Haberler

Ankara: Başbakan Erdoğan, Baradey'i Kabul Etti

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey, İran'ın, 6 ülkenin sunduğu teklife sorumluluk sahibi bir şekilde cevap vereceğini umduğunu belirterek, "Onların zamana ihtiyacı olduğunu anlamak gerekir ama uluslararası toplumun da sabırsızlandığını belirtmek isterim" dedi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey, İran'ın, 6 ülkenin sunduğu teklife sorumluluk sahibi bir şekilde cevap vereceğini umduğunu belirterek, "Onların zamana ihtiyacı olduğunu anlamak gerekir ama uluslararası toplumun da sabırsızlandığını belirtmek isterim" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Muhammed El Baradey'i kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina'daki görüşmeye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler de katıldı. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. El Baradey, görüşmenin adından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler ile birlikte Başbakanlık'tan ayrıldı. Başbakanlık'tan ayrılışında basın mensuplarına bir açıklama yapan El Baradey, görüşmede Türkiye'nin nükleer programının başarılı olabilmesi için Ajans'ın yapabileceği katkıları ele aldıklarını ifade ederek, Türkiye'nin üreteceği nükleer enerjinin yüksek güvenlik standartlarına sahip olması ve ekonomik açıdan rekabet edebilir olmasının önemli olduğunu dile getirdi. Baradey, üretilen enerjinin çevreye ve doğaya zarar vermemesinin de önem taşıdığını vurguladı. Görüşmede İran'ın nükleer programı ile ilgili yaşanan sorunu da ele aldıklarını kaydeden El Baradey, soruna diplomatik müzakere ile çözüm bulunmasının önemini Başbakan Erdoğan ile konuştuklarını belirtti. Ortadoğu şartlarında İran sorununa diplomatik çözüm bulunmasının kaçınılmaz olduğunu ifade eden Baradey, Irak'tan Filistin'e, Afganistan'a kadar birçok sorunun yaşandığı Ortadoğu'da İran sorununa da müzakere yoluyla çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. BM Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ile Almanya'nın İran'a sundukları teklife dikkat çeken Baradey, "Umarım bu 6 ülkenin teklifine İran, sorumluluk sahibi bir şekilde cevap verecektir. Her şeyden önce tarafların müzakerelere başlamasına ihtiyaç var. Tarafların müzakere masasına oturması herkesin çıkarına. Müzakere sonucunda elde edilecek anlaşma herkes için kazanç olacaktır. Bu tam bir kazan kazan durumudur. Krizin sona ermesi açısından İran için kazançtır. Ortadoğu için bu tür bir durumda tekrar karşı karşıya kalmamak adına bir kazançtır. Uluslararası arena için de gerekli güvenceleri sağlama açısından bir kazançtır" diye konuştu. Baradey, açıklamalarının sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. İran'ın, 6 ülkenin sunduğu teklife 12 Temmuz'dan sonra cevap vereceğini açıkladığının hatırlatılması üzerine Baradey, "Onların da bu tür teklifler üzerinde çalışmaları gerekir. Onların da zamana ihtiyacı olduğunu anlamak gerekir. Buna karşın uluslararası toplumun da sabırsızlandığını ve bir cevap almak istediğini belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin İran uranyumunu zenginleştirmek isteyip istemediği yönündeki soru üzerine Baradey, bunun, uluslararası kuruluşların gözetiminde olması gereken bir konu olduğunu vurguladı. Baradey, gelecekteki bütün uranyum zenginleştirme çabalarının uluslararası toplumun kontrolü altında olmasını istediğini kaydetti. Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler de Türkiye'nin uranyum zenginleştirme programı olmadığını ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title