alanların seçimi son derece önemli. Bu alanların seçiminde diri fayların konumları belirleyici rol oynamakta. Yapılan çalışmalarda Aydın Muslucadere hendeğinde da iki adet fay tespit edildi. Bu iki fayın aynı depremde oluştuğu yönünde güçlü kanaatler var. Yapılan tarihlendirme sonucu bazı numunelerin yaşları 11 bin yıl olarak tespit edildi. Bu sonuçların hata sınırları içerisinde birbirini tutması, hendekte görülen iki fayın aynı depremde oluştuğu yönündeki öngörüyü desteklemiş ve 10 bin yıl civarında tespit edilen bu yaşlar, çalışılan fayların yaşlı olmasına rağmen hala diri olabilecekleri tahmin ediliyor" diye konuştu.

(MB-İK) 27.02.2008 16:51 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne? Yalı Çapkını 67. bölüm 2. fragman canlı izle! Yalı Çapkını Seyran'a ne oldu? LİLA Kağıt kurucusu kimdir? Lila Kağıt sahibi Abdullah Öğücü kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title