Haberler

Ankara: Yatağan Termik Santrali'nde Modernizasyon Çalışmaları

Çevreye Verdiği Zararla Uzun Süre Gündemde Olan Yatağan Termik Santrali'nin Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi 1. Ünitesi'ni Devreye Alma Çalışmaları Bugün Saat 11.00 İtibariyle Başladı.

Çevreye verdiği zararla uzun süre gündemde olan Yatağan Termik Santrali'nin Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi 1. Ünitesi'ni devreye alma çalışmaları bugün saat 11.00 itibariyle başladı.

Elektrik Üretim A.Ş.'den (EÜAŞ) Genel Müdür Sefer Bütün imzasıyla yapılan açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın enerji politikaları ve direktifleri doğrultusunda bugüne kadar 579 milyon dolarlık çevre yatırımı yapıldığı belirtilerek, bundan sonra da 1.5 milyar dolarlık çevre yatırımı planlandığı kaydedildi. Gerçekleştirilecek olan bu bakım onarım ve rehabilitasyonlar ile mevcut üretim kapasitesinin 12 milyar kilowattsaat civarında artırılmasının düşünüldüğü vurgulanan açıklamada Nisan 2005'te Yatağan Termik Santrali'nin tamamlanamayan Baca Gazı Arıtma Tesisi'nin tamamlanarak işletmeye alınması için Lurgi Lentjes A.G.-GÜRİŞ A.Ş. Konsorsiyumu ile imzalanan ek protokolün yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. Yatağan Baca Gazı Arıtma Tesisi anahtar teslimi bazında yüzde 100 kredili olarak Lurgi Lentjes-GÜRİŞ konsorsiyumu'na ihale edildiği ve işin toplam bedelinin 12 Ekim 1993 tarihli baz fiyatlarla 77 milyon 791 bin 45 dolar olduğu ifade edildi. Açıklamada ayrıca, 3. Ünite'nin 5 Temmuz 2002, 2. Ünite'nin 30 Kasım 2002 ve 1. Ünite'nin ise 1 Şubat 2003 tarihlerinde deneme işletmelerinin tamamlandığı ancak, geçici kabulün çeşitli nedenlerle yapılamadığı kaydedildi. Tesisin işletmeye alınması konusunda yüklenici firmayla yapılan görüşmeler sonucunda mutabakatın sağlandığı ve yapılan ek protokol gereği konsorsiyumun, şantiyede 19 Ekim 2005 tarihi itibariyle tesisin işletmeye alınmasına yönelik çalışmalara başladığı ve bu çalışmalar neticesinde ölçü kontrol sistemlerinde soğuk testlere başlandığı belirtildi.

Kasım ayı ikinci yarısında 1. Ünite'ye gaz alınarak, sistemin devreye alınacağının belirtildiği hatırlatılan açıklamada, "Söz vermiş olduğumuz gibi, bugün saat 11.00 itibariyle Yatağan Baca Gazı Kükürt Arıtma Tesisi'nin 1.Ünitesi'nde test ve ayar çalışmaları için gaz alınmaya başlanmıştır. 2. Ünite için Şubat 2007, 3. Ünite için ise Mart 2007'de test ve ayar çalışmaları için gaz alınmaya başlanacaktır" denildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title