Haberler

Antalya: Antalya Kent Belleği Merkezi Açıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Öncülüğü ve Desteğiyle Tarih Vakfı'nın Danışmanlığı ve Genel Koordinatörlüğünde Sürdürülen Antalya Kent Müzesi Projesi'nin İlk Adımı Olan Kent Belleği Merkezi, Büyükşehir Belediye Bakanı Menderes Türel Tarafından Açıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğü ve desteğiyle Tarih Vakfı'nın danışmanlığı ve genel koordinatörlüğünde sürdürülen Antalya Kent Müzesi Projesi'nin ilk adımı olan Kent Belleği Merkezi, Büyükşehir Belediye Bakanı Menderes Türel tarafından açıldı.

Haşim İşcan Mahallesi'ndeki merkezin açılışına Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya Kent Müzesi Danışma Kurulu üyeleri, Tayfun Talipoğlu ve çok sayıda Antalyalı katıldı. Başkan Menderes Türel, açılış konuşmasında, Antalya Kent Müzesi'nin en çok önemsediği projelerden birisi olduğunu söyledi. Türel, Kent Müzesi'nin kentlilik bilincine çok büyük katkı koyacağını ifade etti. Bu projeye tüm Antalyalılar'la birlikte imza atmak istediklerini vurgulayan Türel, "Amacımız Antalya'yı bir kültür başkenti, bir dünya kenti yapmak. Bu yönde bugün önemli bir adımı atıyoruz. Bu tarihi Antalya evinde kent belleğini oluşturuyoruz" dedi.

1998 yılında Kent Konseyi'nde ortaya atılan Kent Müzesi'nin geçen yıla kadar fikir projesi olarak kaldığının altını çizen Türel, "Bizim projeye verdiğimiz önemle proje hayat buluyor. Şimdiki Antalya Büyükşehir Belediyesi binasını kapalı spor salonu ile birleştirerek dünyanın en önemli kent müzelerinden biri haline getireceğiz. İddia ediyorum Antalya Kent Müzesi, Avrupa'nın sayılı ve ödüllü kent müzeleri arasında olacaktır" diye konuştu.

Yılbaşından itibaren düzenlenecek kampanyayla özellikle Antalya'nın eski ailelerinden ellerindeki tarihi malzemeleri müzeye bağışlamalarını ya da ödünç vermelerini isteyeceklerini ifade eden Menderes Türel, şunları söyledi:

"Ailelerle birebir sohbet yaparak, sözlü tarih projesini gerçekleştireceğiz. 2008 yılının ilk yarısından itibaren mimari projelerle Kent Müzesi'nin restorasyonuna başlayacağız. 2009 yılında Antalya gurur duyacağı bir müzeye kavuşacak. Bugün bu büyük projenin ilk adımını atmanın sevincini yaşıyoruz."

Antalya Kent Müzesi Bilgi Belleği Merkezi'nde Antalya ile ilgili kitap, doküman, belgesel, video, fotoğraf gibi her türlü bilginin bulunacağını anlatan Başkan Türel, "Buradaki tüm bilgilere internet ortamından ulaşılabilecek. Şu ana kadar kütüphanede 335 kaynak derlendi. Belediyenin yapacağı alımlarla bu kısa sürede 560'a ulaşacak. Tarihçi Hüseyin Çimrin ve çeşitli dernekler 225 kitap bağışladı. Bu heyecan bizi mutlu ediyor. 1930 ile 1980 dönemine ait kitaplar Başbakanlık arşivinden ve Jale İnan Kütüphanesi'nden kopyaları çıkarılmak üzere ödünç alındı. Burası evlerde saklanan fotoların güvenle saklanacağı bir bellek olacak. Gelin bu müzeyi hep birlikte kuralım" şeklinde konuştu.

Başkan Türel, daha sonra Rektör Mustafa Akaydın ve Antalyalılar'la birlikte Kent Müzesi Bilgi Belleği'ni gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title