Haberler

Alman Millevekili: "Türban Kaygılarını Anlıyorum, Kapatma Davasını Anlamıyorum"

Alman Federal Meclisi Silahsızlanma Komisyonu Başkanı Sosyal Demokrat Milletvekili Uta Zapf, Türkiye'deki Türban ile İlgili Kaygıları ve Kararı Anladığını Ancak Demokratik Bir Biçimde Seçilen ve İslamlaştırmakla Suçlanamayacak Bir Partinin Kapatılabilmesini Anlamadığını Söyledi.

Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin Türkiye ile Dostluk Grubu heyetinden Federal Meclis Silahsızlanma Komisyonu Başkanı Sosyal Demokrat milletvekili Uta Zapf, Türkiye'deki türbana ilişkin kaygıları ve kararı anladığını belirtirken "Ancak demokratik bir biçimde seçilen ve İslamlaştırmakla suçlanamayacak bir partinin kapatılabilmesini anlamıyorum" dedi. Bu arada heyet, "Artık sosyal demokrat bir parti olarak görmedikleri" gerekçesiyle CHP'den randevu istemedi.

Pazartesi gününden bu yana Türkiye'de yoğun temaslarda bulunan Alman Sosyal Demokrat Partisi heyeti, Ankara'da Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile yaptığı görüşmenin ardından Alman Büyükelçiliği Konutunda düzenlenen öğle yemeğinde bir grup Türk gazetecisiyle bir araya geldi.

Alman Büyükelçisi Dr. Eckart Cunzt'un evsahipliğini yaptığı yemekte temaslara ilişkin bilgi veren ve Türkiye'deki son gelişmeleri değerlendiren heyet üyeleri özellikle Anayasa Mahkemesi'nin türban kararı ve AKP hakkındaki kapatma davası üzerinde durdular. Heyet üyelerinden Uta Zapf, Türkiye'de toplumun bölündüğünü belirterek "laik, reform yapan, Avrupa'ya yönelmiş, istikrarlı bir devlet" görmek istediklerini söyledi.

Son yıllarda yaptığı reformlar ve kadınların gelişmesini destekleyen "Haydi kızlar okula" gibi projelerde bulunan bir partinin "gizli bir İslamcı gündem"inin olamayacağını vurgulayan Zapf, buna karşın "Türban ile ilgili kaygıları gerçekten anlayabiliyorum" dedi.

Belki hükümetin bulduğundan daha "akıllıca" olan bir çözüm bulunabileceğini ifade eden Zapf, "Almanya'da türbanı kadınlara yönelik baskı olarak görüyoruz" dedi. Bir soru üzerine de türban ile ilgili son kararı anladığını ortaya koyan Zapf, buna karşın "Demokratik bir biçimde seçilen, İslamlaştırmakla suçlanamayacak bir partinin yasaklanmasını ise anlamıyorum" şeklinde konuştu.

-CHP'YE BOYKOT

Bu arada, Alman Sosyal Demokrat Partisi heyeti, Ankara'da çok yoğun temaslarda bulundu. AKP'den Dengir Mir Mehmet Fırat ve Egemen Bağış ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşen heyet, aralarında Meclis'in Dışişleri Komisyonu üyeleri, DTP milletvekilleri ve Diyanet Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve İHD gibi sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüler.

"Sosyal demokrat" kesimin görüşlerini SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın'dan öğrenen heyet, Anamuhalefet Partisi ve Sosyalist Enternasyonal üyesi CHP'den "artık sosyal demokrat" olmadığı gerekçesiyle randevu talep etmemeye karar verdi.

Heyet üyelerinden milletvekili Johnannes Kahrs da, CHP'nin insan hakları gibi konularda ilerlemeye yardımcı olduğunu sanmadıklarını belirterek "AKP'yi bize daha yakın hissediyorum" dedi.

Son yıllarda CHP ile yaptıkları görüşmelerin, tekrarlatmak istemedikleri çok olumsuz bir deneyim oluşturduğunu belirten Kahrs, Meclis'de yaptıkları görüşme sırasında üst düzey bir CHP'li milletvekilinin toplantı odasını terk ettiğini belirterek "çok şaşırdık" dedi.(ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye geri mi dönüyor? Samet Akaydın Fenerbahçe'ye mi gelecek? ADANA DEMİRSPOR- GALATASARAY MAÇI CANLI İZLE Adana Demirspor- Galatasaray maçı canlı (HD) izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title