Haberler

Ankara: 40 Bin Polis, Kadına Karşı Şiddet Konusunda Eğitilecek

Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi İçin 40 Bin Polise Özel Eğitim Verilecek.

Kadına Karşı şiddetin önlenmesi için 40 bin polise özel eğitim verilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün kadına karşı şiddetin önlenmesi için başlattıkları, "Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Polisin Rolü ve Uygulanacak Prosedürün Eğitimi Projesi Protokolü" ile ilgili İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ve Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ortak basın toplantısı düzenledi. Hilton Otel'de gerçekleşen toplantıda konuşan İçişleri Bakanı Aksu, kadına yönelik şiddetin tüm dünyada toplumsal bir sorun olduğunu, kadınların işyerinde sokakta sosyal hayatın her aşamasında şiddete maruz kalabildiklerini, ancak kadınların en korunduğu yer olarak düşünülen evlerinde de "aile içi" şiddete uğradıklarını söyledi. Hükümet olarak, kadınların, erkeklerle birlikte her alanda toplumsal sorumluluğu yüklenecek konuma getirilmesini hedef aldıklarını ifade eden Aksu, kadın ve erkek eşitliğinin sağlanması için kanunlarda değişiklik yaptıklarını anlattı. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için valilere birçok genelge gönderdiklerini belirten Aksu, "Ülkemizde görülen kadına yönelik şiddet olaylarının en uç noktası kuşkusuz töre ve namus adına işlenen cinayetlerdir" dedi.

Aksu, polislerin eğitim programlarında kadın ve çocuklara karşı şiddete yaklaşım konusunun yer alması, karakollarda daha fazla bayan memurun görevlendirilmesi ve bu memurların kadın ve çocuklara yönelik şiddet konusunda özel eğitim almaları gerektiğine inandıklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Bunun için ilk adım başvuru yerleri olan 921 polis merkezi ve 276 karakolda çalışan 40 bin emniyet teşkilatı personeline yönelik 'Hizmet İçi Eğitim Projesi' başlattık. Bugün başlatılan bu proje ile 'Polisin Kadına Karşı Şiddete Sıfır Tolerans Anlayışı' çerçevesinde titizlikle yürütülecek."

Proje kapsamında öncelikle bölge merkezi olarak tespit edilen 10 ilde 250 personel yetiştirilecek ve daha sonra yetiştirilen bu eğitici kadro tüm polis merkezlerinde ve karakollarda çalışan personeli eğitecek. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise dünyada her gün kadınlar ve kız çocuklarının sayısız kez şiddete maruz kaldıklarına dikkat çekerek, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin ve kadının insan haklarının tam olarak sağlanması konusunda yasal düzenlemelerin tamamlandığını, yasal alanda eşitliğe ilişkin bir sorun olmamasına rağmen bu yasaların uygulanabilirliğinde toplumsal bilinç ve önyargılardan dolayı birçok engelle karşılaşıldığını söyledi. Bu konuda Bakanlığına bağlı birimlerin birçok çalışma başlattıklarını anlatan Çubukçu, kadına karşı şiddetle mücadelede kadınların güçlendirmek ve haklarını kullanabilmelerini sağlamak kadar erkeklerin farkındalığa ve duyarlılığının artırılmasının ayrıca önem arzettiğini kaydetti.

"Kadına yönelik şiddetin en ağır biçimi, kadınların en temel insan hakkı olan yaşama hakkını ihlal eden töre ve namus cinayetleridir" diyen Bakan Çubukçu, bu konuda Meclis Komisyon Raporu doğrultusunda Başbakanlık Genelgesi yayınlandığını hatırlattı. Bu genelge kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün başlattığı işbirliğiyle polislerin kadına karşı şiddet konusunda özel eğitim alacaklarını belirten Çubukçu, bu kapsamda 40 bin polisi eğitmeyi hedeflediklerini söyledi. Çubukçu, 2 yıl sürmesi planlanan projenin maliyetinin ise BM Nüfus Fonu ile birlikte yürütülen Türkiye 4. Ülke Programı Projesi bütçesinden karşılanacağını açıkladı. Çubukçu, hükümet olarak temel hedeflerinin kadının insan haklarının korunması ve eleştirilmesi ve özellikle kadına yönelik şiddet töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi olduğunu belirterek, Aile İçi Şiddet de Dahil Kadına Karşı Her Türlü Şiddete Son verilmesi için yapılan her türlü çalışma, büyük ya da küçük atılan her adımın önemli olduğunu dile getirdi. Konuşmaların ardından İçişleri Bakanı Aksu ve Devlet Bakanı Çubukçu, "Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesinde Polisin Rolü ve Uygulanacak Prosedürün Eğitimi Projesi"nin protokolünü imzaladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title