Haberler

Ankara'da Önce Gergin, Sonra Coşkulu 1 Mayıs

İstanbul'da Taksim'e Çıkmak İsteyen Gruplara Yönelik Polisin Sert Müdahalesinin Ardından Ankara'daki 1 Mayıs Kutlamaları da Gergin Başladı. Polisin Sıhhiye Meydanı'na Girişte Kurduğu Arama Noktalarında İki Defa Arbede Yaşandı. Polis Olaylara Gaz Bombasıyla Müdahale Ederken Göstericiler de Pankart Sopaları ve Su Şişeleri Atarak Karşılık Verdi.

İstanbul'da Taksim'e çıkmak isteyen gruplara yönelik polisin sert müdahalesinin ardından Ankara'daki 1 Mayıs kutlamaları da gergin başladı. Polisin Sıhhiye Meydanı'na girişte kurduğu arama noktalarında iki defa arbede yaşandı. Polis olaylara gaz bombasıyla müdahale ederken göstericiler de pankart sopaları ve su şişeleri atarak karşılık verdi.

Ankara'daki en hareketli 1 Mayıs kutlamaları Sıhhiye Meydanı'nda yapıldı. 1 Mayıs'a katılan partilerin ve sivil toplum örgütlerinin üyelerinin bir bölümü İstanbul'a gitmesine ve Hak-İş ile İşçi Partisi'nin ayrı gösteri yapmasına karşın binlerce kişi Sıhhiye Meydanı'nı doldurdu. Kutlamalar için göstericiler öğlen saatlerinde Opera Binası önünde toplanmaya başladı. Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Türk-İş, DİSK, KESK, TMMOB, DTP, SHP, ÖDP, EMEP, Halkevleri, lise ve üniversite öğrencileri, sosyalist dergi çevreleri ve çok sayıda sivil toplum örgütü buradan Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Renkli görüntülerin oluştuğu ve coşkulu geçen yürüyüş sırasında, İstanbul'daki olaylar, AKP hükümeti, Sosyal Güvenlik Yasası sloganlarla protesto edildi. "Taksim Tayyip'e mezar olacak", "Taksim'i unutmayacağız", "Tayyip şaşırma, sabrımızı taşırma, sen yat kuluçkaya" gibi sloganlar atılırken "78'de alanlardaydık, şimdi de buradayız", Irkçılığa, savaşa, yoksulluğa karşı omuz omuza", "Ayaklar başı eğmeye geldi" pankartları açtılar.

-CHP'DEN KİTLESEL KATILIM-

Mitinge geçen yıllara göre daha kalabalık bir kitle ile gelen CHP'liler ise alana Necatibey Caddesi'nden girdiler. "Emek en yüce değerdir" pankartı taşıyan çok sayıda CHP'liye CHP Kocaeli Milletvekili Cevdet Selvi, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Ankara Milletvekili Zekeriya Akıncı ve parti yöneticileri de eşlik etti. DSP de alanda bulunan partiler arasında yer aldı. DSP kortejinde, DSP Genel Saymanı Hasan Suna, Genel Başkan Yardımcısı ve eski Devlet Bakanı Melda Bayer ile DSP Ankara İl Başkanı Durak Karabulut'un yanı sıra partililer bulundu. SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın da SHP kortejiyle miting alanına girdi.

-DTP MİLLETVEKİLLERİ DE KATILDI-

1 Mayıs gösterisine DTP milletvekilleri de katıldı. DTP Muş Milletvekili Nuri Yaman, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve Hakkari Milletvekili Hamit Geylani DTP kortejiyle miting alanına girdiler. "Katil Tayyip" diye slogan atan DTP'liler alana girdiğinde "DTP halktır, kapatılamaz" sloganı atıldı.

-GERGİNLİKLER ARAMA NOKTASINDA ÇIKTI-

İlk gerginlik Halkevleri'nin arama noktasından geçişi sırasında yaşandı. Üst araması sırasında polisle bir süre gerginlik yaşandı. Polisle göstericiler arasında kısa süreli bir arbede yaşanırken bazı polislerle göstericilerin yumruklaştığı görüldü. Bu sırada Abdi İpekçi Parkı'nda bekleyen Çevik Kuvvet kasklarını takarak olaya müdahale etmeye hazırlanırken olaylar yatıştı ve Halkevleri üyeleri miting alanına girdi.

-GAZ BOMBASINDAN POLİS ETKİLENDİ-

İkinci gerginlik ve çatışma ise ÖDP'nin alana girişi sırasında yaşandı. Üzerlerini aratmak istemeyen ÖDP'liler ile polis arasında bir süre çatışma yaşandı. Polis cop kullanırken göstericiler polise pankart sopalarıyla karşılık verdi. Bu sırada Abdi İpekçi Parki'nda bekleyen çevik kuvvet olaylara müdahale ederek gaz bombası attı. Bir gaz bombası göstericiler yerine polisin içine düştü. Diğer gaz bombalarını göstericiler polisin üzerine atmasından dolayı göstericilerden çok polis gaz bombasından etkilendi. Rahatsızlık geçiren bazı göstericiler gazetecilerin de yardımıyla hastaneye götürüldü.

Polisin gaz bombası atmasından sonra miting alanına giren göstericiler de polisin üzerine sopalarla yürüyerek taş ve su şişesi attılar. Polisin Abdi İpekçi Parkı'na çekilmesi ve arama noktalarının kaldırılmasının ardından gerginlik sona erdi ve geride kalan göstericiler de miting alanına aranmadan girdiler.

-GERGİN BAŞLADI COŞKUYLA SONA ERDİ-

Gerginliklerin ardından başlayan mitingde ise büyük bir coşku vardı. Kürsüden yapılan konuşmalarda Taksim'de ve Ankara'da yaşanan olaylar provokasyon olarak değerlendirilip protesto edildi. Konuşmaların ardından verilen konserle alandakiler türkülere eşlik ederek halay çektiler. Gergin başlayan 1 Mayıs çoşkuyla sona erdi. (ANKA)

(EKİP)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title