Haberler

Ankara: Bakan Eker'den "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik" Toplantısı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, FİSKOBİRLİK eksperlerinin üreticideki fındığı alımda randıman belirlemede hiçbir teknolojiyi kullanmadığını belirterek, "FİSKOBİRLİK'in eksperleri 'zar sallayarak' randıman tespit ederlerdi. Biz ise bu işi dijital terazilerle yapacağız" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, FİSKOBİRLİK eksperlerinin üreticideki fındığı alımda randıman belirlemede hiçbir teknolojiyi kullanmadığını belirterek, "FİSKOBİRLİK'in eksperleri 'zar sallayarak' randıman tespit ederlerdi. Biz ise bu işi dijital terazilerle yapacağız" dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz günlerde yayınlanan "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik" ile ilgili bir sohbet toplantısı düzenledi. Bakan Eker, söz konusu yönetmelikle çitçilere, detayları daha sonra belirlenip açıklanacak olan tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti alma imkanı getirdiklerini bildirdi. Tarım alanındaki yenilikler ve kalitenin artırılmasındaki teknik ve metotlarda Bakanlıkça sertifikasyona tabi tutulacak danışman firmaların çitçiye destek verip bilgilendireceğini belirten Eker, bu uygulamada çiftçinin alacağı danışmanlık hizmet bedelinin belli oranının destekleneceğini söyledi. Veteriner, gıda mühendisi, su ürünleri mühendisi gibi alanında ihtisas yapmış, ancak işsiz olanlara istihdam imkanı sağlayacak danışmanlık hizmetlerinin belirli bölgelerdeki tarım hizmetlerinin devredileceğini kaydetti.

Çiftçi, tarımsal danışmanlık hizmetiyle daha iyi ve kaliteli üretim yapacakken, işsiz, veteriner, gıda mühendisi gibi tarım alanında ihtisas yapmış işsizlere de istihdam yolu açılacak. Çiftçi, danışmanına, ürettiği ürün, pazarlama, verimin artırılması, ürün çeşitlerine göre yetiştirmede kullanılacak teknik ve metotlar, ilaçlama bilgisi ve ayrıca ürünün ihracatına kadar bir çok alanda ve konularda danışacak. Danışmanlar, çitçinin ürettiği üründen de sorumlu olacak.

Bakan Eker, sebze ve meyvelerde kullanılan kimyasal maddelere dikkat çekerek, meydana gelen olumsuz durumlarında danışmanların da yükümlülüklerinin olacağını belirtti. Eker, danışmanlık hizmetleriyle ilgili olarak, "Sebze ve meyvede kullanılan kimyasal ilaçlarla ihraç edilen ürünlerimiz geri dönmekte, sağlığı tehlikeye sokmakta. Danışmanlar, çitçiyle birlikte sahada olacak, bağda, bahçede birlikte olacak. Ne ilacı kullanılacaksa, bunların kullanılmasından ve hangi ilacın kullanılmasına kadar her şeyi çiftçiye öğretecek. Sağlık açısından önemli bir işlev görecekler. Üretimde kalite artışı olacak. Üreticinin ürünün ihracına kadar ilgilenecek danışmanlar, böylece çitçiye girişimcilik yeteneklerini artıracaklar" diye konuştu.

Eker, danışmanlık yapacak olanlara bakanlıkça eğitim verileceğini açıklarken, bu alanda 10 bin kişinin istihdamının düşünüldüğünü söyledi. Eker ayrıca, danışmanlık hizmetlerinin ihracata ve iç piyasaya yönelik çitçilerin yararlanılmasının öngörüldüğünü ve danışmanlık hizmetleri alacak çiftçiye destek için 48 trilyonluk bir kaynağın ayrıldığını da sözlerine ekledi.

"FİSKOBİRLİK ZAR ATIYOR"

Eker, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi" ile ilgili yönetmelik hakkında verdiği bilgilerin ardından son günlerde tartışma ve eylemlere neden olan FİSKOBİRLİK konusunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Yarın fındık alımına başlayacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi'ne hiçbir fındık üreticisinin ürününü vermeyeceğine ilişkin soru üzerine Eker, "Bize üreticilerden gelen bir tepki yok. TMO, durduk yerde fındık alımına teşebbüs etmemiştir. FİSKOBİRLİK bu görevi yerine getirememiştir. 50 bin ton fındığın parasını vatandaşa ödeyemediği için TMO,üreticinin yeni bir sorunla karşı karşıya kalmaması için görevlendirilmiştir" dedi.

Eker, TMO'nun belirlediği "Müdahale Fiyatı" olan 4 YTL'nin "Bu fiyat olacak" anlamına gelmemesi gerektiğini ifade ederek, amaçlarının üreticinin lehine fındık fiyatının TMO'nun belirlediği fiyatın altında gitmemesi olduğunu söyledi. Eker, üreticinin TMO'nun belirlediği fiyatın üzerinde istediği her yere verebileceğini belirterek, "Bu fiyatın üstünde fındığını satılmasından biz çiftçimiz adına memnuniyet duyarız" diye konuştu. Eker, bu konudaki açıklamasında fındık üreticisinin üzerinden siyasi muhalefetlik yapmaya kalkışanların olduğunu ve bunun herkes tarafından görülüp bilindiğine işaret ederek, "Buna müsaade etmeyiz. Bundan en fazla üreticiler zarar görür" dedi.

Eker, basında bu konuda bakanlığının fındık üreticisinin lehine aldığı kararlarla ilgili haberlere yer vermediğini, fındık üreticisinin lehine olan kararlardan bir tanesinin de üreticinin TMO'nun depolarını ücretsiz olarak kullandırabilmek olduğunu kaydetti. Eker, fındığını TMO'ya satmak istemeyen üretici, ücret vermeden TMO depolarını kullanabileceğini ayrıca yüzde 25 oranında da avans çekebileceğini belirtti. Eker, FİSKOBİRLİK'te yaşanan sorun ve problemlerin dışında bu kurumun kullandığı tek altyapıya dikkat çekti. Eker, "FİSKOBİRLİK eksperlerinin üreticideki fındığı alımda randıman belirlemede hiçbir teknolojiyi kullanmıyor. FİSKOBİRLİK'in eksperleri 'zar sallayarak' randıman tespit ederlerdi. Biz ise bu işi dijital terazilerle yapacağız" açıklamasında bulundu.

Eker, bu hafta genel kurula gidecek olan FİSKOBİRLİK konusunda partisinin ve hükümetlerinin müdahalesinin olmasının söz konusu olamayacağını belirtirken, FİSKOBİRLİK Başkanı Salih Erdem'in aday olmayacağına ilişkin ise "Bizi hiç ilgilendirmiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title