Haberler

Amasra'da Maden İşçileri Kendilerini Ocağa Kapattı (2)

Türkiye Taşkömürü Kurumu (Ttk) Amasra Müessesi'nde Çalışan Yaklaşık 350 İşçi, Özel Sektör Elemanlarının Çalıştıkları Ocağa Girmelerini Gerekçe Göstererek Eylem Yapmaya Başladı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesi'nde çalışan yaklaşık 350 işçi, özel sektör elemanlarının çalıştıkları ocağa girmelerini gerekçe göstererek eylem yapmaya başladı.

Amasra B Sahası'nı özelleştirme sonucu alan Hema şirketinde çalışan 5 işçinin Amasra A Sahası denilen Amasra Müessesesi Müdürlüğü'ne (ATİM) ait kuyu dibinden ocak içerisine girdiğini iddia eden kişiler, vardiyaları bitmesine rağmen ocaktan çıkmadı. Olay yerine gelen ATİM Müdürü Cemal Özen, özel şirkette çalışan 5 işçinin ocak içerisine alınmasını söyledi. Israrlara rağmen maden işçileri, özel sektör işçilerini ocağa sokmadı. Ocak içerisinde bulunan yaklaşık 350 işçi, yaşanan bu olayın üzerine sendika ile

birlikte eylem yapma kararı aldı. Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Hakkı Arslan, ekmek ve aş için işyerlerini terk etmeyeceklerini ifade etti. Madenciye karşı oyun oynandığını savunan Arslan, "Bu kurum, devasa bir kurum. Fakat bu kurumu çökertmeye çalışan insanlar var. Sanki içimizde fitne fesat var. İşçimiz her zaman her şeye hazır. Sonuna kadar gidip bu işin sonunu bırakmayacağız. Madenci her zaman burada olacak ama Hema'nın burada olma şansı yok. Eğlenceyi biz kendi aramızda yaparız,

daha önce de yaptık. Kurumumuz TTK'nın en büyük rezervine sahiptir. 500 milyon ton kömür rezervimiz var. Bunu kimse göz ardı edemez. Amasra bugün kapandı, yarın kapanacak. 'Acaba bugün yevmiyemizi kurumdan mı başka yerden mi alacağız' endişesini yaşamak istemiyoruz. 3 yıla yakın bir sözleşme yapan Hema, yatırım amaçlı hiç bir şey yapmadı. Sadece sosyal tesis yapıldı. Kamuoyunu yanıltmak için '5 milyon ton kömür üreteceğiz' diyorlar. Buna biz de, kargalar da inanmaz. TTK 180 yıllık bir kurumdur. Yılda 1.5

milyon ton kömürü üretmekte zorlanırken, daha dün yatırım yapan bir firma bunu asla yapamaz. Bartın'daki işsiz arkadaşlarımızı kandırıyorlar. İleriye dönük bir çalışmaları yok. Hema'nın A sahasına girme şansı yok. Biz bunu söyledik ama dinlemiyorlar. Aradan 24 saat geçmeden bugün 5 kişi kuyu başına gelip ocağa girdi. Biz gazel okumadık. Bir şey daha söylüyorum, madenciyle oyun falan oynanmaz. Buna kimsenin gücü yetmez" diye konuştu.

Öte yandan, ocak içinde toplanan işçiler ise, "Madenci feneri sönmeyecek" sloganları attı. İşçilerden Şaan Üstünyel, "5 kişi ocağımıza girdi. Monaraj tamiri yapılacağını söylediler ama onların amaçları daha farklıydı. Onlar bize burada 'Çinliler mi gelsin?' dediler. Biz karşı çıktık ve geri döndüler. Müdürümüzün konuşması çelişkiliydi. İşimize, emeğimize ve ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Sendika ve işçiler olarak Amasra'nın ayakta kalması için hep birlikte hareket edeceğiz" dedi. Maden işçisi Ali Deniz ise,

"Göçükte kaldım ve yanımda 2 arkadaşımı kaybettim. Hayat devam ediyor. Madenci feneri sönmeyecek" dedi. Yaşadığı bir kaza sonucu ayak parmaklarını kaybeden maden işçisi Remzi Özdemir de, "8 yıldır kazmacı olarak çalışıyorum. Kazada ayak parmaklarımı kaybettim. Kendi işimizi, kendi tamiratımızı kendimiz yaparız. Bizin bugüne kadar arızamızı Hema yapmadı. İşimize de sahip çıkacağız. Kendi kuyularında gidip çalışma yapsın. Sistemi iyi bilen emekli madenciler içeriye girmeye çalıştı" diye konuştu.

HEMA şirketinin Bartın yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmazken, durumun değerlendirileceğini, gerekirse sonra açıklama yapılacağını vurguladı.

(MAO-OS-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title