Haberler

Akcan'dan İstanbul Hukukçular Birliği Adına Avukatlar Günü Mesajı

Av. Baran Akcan, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; mevcut Avukatlık Kanununun avukatların mesleki ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını düşündüklerini söyledi.

Av. Baran Akcan, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada; mevcut Avukatlık Kanununun avukatların mesleki ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını düşündüklerini söyledi.

İstanbul Barosu Basın ve İletişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Av. Baran Akcan, İstanbul Hukukçular Birliği adına 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Hukuk devletinin olmazsa olması, hak arama özgürlüğünün ve savunma hakkının en temel güvencesi olduğu belirtilen, 'Hukuk devleti ve Yargı Bağımsızlığı' ülküsünü egemen kılma yolunda yıllardır mücadele veren meslektaşlarının Avukatlar Günü'nü kutlayan Av. Akçan, "Tüm meslektaşlarımıza sağlık, mutluluk, huzur ve başarılar diliyoruz. Bu vesileyle mesleğimize yıllarca hizmet etmiş fakat bugün aramızda bulunamayıp, ahrete intikal eden çok değerli meslektaşlarımızı da saygı ve rahmetle anıyoruz" dedi.

"Bir devleti meşru kılan ve toplumun bir arada yaşamasını sağlayan en temel değer adalettir, adaleti meşru kılan da savunmadır" ifadeleriyle mesleğin önemine değinen Akçan, "Devletlerin yaşaması için devlet savunması ne kadar önemli ise adaletin yaşamasında da savunma ve dolayısı ile avukat o kadar önemlidir. Demokratik hukuk devletlerinde yargılama faaliyetinin merkezini savunma hakkı oluşturur. Yargılama faaliyetinin merkezine savunmayı, yani avukatı koymadığınızda ise onun adı yargısız infaz olur. Avukatın dahi tam bir bağımsızlık ve özgürlük içinde etkili şekilde mesleğini yürüterek yargılama faaliyetine katılamadığı bir toplumda, adil yargılama hakkından söz edilemez. Gönül isterdi ki endişe ve tedirginlik içerisinde olmadan, yıllardır dile getirilen yargının ve mesleğimizin temel sorunlarının çözüme kavuştuğu mutluluğuyla bu özel günümüzü kutlayalım. Ancak ne yazık ki içinde bulunduğumuz dönem avukatlar görevlerini çok zor şartlar altında yerine getirme gayreti içerisindedirler" şeklinde açıklama yaptı.

Mevcut Avukatlık Kanununun avukatların mesleki ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığını düşündüklerinin altını çizen Av. Baran Akcan, "Bir an önce avukatların ihtiyaçlarını karşılayan yeni bir Avukatlık Kanununun yürürlüğe girmesi temennimizdir. Ülkemizde 100'e yakın Hukuk Fakültesi bulunmakta ve her geçen yıl sayısı artmaktadır. Hukuk eğitiminin yıllar içerisinde yaşanan değişime ayak uydurmakta yetersiz kalması ve sorunlarının gün geçtikçe artmasına ek olarak, yeni kurulan hukuk fakültelerinde nitelikli öğretim sayısının hesaba katılmaması ve kontenjanlar arasındaki dengesiz dağılım hukuk sistemimiz açısından önemli riskler içermekte, mesleğin itibarını zedelemektedir. Hukuk fakültelerinin eğitimi sadece kaliteli hukukçu yetiştirmek bakımından değil, Türkiye'nin her alanda güçlü ve geleceğe emin adımlarla yürümesi bakımından da son derece önemlidir" dedi.

"Hukukumuzun sorunu yargıyı, avukatı toplum gözünde itibarsızlaştırma, yargıya olan inancın azalması sorunudur"

Hukuka ve adalete yapılan saldırılar karşısında sadece avukatlık mesleğinin sorunlarından bahsetmenin, meslek sorunlarını öne çıkarmanın, hukuk ve adalet bekleyen halkın beklentilerini karşılamayacağını vurgulayan Av. Baran Akcan, "Hukukumuzun sorunu sadece avukatların mesleki sorunu veya yetersiz adalet hizmetleri sorunu değildir.Hukukumuzun sorunu yargıyı, avukatı toplum gözünde itibarsızlaştırma, yargıya olan inancın azalması sorunudur. Ülkemizde ne yazık ki Yargıya olan güven azalmıştır. Yargıya olan güvenin yeniden sağlanması için, iyi bir hukuk eğitimi ve yargı bağımsızlığının tesisi gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi; "Devlet halinde teşkilatlanmış bir insan toplumu anayasasında, adalet kuvvetinin bağımsızlığının önemini açıklamaya gerek yoktur. Milletlerin yargı hakkı bağımsızlığının birinci şartıdır. Adalet kuvveti bağımsız olmayan bir milletin devlet olarak varlığı kabul edilemez". Demokrasinin, İnsan Haklarının ve Hukuk Devletinin en büyük güvencesi olan savunmanın temsilcileri meslektaşlarımızın Avukatlar Günü'nü kutluyor, özlemini duyduğumuz, hukukun ve yargının tüm sorunlarının çözülmüş olduğu, umut dolu günlere sağlık, mutluluk, huzur ve barış içerisinde hep birlikte ulaşabilmeyi temenni ediyoruz" şeklinde sözlerini sonlandırdı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Barosu Avukatlar Günü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title