Haberler

Ahmedinecad'ın Irak Ziyareti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Bağdat Ziyaretiyle Irak ve İran Yaklaşık 30 Yıl Sonra İlk Kez Cumhurbaşkanlığı Düzeyinde Biraraya Geldi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın Bağdat ziyaretiyle Irak ve İran yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez Cumhurbaşkanlığı düzeyinde biraraya geldi.

Başkent, Ahmedinecad'ın ziyareti nedeniyle sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemlerine ve gözle görülür bir heyecana sahne oldu.

Ziyaret nedeniyle alınan yoğun güvenlik önlemleri Bağdat'ta günlük hayatını işleyişinde bazı aksamalara neden oldu. Birçok yolun trafiğe kapatılması ve kontrol noktalarındaki geçiş yasakları halkın işlerine ve okullarına gitmesini engelledi. Cumhurbaşkanlığı konutunun etrafında da yoğun güvenlik önlemleri alındı ve binanın çatısı, olası havan saldırılarına karşı, kum torbalarıyla desteklendi.

Ahmedinecad, Uluslararası Bağdat Havalimanı'ndan Irak Cumhurbaşkanlığı konutuna, Dışişleri Bakanlığı'nın tahsis ettiği özel bir araçla geldi.

Bağdat'a, çok sayıda diplomat ve uzmandan oluşan kalabalık heyetle gelen Ahmedinecad, Cumhurbaşkanlığı konutu önünde Iraklı meslektaşı Celal Talabani tarafından askeri törenle karşılandı.

Daha sonra başbaşa bir görüşme gerçekleştirilen liderler, toplantı sonrasında ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani, "Sözlerime başlamadan önce, Sayın Mahmud Ahmedinecad'a hoş geldiniz demek istiyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler eskiden beri süregelmekte. Ancak Saddam döneminde bu tür ziyaretlerin gerçekleşmesi çok zordu. İran'ın bize desteği bu dönemde de devam ediyordu. Bağdat'ta böyle bir ziyaret yapılması, hepimizin temennisiydi. Bundan sonra iki ülke arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliğini güçlendireceğiz. Tekrar bütün kalbimle hoş geldiniz demek istiyorum" dedi.

İki ülke arasındaki iyi ilişkileri ve bu ilişkilerin daha da ilerletilmesi gerektiğini ifade eden Ahmedinecad ise, "Irak'ı ziyaret edebildiğim için Allah'a müteşekkirim. Mazlum olan Iraklı kardeşlerimizle görüşmeye geldik. İki ülke ve millet arasında tarih boyunca işbirliği olmuştur yani ilişkilerimiz derin köklere sahiptir. Bugün de Allah'ın yardımıyla, siyasi ilişkilerimizi hem normalleştirecek, hem de iyileştireceğiz. Bu süreç, şu an çok iyi yürümektedir. Irak'a, bir diktatör tarafından karşılanmadan gelmek, beni mutlu etti. Irak milletini, bize karşı bir savaşın içine çektiler ama şimdi artık halklarımız iyi bir ilişki içindedir. Sayın Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin daveti üzerine Irak'a geldim, Talabani mücadeleci bir insan, Saddam döneminde ona karşı uzun süre mücadele etti. İki taraflı ilişkilerimiz, çok sayıda anlaşmalara bağlıdır ve bu anlaşmaları genişleterek devam ettireceğiz. Irak'ın şu an içinde bulunduğu durum oldukça hassas, biz Irak'ın tekrar ayakta durması için desteğimizi vereceğiz.

Irak'ın istikrarlı olması, tüm komşu ülkelerinin çıkarınadır. İran ve Irak milletleri el ele vermelidir. Bu güzel karşılama için, tüm yetkililere teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

İran'ın, Irak'taki bazı terör gruplarını desteklediğini ve Irak'ın istikrarını bozacak politikalar izlediğini savunan Amerikalı yetkililer, Ahmedinecad ziyareti süresince arka planda kalmayı yeğliyor.

İran Cumhurbaşkanı'nın iki gün Irak'ta kalması ve bu süre içinde İran-Irak arasında ekonomi, sağlık hizmetleri, kültürel işbirliği gibi pek çok konuda ikili anlaşmalara imza atılması bekleniyor.

İran 1979 yılından bu yana ilk kez Bağdat'a Cumhurbaşkanlığı seviyesinde ziyaret gerçekleştirdi.

(AT-İÖZ-İB-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title