Haberler

Avrupa Basını: "Ab'den Türkiye'ye Açık Uyarı"

Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'in Türkiye İle İlgili Açıklamalarını Değerlendiren Financial Times Ve Guardian Gazeteleri, Türkiye'nin"Açık Bir Uyarı Aldığı" Saptamasında Bulundu.

Financial Times ve Guardian gazeteleri, Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'in Türkiye ile ilgili açıklamalarını "Türkiye'nin açık bir uyarı aldığı" şeklinde değerlendirdi.

İngiliz Guardian gazetesi, Türkiye'nin 40 yıllık Avrupa Birliği rüyasının, AB Dönem Başkanlığı'nı Avusturya'dan devralan Finlandiya'nın açıklamaları ile "raydan çıkma" tehlikesine girdiği yorumu yaptı. Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen Türkiye'nin limanlarını Rumlara açması çağrısında bulunduğu anımsatılan haberde, Vanhanen'nin "Müzakerelerin durdurulması ihtimali her zaman vardır. Türkiye'nin bunu bildiğine inanıyorum" sözleri aktarıldı.

Haberde, Finlandiya Başbakanı'nın sözlerinin AB içinde Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü'nü "eski düşmanı da dahil" 25 AB üyesi ülkeye uygulamamasına yönelik bir sabırsızlığın göstergesi olduğu ifade edildi.

"AB DE TÜRKİYE'DEN ADIM BEKLİYOR"

Ankara'nın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne yönelik AB'nin ticaret ambargosu kalkmadan bir adım atmayı reddettiği kaydedilen haberde, ambargoyu kaldırma eğiliminde olunduğu ancak ilk adımın Türkiye'den beklendiği kaydedildi.

Haberde, Finlandiya'den gelen açıklamaların, Helsinki'nin Türkiye'nin AB içindeki az sayıdaki savunucularından biri olduğu için önemli olduğu aktarıldı. Gazete, Türkiye'nin resmen AB adaylığını 1999 yılında Finlandiya'nın dönem başkanlığında aldığı hatırlatıldı.

VANHANEN: "MÜZAKERELER KESİLİRSE KİŞİSEL HATADAN KAYNAKLANIR"

Dünyanın önemli finans gazetelerinden Financial Times da Finlandiya Başbakanı'nın müzakerelerin kesilmesi halinde bunu bir "kişisel hata olarak" göreceğini söylediğini aktardı. Haberde, Vanhanen'in, vatandaşı olan Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in "tren kazası" benzetmesine katıldığını söylediği de ifade edildi.

Haberde, Vanhanen'nin Türkiye'ye yönelik kişisel sempatisine rağmen Ankara'ya "Avusturya, Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Fransa" gibi ülkelerin bu sonbaharda müzakerelerin durdurulması için veto hakkını kullanabileceğini açık bir biçimde aktardığı belirtildi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title