Haberler

Ankara: Tüsiad Kokteyli (2)

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Sosyal Güvenlik Yasası'nın Bazı Maddelerinin İptal Edilmesiyle İlgili Olarak, "Anayasa Mahkemesi Eşitliği Göz Önüne Almıştır" Değerlendirmesinde Bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu İse, Reformun Önümüzdeki Dönemdeki Stratejisiyle İlgili Kararı Yakında Açıklayacaklarını Söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Sosyal Güvenlik Yasası'nın bazı maddelerinin iptal edilmesiyle ilgili olarak, "Anayasa Mahkemesi eşitliği göz önüne almıştır" değerlendirmesinde bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu ise, reformun önümüzdeki dönemdeki stratejisiyle ilgili kararı yakında açıklayacaklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Tuğcu, Bakan Başesgioğlu ve Bakan Coşkun, TÜSİAD'ın kokteylinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Tuğcu, 1 Ocak 2007 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sosyal Güvenlik Yasası'nın bazı maddelerinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğinin hatırlatılması üzerine, "Anayasa Mahkemesi, her zaman eşitliği göz önüne almıştır. Gerekçeli kararı bekleyin" cevabını verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu da, Anayasa Mahkemesi'nin konuyla ilgili gerekçeli kararının henüz ellerine ulaşmadığını belirten Başesgioğlu, bu süreçten sonra bir değerlendirme yapma imkanına sahip olacaklarını söyledi. Başesgioğlu, ''Ama baştan beri ısrarla üzerinde durduğumuz norm ve standart birliği konusundaki görüşümüzle örtüşmeyen bir karar olduğunu algıladık. Tam bir değerlendirme yapabilmek için elbette gerekçeli kararı görmemiz gerekiyor" diye konuştu. Dün yapılan Sosyal Güvenlik Danışma Kurulu'nda konunun görüşülerek sosyal tarafların da görüşlerini aldıklarını hatırlatan Bakan Başesgioğlu, şunları söyledi:

"Hükümet olarak bu reformun önümüzdeki dönemdeki stratejisiyle ilgili bir kararı yakında açıklayacağız. Bu konudaki kararımızı oluşturma arifesindeyiz. Hükümet olarak bu Sosyal Güvenlik Reformu konusunda kararlıyız. 4 yıl önceki kararlılığımız neyse, bugün de aynı şekilde devam ediyor. Ama, Anayasa Mahkememiz'in bu kararıyla yeni bir değerlendirme ihtiyacıyla karşı karşıyayız. Herkes bunu görüyor. Birinci önceliğimiz yılbaşına kadar geçecek süre içinde herhangi bir kargaşa ve kaos yaşanmaması ve hak kaybına meydan verilmemesi için çalışmak. Bu reforma hangi parametrelerle devam edeceğiz, buna bir karar vermemiz gerekecek. Anayasa Mahkememiz'in gerekçeli kararı bizim için önemli, bunu bekliyoruz."

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ise, basın mensuplarının cumhurbaşkanlığı ve erken seçim tartışmaları ile AB ilişkileri hakkındaki sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanlığı ve erken seçim tartışmalarını gündemin ilk sırasına getirenlere tepki gösteren Bakan Coşkun, böyle bir yaklaşımda olanların yanlış içinde olduklarını savundu. Bakan Coşkun, siyasi istikrarla meydana gelen güven ortamında sosyo-ekonomik konularda da ciddi tedbirler alınabildiğini kaydederek, erken seçim tartışmalarıyla ekonominin sarsılmak istendiğini öne sürdü. Türk ekonomisinin artık kendi dinamiklerini ve dengelerini oluşturduğu için bu bu tür spekülasyonlardan fazla etkilenmediğini kaydeden Coşkun, 2007 yılında seçimlerden ekonominin fazla etkilenmeyeceğini tahmin ettiğini ancak belki küçük dalgalanmaların olabileceğini söyledi.

AB müzakereleriyle ilgili soru üzerine de Coşkun, 35 başlıkta tarama faaliyetlerinin bittiğini ve Türkiye'nin bu işten yüzünün akıyla çıktığını, şimdi de müzakere aşamasına gelindiğini ifade etti. Coşkun, "Çeşitli siyasi nedenlerle 8 başlığın ertelenmesi çok önemli değil. 35 başlıktan 1 tanesi görüşüldü ve hala 34 konu bulunuyor. 8'ini düşersek 26 tane var. Biz o 26 başlığı görüşene kadar çok şey değişir. Onun için 2006 yılı Türkiye'nin bütün uluslararası finans kuruluşlarında güvenini tazelediği bir yıldı. 2007 yılına da gayet güvenli adımlarla giriyoruz. İnşallah 2007 yılı da hedefler tutturularak geçecek" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title