Haberler

Ankara Forumu'ndan Kudüs'te Filistin İçin Büyük Zirve

İsrail ve Filistinli İşadamlarını 6. Kez Bir Araya Getiren Türkiye'nin Öncülüğündeki Ankara Forumu, Doğu Kudüs'te Toplandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Forumu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-israil ve Filistin Arasındaki Ankara Forumu'na Üç Ülkenin Cumhurbaşkanından Şimdiye Dek Hiç Olmadığı Kadar Desteğin Geldiğini Söyledi.

İsrail ve Filistinli işadamlarını 6. kez bir araya getiren Türkiye'nin öncülüğündeki Ankara Forumu, Doğu Kudüs'te toplandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Forumu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-İsrail ve Filistin arasındaki Ankara Forumu'na üç ülkenin cumhurbaşkanından şimdiye dek hiç olmadığı kadar desteğin geldiğini söyledi.

Doğu Kudüs'teki St. George Oteli'nde yapılan toplantıya, ilk olarak Filistinli işadamları ve forum üyeleri geldi. Türk tarafında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra, TOBB Yönetim Kurulu üyeleri Nejat Koçer ve Mustafa Yardımcı, Filistin ile ilişkilerden sorumlu Koordinatör Vehbi Dinçerler, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak, Dışişleri Bakanlığı'ndan Ortadoğu Masası Genel Müdürü Büyükelçi Bozkurt Aran ile Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan yer aldı.

İsrail tarafında ise Türk-İsrail İşadamları Konseyi Başkanı Menaşe Karmon katılırken, Filistin tarafından da Gazze Şeridi, El Halil, Beytüllahim ve Kudüs'ten Ticaret Odaları temsilcileri katıldı. Forumun kurulduğundan bu yana büyük destekler veren Şimon Peres ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçildiklerine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın da foruma her zaman büyük destek olduğunu hatırlatarak, "Bu üçlü destek hepimize çalışmalarımızda büyük katkı

sağlayacaktır" dedi. Ankara Forumu'nun yoğun bir ihtiyaca cevap verdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Biz işadamları bölgenin umutsuz insanlarına umut saçıyoruz" dedi.

Ankara Forumu'nun Filistinli Başkan Yardımcısı Ahmet Haşim Zügair, sadece ekonomi üzerinde durmak istediğini, ancak bunun siyasetten çok bağımsız olmadığını bildirdi. Zügair, Filistinliler'in günlük yaşamda karşılaştıkları zorlukları, güvenlik duvarları ve askeri kontrol noktalarını dile getirdi. Forumun başkan yardımcılarından İsrail İmalatçılar Birliği Başkanı Şraga Broş ise bu forumun taraflar için büyük umut olduğunu belirterek, "Atmosfer iyileşmeye başladı. Biz de bu havayı destekleyeceğiz" diye

konuştu. Broş, Erez Projesi'ne devam edip edilmeyeceğine ya da Batı Şeria'da yeni projeler yapılabileceğine toplantıda karar verileceğini kaydetti. Güvenlikle ilgili bazı sıkıntılar olduğunu belirten Broş, bunun da insan ve malların dolaşımında sorunlar çıkardığını ifade etti. Broş, "Ben olumlu düşünüyor ve doğru yolda olduğumuza inanıyorum. Bugün görüşmelerimiz bizi daha da ileriye götürecektir" diye konuştu.

Toplantıda Ankara Forumu'na taraf işadamları, görüşlerini ve değerlendirmelerini dile getirdi. Bu değerlendirmelerin sonucunda, önümüzdeki 2 yılı kapsayacak eylem planı hazırlanması için bir komisyon oluşturulması, Ankara Forumu'nun Doğu Kudüs'te daimi bir ofis açması benimsendi. Bu arada, turizm de Ankara Forumu'nun ilgilendiği konular arasına dahil edilecek. Ayrıca küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) ve diğer girişimcilik konularını değerlendirmek üzere bir komisyon oluşturulacak.

Toplantıya Türkiye, İsrail ve Filistin tarafından yaklaşık 20 dolayında işadamı katıldı. Heyet üyeleri daha sonra, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile İsrail ve Filistin tarafını temsilen bazı işadamları, İsrail Cumhurbaşkanı Peres'i ziyaret etti. Diğer yandan TOBB Başkanı, yarın eski İngiltere Başbakanı ve Ortadoğu Özel Temsilcisi Tony Blair, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Başbakan Selam Feyyat ile görüşecek.

(İA-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

12 Mayıs hangi burç? 12 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 12 Mayıs tarihi hangi burç olur? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 12 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 12 MAYIS PAZAR 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? ANNELER GÜNÜ MESAJLARI 2024: En iyi, en duygusal, güzel, anlamlı anneler günü mesajları! Bugün anneler günü mü? Bugün anneler günü kutlanıyor mu, kutlanacak mı? Anneler günü ne zaman 2024? Eurovision 2024 hangi kanalda? Eurovision 2024 nerede yayınlanıyor, nereden izlenir? Eurovision'da kim birinci oldu? Eurovision Şarkı Yarışması Finali'nde hangi ülke birinci oldu? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 12 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Resmi Gazete bugün (12 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Gönül Dağı Reyhan kimdir? İpek Uzkalan kaç yaşında, nereli? Gönül Dağı Reyhan karakteri gerçekte kim? İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title