Haberler

Aydın: Aydın'da Silajlık Mısır Üretimi Arttı

- Aydın'da Süt Besiciliği Yapan Besiciler Tarafından İyi Bir Verim Elde Etmek İçin Hazır Yemlere Tercihen Kullanılan Silaj Yapımına İlgi Her Geçen Gün Artıyor. Aydın ve İlçelerinde Bu Yıl Süt Besiciliği Yapan Çiftçilerin Büyük Bir Bölümü, Süt Verimini Arttırdığı Gerekçesiyle Silajlık Mısır Ekimine Yöneldi. İl Genelinde Geçen Yıl 10 Bin 277 Hektar Alan Üzerine Yapılan Silajlık Mısır Ekiminin Bu Yıl Daha da Arttığı Bildirildi.

- Aydın'da süt besiciliği yapan besiciler tarafından iyi bir verim elde etmek için hazır yemlere tercihen kullanılan silaj yapımına ilgi her geçen gün artıyor. Aydın ve ilçelerinde bu yıl süt besiciliği yapan çiftçilerin büyük bir bölümü, süt verimini arttırdığı gerekçesiyle silajlık mısır ekimine yöneldi. İl genelinde geçen yıl 10 bin 277 hektar alan üzerine yapılan silajlık mısır ekiminin bu yıl daha da arttığı bildirildi.

Aydın İl Tarım Müdürü Sadettin Öztürk, süt ürünleriyle geçimini sağlayan çiftçilerin maliyeti düşük verimi yüksek olan silajlık mısır ekimini yaygın olarak yapmaya başladığı söyledi. Kaliteli silaj yapmak için mısırların koçan ve saplarıyla birlikte iyice parçalanması gerektiğini ifade eden Öztürk, parçalanan bitkilerin ya toprak altına hazırlanmış beton kuyularda ya da yüzeyde iyice üzeri örtülerek bekletilmesi gerektiğini ifade etti. Halk arasında turşu yemi olarak da bilinen silajın bir iki ay içerisinde hazır hale geldiğini belirten Öztürk, "Silajın, kış aylarında süt hayvanlarına kuru yemlerle birlikte verilmesi daha uygun olur. Silajın besin değeri, hayvanların yaz aylarında aldıkları besinlerle eş değerdir. Kaba yemlerin maliyeti düşük olmasına rağmen süt verimi yüksek olmaktadır. Süt ineklerinde silaj süt verimini yüzde 25 artırıyor. Silaj yem sayesinde süt besiciliği yapan üreticiler hazır yemleri aramamaktadır" dedi.

Silajla beslenen hayvanların tüylerinin parlak ve gözlerinin canlı olduğunu belirlediklerini kaydeden Sadettin Öztürk, silajın aynı zamanda hayvanların iştahını artırarak et ve süt verim,ini artırdığının tespit edildiğini kaydetti.

SLAJ NEDİR?

Ekseriyetle besicilikte kullanılan silaj, özellikle kış aylarında yem sıkıntısının yaşandığı dönemlerde çiftçilere verimi artıran ucuz bir yem desteği olarak kullanılıyor. Evlerde başta mısır olmak üzere yonca, fiğ, sorgun, arpa, buğday ve çavdar gibi bitkilerden hazırlanan silaj yem, açılan çukurlara doldurularak gömülüyor. Daha sonra üstüne naylon örtü geçirilen bu otlar, toprak altında 2-3 ay bekletildikten sonra ekşimsi bir tat alarak hayvan yemi haline geliyor. Kış aylarında hayvanlara direk olarak veya samanla karıştırılarak verilen silajın, süt verimini artırmak için en ucuz ve kaliteli yem olduğu ifade ediliyor.

(DAK-İK-Mİ-

(DAK-İK-Mİ-)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title