Haberler

Ardahan'da Kaba Yem Sıkıntısı…

Ardahan'da Kış Mevsiminin Uzun Sürmesi ve Kaba Yem Stokunun da Yetersiz Oluşu Nedeniyle Önemli Bir Oranda Kaba Yem Açığının Ortaya Çıktığı Bildirildi.

Ardahan’da kış mevsiminin uzun sürmesi ve kaba yem stokunun da yetersiz oluşu nedeniyle önemli bir oranda kaba yem açığının ortaya çıktığı bildirildi.

Ardahan Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “ Ardahan’da kış ayının uzun sürmesi sonucu tükenen kaba yem açığından dolayı hayvanlarda yetersiz ve dengesiz besleme yapılmıştır. Buna bağlı olarak da hayvanlarda, ciddi bir oranda kaşeksi (zayıflık) ve hastalıklara karşı dirençsizlik ortaya çıktığı gözlemlenmektedir. Bu durumda ilkbahar mevsimi geçiş sürecinde, gebe hayvanlarda yavru atma, kızgınlık göstermeme, gebe kalmama gibi verim kayıpları ve daha da önemlisi aşağıda belirttiğimiz hastalıklardan dolayı zaman zaman ölümlerin ortaya çıkması muhtemeldir. Kaşektik ve dirençsiz hayvanlar, Pastörella (akciğer hastalığı), Salmonella (zehirli ishal), Botulismus (zehirlenme) ve Enteretoksemi (zehirlenme, karakulak) gibi hastalıklara karşı daha duyarlı olmaktadırlar. Bu hastalıkların ortaya çıkmasına neden olan mikroorganizmalar normalde toprakta, hayvanların bazı iç organlarında zararsız olarak yaşamaktadırlar. Ancak yukarıda bahsedilen gerekçelere ilaveten bazı olumsuz faktörler nedeniyle hastalık yapma özelliği kazanarak, hayvanların hastalanmasına, verim kayıplarına ve ölümlerine neden olmaktadırlar” denildi.

Açıklamada, yavru, ergin veya farklı türden hayvanların aynı ahırda barındırılması özellikle yeni doğanlarda solunum ve sindirim hastalıklarına sebebiyet vermesi (septisemi-zehirli ishal,menenjit), genel olarak hayvanların ahırlarda sıkışık olarak barındırılması ve çok yetersiz havalandırma ve aydınlatmanın olması neticesinde stres ve de oluşan ahır gazlarından, o hayvanların hastalanmasına neden olacağı kaydedildi.

Açıklamada daha sonra şunlar belirtildi: “Zeminin ıslak bırakılması veya uygun olmayan malzeme serilmesi, ilkbahar parazit (bit, kene,nokra, askarit,kıl kurdu,kelebek ) ilaçlamasının yapılmaması, küflü, bozuk, kokmuş, donmuş ot ve yemlerin yedirilmesi (yavru atma, zehirlenme, ishal), çayır ve meradaki otların henüz çıkmadan veya körpe otların olduğu ilkbahar erken dönemlerinde hayvanların otlatılması, yine bu dönemlerde hayvanların çok erken saatlerde ve aç olarak meraya gönderilmesi ve de aşırı zayıflayan bu hayvanların yağışta ve rüzgarda üşütülmesi verimi düşürecektir. Ahırların toprakla örtülü olması ve bu nedenle aşırı yağışlarda hayvanların üzerine damlaması sonucu veya yemliklerinde biriken bu suların çok aşırı zehirli olması nedeniyle hayvanlarda ani ölümlere neden olması (Botulismus-zehirlenme) hastalıklara karşı aşılamanın yapılmaması gibi bazı olumsuz faktörler sayılabilir. Yukarıda belirtilen bu gibi hastalıkların ortaya çıkmaması için barınak, bakım ve besleme gibi yetiştiricilik şartlarının iyileştirilmesi gerekmektedir. İlkbahar mevsimi geçiş sürecinde, zaten zayıf ve dirençsiz olarak kış şartlarından çıkan hayvanların olumsuz iklim şartlarından korunması, aç olarak dışarı bırakılmaması, yağışlarda barınakların damlamasının engellenmesi-çatı yapılması, zamanında gerekli aşılamaların (şap, şarbon, brucella, yanıkara, sarılık, pastörella, zehirlenme) yapılması ve hastalıklardan ölen hayvanların gelişigüzel çevreye atılmaması büyük önem taşımaktadır.”

(AT-AA-Y)

04.05.2007 17:23 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title