Haberler

Arınç: "Dizinin Siyasi Hiçbir Amacı Yok"

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT 1'de Yayımlanan 'Ayrılık' Dizisine İlişkin, 'Bizim İsrail'e Yönelik Devlet Olarak Hiçbir Tavrımız Söz Konusu Olamaz. Türkiye ile İsrail Arasındaki İlişkiler Her Zaman Güçlü Olmuştur. Tepki Göstermişlerse, Kendileriyle Konuşulur. Bunun Bir Televizyon Dizisi Olduğu Noktasından Hareket Edilir. Yoksa Siyasi Hiçbir Amacı Yok' Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT 1'de yayımlanan ''Ayrılık'' dizisine ilişkin, ''Bizim İsrail'e yönelik devlet olarak hiçbir tavrımız söz konusu olamaz. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler her zaman güçlü olmuştur. Tepki göstermişlerse, kendileriyle konuşulur. Bunun bir televizyon dizisi olduğu noktasından hareket edilir. Yoksa siyasi hiçbir amacı yok'' dedi.

TRT 1'in yeni yayın dönemi tanıtım gecesine katılan Arınç, daha sonra gazetecilerin, yine aynı kanalda yayımlanan ''Ayrılık'' dizisine ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, ''Ayrılık, İsrail ile aramızda biraz krize yol açmış durumda. Büyükelçimiz, İsrail Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Buna karşı Hükümet'in bir tavrı olacak mı?'' sorusu üzerine Arınç, söz konusu olanın televizyon yayıncılığı olduğunu, hem TRT hem de diğer televizyonlarda birçok dizinin yayınlandığını söyledi.

Bu dizilerin içeriklerini halkın bildiğini dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz TRT olarak, böyle bir diziyi yayımladığımız için, bunun bir diplomatik sıkıntıya yol açmasını hiçbir zaman arzu etmeyiz. Bu diziler kontrolden geçiyor, yayımlanması konusunda kararlar alınıyor. Bizim İsrail'e yönelik devlet olarak hiçbir tavrımız söz konusu olamaz. Aksi takdirde, bütün yayımlanan diziler hakkında herkes bir şey söyleyebilir. Biz bu dizileri bir senaryo olarak kabul ediyoruz. Bunların gerçeklik payı mutlaka vardır. Biraz abartılmış da olabilir, ama nihayetinde bu bir televizyon dizisidir.

Nasıl filmler ile diziler hayatın gerçekleriyle bire bir örtüşmüyorsa, bu dizilerde verilmek istenen mesajlar da sadece televizyonlarda ilgiyle izlenen bir dizi yapabilmek. Yani bizim başka bir kaygımız yok. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkiler her zaman güçlü olmuştur. Bu ilişkilerin sürekli güçlü olacağına da inancımız tamdır. Tepki göstermişlerse, kendileriyle konuşulur. Yani bunun bir televizyon dizisi olduğu noktasından hareket edilir. Yoksa siyasi hiçbir amacı yok. Bizim dizilerimizin hiçbirinde siyasi amaç yok. Bunu herkesin böyle bilmesini istiyorum.''

Arınç, bir başka gazetecinin, ''İsrail'in bu dizi nedeniyle Türkiye'ye nota verdiğini'' ifade etmesi üzerine de ''Bu gelişmelerden haberimiz yok, ancak İsrail tarafının böyle bir diziyle sıkıntı duyduğunu ben de işittim. Konuyu etraflıca nedir, ne değildir, itirazlar hangi konudadır, bunlar bize iletilirse, biz de bunun üzerinde elbette düşünürüz'' dedi.

''Dizinin yayından kaldırılması ya da senaryo değişikliği mümkün müdür?'' sorusuna da Arınç, şu yanıtı verdi:

''Öyle bir şey düşünmüyoruz. Bir yanlışımız veya bir eksiğimiz olursa, Türkiye'nin ulusal çıkarları noktasında zarar görecek bir noktanın varlığı tespit edilebilirse, bu konuda TRT olarak da Hükümet olarak da bir düşüncemiz olabilir, ama bizim Hükümet olarak, ne TRT'de yayımlanan dizilere ne de diğer televizyon dizilerine bir müdahalemiz var. Kaldı ki RTÜK denen bir kuruluş var. RTÜK, televizyonlardaki yayımların denetlemesini yapıyor. Eğer bir itiraz olur da bu denetleme sonucunda bir karar çıkarsa, biz onu uygularız, ama TRT olarak bizim bu diziye yönelik itirazları peşinen haksız bulduğumuzu ifade etmeliyiz, ama bize gelirler de 'şu şu konularda bir eksik var' derlerse, onları ayrıca değerlendiririz.''

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de TRT'nin özerk bir kuruluş olduğunun unutulmaması gerektiğini dile getirdi.

Dizilerle ilgili gelen senaryoların birçok denetimden geçtiğini ifade eden Şahin, ''Çok da abartılacak bir şey yok. Ayrıca bize resmen iletilen bir şey yok. Aslını bir öğrenip ondan sonra konuşmakta yarar var'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title