Haberler

Almanya'daki Müslümanların Papa'ya Tepkisi Durmak Bilmiyor

Katolik Kilisesi'nin Lideri Papa 16. Benedikt'in Almanya Ziyareti Sırasında İslamiyet ile İlgili Olarak Söylediklerine Tepkiler Yağmaya Devam Ederken, Papa Tansiyonu Düşürmek İçin Adım Attı. 16. Benedikt'in Vatikan Başbakanı Kardinal Bertone Aracılığıyla Yaptığı Açıklamada, Konuşmasın...

Katolik Kilisesi’nin lideri Papa 16. Benedikt’in Almanya ziyareti sırasında İslamiyet ile ilgili olarak söylediklerine tepkiler yağmaya devam ederken, Papa tansiyonu düşürmek için adım attı. 16. Benedikt`in Vatikan Başbakanı Kardinal Bertone aracılığıyla yaptığı açıklamada, konuşmasının yanlış anlaşıldığını ima etti. Bertone konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ¨Papa, konuşmasının bazı bölümlerinin Müslümanların duyarlılığını inciticiymiş gibi bir hava oluşturmasından, kendi niyetine tümüyle ters biçimde yorumlanmasından dolayı son derece üzgün¨ dedi.

Açıklamada, Papa’nın din ile şiddetin birbiriyle bağdaştırılamayacağını vurgulamak dışında bir amaç taşımadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Papa, oradaki konuşmasında genel itibarıyla din ile şiddet arasındaki ilişkiyi irdelemekte, hangi taraftan olursa olsun şiddete dinsel bir gerekçe göstermenin net ve kesin biçimde reddedilmesi gerektiğini söylemek istemekteydi.ö Müslümanların Papa’nın sözlerini doğru anlaması gerektiği kaydedilen açıklamada, Papa’nın Müslümanlarla diyaloga önem verdiğinin göstergesi olarak, 16. Benedikt`in geçen yıl Almanya`ya yaptığı ziyarette, 20 Ağustos 2005`te Müslümanlardan oluşan bir heyeti kabul ettiği de hatırlatıldı.

DAHA YAPICI SÖYLEMLERE İHTİYAÇ VAR

Papa 16. Benedikt’in İslam ile şiddet arasında bağlantı kuran açıklamalarını değerlendiren Türkiye Araştırmalar Merkezi (TAM) Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Papa’nın demecini teessüfle karşıladığını belirtti.

Özellikle içinden geçmekte olduğumuz sürecin, Ortadoğu ve Afganistan’daki savaş durumu sebebiyle çok hassas olduğunu ve özellikle Papa gibi önemli konumdaki bir kişinin kullandığı kelimeleri daha dikkatli seçmesi gerektiğini söyleyen Faruk Şen, “Ancak Vatikan’dan gelen düzeltme mesajını olumlu buluyor ve hassasiyetin farkında olmanın göstergesi olarak alıyoruz.“ dedi. Dinlerarası çatışma yerine dinlerarası dostluğa ihtiyaç olduğunu belirten Şen, dostluk amacına hizmet eden söylevler verilmesinin gerekliliğini dile getirdi.

MERKEL PAPA’YI KORUDU

İslam dünyasından Papa’ya yönelik eleştiriler gelmeye devam ederken, Papa’ya sahip çıkanlar da oldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, İslamiyet`i eleştirdiği gerekçesiyle İslam dünyasında yoğun biçimde eleştirilen Papa 16. Benedikt`i destekledi. Angela Merkel, Almanya’nın yüksek tirajlı yayın organlarından Bild Gazetesi`ne yaptığı açıklamada, “Papa`yı eleştirenler, konuşmasının amacını anlamamış demektir. Konuşması, dinlere yönelik bir diyalog çağrısıydı. Papa, benim de çok önemli ve gerekli gördüğüm bu diyalog için özellikle çaba harcadı,ö dedi. Merkel, Papa`nın, din adına yapılan her türlü şiddet kullanımına kararlı bir biçimde karşı çıktığını açıkladığını sözlerine ekledi.

Alman Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) Genel Sekreteri Ronald Pofalla da, Papa’yı eleştirenlerin, ¨Kültürlerin ve dinlerin birbirini anlaması için tartışma yapılmasını istemediklerini¨ savunarak, “Ona saldıran herkes diyalog değil, korkutulmuş ve susturulmuş bir Batı istiyorö diye konuştu.

Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Jürgen Rüttgers ise, fikir özgürlüğünün Papa için de geçerli olduğunu belirterek, “Özgür ifade hakkı bizim Batı medeniyetinin temel karakteridir. Fanatikler nedeniyle bu karakterimizi tartışma konusu yapmayız¨ dedi.

SÖZLER ÇARPITILDI

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini de Papa`ya destek verdi. İtalyan haber ajansı ANSA`nın haberine göre Frattini, Brüksel`de yaptığı değerlendirmede, ¨Papay’ı yalnız bırakmamak lazım. Papanın sözleri Avrupa değerleriyle uyum içindedir¨ dedi. Frattini, Papa 16. Benedikt`in sözlerinin çarpıtıldığını ileri sürdü.

16. Benedikt`in kınanması ve eleştirilmesi, İtalya`da sağ partilerin tepkisine neden oldu. Muhalefette yer alan Hristiyan Demokratlar ve Merkez Demokratlar Birliği (HDMDB) Partisi`nin Meclis Grup Başkanı Luca Volante, yaptığı konuşmada, Türkiye`de Papa’nın sözlerine gösterilen tepkiler hakkında, “Aklı bir kenara bırakma çılgınlığı, tarih cahilliği, Müslüman yaygaracılığıö gibi sert ifadeler kullandı. Voltane, ayrıca Batı dünyasını bu konuda harekete geçmeye çağırdı. Bu arada Türkiye`de görev yapan Katolik piskoposlar, Papanın Türkiye`ye yapmayı planladığı ziyaretle ilgili olarak pazartesi günü bir değerlendirme toplantısı yapmayı kararlaştırdı.

Anadolu Papalık Temsilcisi ve Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu Başkan Yardımcısı Luigi Padovese de, İtalyan haber ajansı ANSA`ya verdiği özel demeçte, ¨Piskoposlar kurulu olarak önümüzdeki Pazartesi günü İstanbul`da toplanacağız. Toplantıda Papa ziyareti ele alınacak. Ne türden bir sonuç çıkacağını bilemiyorum¨ dedi. Türkiye`de Diyanet İşleri Başkanı Prof. Ali Bardakoğlu ve siyasilerin Papanın sözlerine tepki göstermelerini ‘büyük bir şaşkınlık’ ile karşıladıklarını belirten Padovese, ¨Bardakoğlu`nun sert tepkisine çok şaşırdık. Papa`nın sözlerinde tepki gösterilecek bir şey yok¨ dedi.

ALMANYA’DAKİ MÜSLÜMANLAR

Papa’nın sözlerine Almanya’daki Müslüman derneklerinden de tepki yağıyor. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Dinlerarası Diyalog Sorumlusu Bekir Alboğa konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Dünyanın her zamankinden daha fazla diyaloğa ve karşılıklı anlayış ve saygıya ihtiyacı olduğu bir dönemde Vatikan’ın liderinin Peygamberimiz hakkında böyle bir cümle sarf etmesi son derece talihsiz zaten İslam dünyasını ve Müslümanları, İslam’ı öcü gösterip onlara yapılan ve onların yaşadığı topraklara yapılan saldırıları meşru göstermeye çalışan evangelist, radikal Hıristiyan gruplar mevcut. Ümit ederim en kısa zamanda Papa gerçekten bu hatasını telafi eder.“

Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Genel Sekreteri Ayman Mazyek ise, Papa’nın Hristiyanlık ile İslam arasındaki sınırı tam da şiddet konusunda görmesine inanmanın zor olduğunu belirterek, “Sonuçta Hristiyanlığın geçmişi de kanlıdır. İnsanın aklına sadece Haçlı Seferleri ya da Yahudiler ile Müslümanlara İspanya’da zorla Hıristiyanlığın kabul ettirilmesi geliyor“ şeklinde konuştu.

İslam Konseyi Başkanı Ali Kızılkaya da, Papa’nın ifadelerini ‚son derece talihsiz ve rahatsız edici’ bulduğunu belirterek, “Papa ziyaretinin başlangıcında siyasilerden kültürler ve dinler arası diyalogun güçlendirilmesini istemişti. Kendi sözleri bu diyaloga olumlu katkıda bulunmuyor“ dedi.

Bu arada Fransa’daki Müslüman dernekleri de Papa’dan derhal sözlerine açıklık getirmesini istedi. Fransa İslam Konseyi Başkanı Dalil Boubakeur Katolik kilisesini, İslam’ı bir din olarak gördüğünü ve siyasi bir ideoloji olan İslamcılık ile eşdeğer tutmadığını açıklıkla belirtmeye çağırdı.

PAPA NE DEMİŞTİ?

Papa 16’ncı Benedikt’in Almanya ziyareti sırasında daha önce teoloji profesörlüğü yaptığı Regensburg Üniversitesi’ndeki konuşmasının yankıları büyüyor. Papa, bilim adamları önünde yaptığı konuşmada Bizans İmparatoru Manuel Paleologos’un Hıristiyanlık ve din eğitimi almış Farsi ile tartışma sohbetinden alıntı yaparak Hıristiyanlık ile İslam arasındaki farkların altını çizmişti.

Papa, 14`üncü yüzyılda, Bizans İmparatoru II`inci Manuel`in; ¨Muhammed, hangi yeniliği getirmiştir, onun getirdikleri arasında sadece kötülükleri ve insani olmayanları bulursun, vaat ettiği inancı kılıçla yayma emri gibi. Tanrı kan dökülmesini sevmez¨ sözlerinden alıntı yapmıştı. Bu alıntının ardından kendi sözleriyle devam etmiş ve İslam`da Tanrı ile akıl arasında ayrılmaz bir bağ bulunmadığını, İslami Cihad’ın, akla ve Tanrı`ya aykırı olduğunu belirtmişti. Ancak Papa’nın Kuran’da dinde zorlamanın olmadığı yönündeki sureye de atıfta bulunması, eleştirileri hafifletmeye yetmedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Manuel Lanzini Eyüpspor'a mı geliyor? Manuel Lanzini Eyüpspor'a gelecek? İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title