Haberler

Alevilerden Taş Ocağı Protestosu

Aleviler Dernekleri Temsilcileri Taş Ocağına 'Hayır' Demek İçin Yürüdüler.

Aleviliğin önemli merkezlerinden Elmalı İlçesi'ndeki Tekke Köyü'nde bulunan Abdal Musa Türbesi yakınında mermer ocağı açılmasına tepki gösteren köylüler ve Alevi dernekleri temsilcileri, otobüslerle geldikleri Antalya'da yürüyüş yaptı.

Abdal Musa Türbesi önünden köy çıkışına kadar yürüyen 300 kişi, daha sonra otobüslerle Antalya'ya geldi. Kent girişindeki Kepezüstü Mevkii'nde polis tarafından durdurulan protestocular, Yavuz Özcan Parkı'na kadar yürüyeceklerini söyledi. Karayolunda yürüyüşün yasal olmadığını söyleyen polis, kısa bir mesafe için izin verince, kalabalık, 1 kilometre yürüdükten sonra otobüslere bindi ve Cam Piramit Kongre Merkezi önüne kadar geldi. Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel, Alevi Yol Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İzzet Özketen, eylem sözcüsü Kazım Engin, sanatçı Ferhat Tunç'un yanı sıra siyasi parti temsilcileri ve Alevi vatandaşların katıldığı yürüyüş burada tekrar başladı. Yürüyüş boyunca hükümet aleyhinde slogan atan eylemciler, "Abdal Musa onurdur, taş ocağı istemiyoruz, onurlu ve başı dik yolumuzda yürüyoruz" yazılı pankart ve döviz taşıdı.

Yaklaşık 2 saat süren yürüyüşün ardından Yavuz Özcan Parkı önüne gelen grup adına basın açıklamasını sözcü Kazım Engin okudu. Sözcü Engin, Türkiye'de son yıllarda maden arama ve işletme ruhsatı furyası estiğini söyledi. 2005- 2009 arasında 80 bine yakın maden ruhsatı düzenlendiğine dikkati çeken Kazım Engin, "Güzelim orman alanları bütün kurallara ve sözde denetimlere rağmen hunharca yol edilmekte ve telafi edilemeyecek kadar vahşi, çirkin taş ocakları açılmaktadır. Bilim insanlarına göre yakında ülkemiz büyük bir taş ocağı şantiyesine dönecektir. Kazılmadık dağ, yok edilmedik su kaynağı, kesilmedik ağaç kalmayacak. Yalnız ülkemizde bulunan yüzlerce endemik bitki yok olacaktır" diye konuştu.

Engin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"700 yıllık Abdal Musa Sultan türbesine saygısızlık yapılıp mermer ocağı ruhsatı verilmiştir. Antalya gibi yılda 10 milyon turist ağırlayan bir kentin merkezinde 291, Elmalı'da 314, Korkuteli'nde 424, Demre'de 164, Finike'de 143, Kaş'ta 140, Serik'te 128, Akseki'de 113, Manavgat'ta 75 Kemer'de ise 19 taş ve mermer ocağı bulunmaktadır. Ancak biz Aleviler hem kültürümüze hem doğamıza sahip çıkacağız ve taş ocaklarını yöneticilerin ve bu ruhsatları veren siyasilerin başına yıkacağız."

Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel ve sanatçı Ferhat Tunç da herkesi eylemlere destek vermeye çağırdı.

Açıklamanın ardından eylemciler geldikleri otobüslerle kentten ayrıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Türbülans sonrası acil iniş yapan Singapur uçağında can kaybı 2'ye yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title