Haberler

Ahmedinecad'ın Irak Ziyareti

Irak'a 2 Günlük Resmi Ziyarette Bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile Bir Araya Geldi.

Irak'a 2 günlük resmi ziyarette bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, bugün sabah saatlerinde beraberindeki çok sayıda diplomat ve uzmandan oluşan bir heyetle Bağdat'a geldi. Havaalanından Irak Cumhurbaşkanlığı konutuna Dışişleri Bakanlığı'nın tahsis ettiği araçla gelen Ahmedinecad, yerel saatle 10.30'da protokolü selamlayarak, Iraklı yetkililerle görüşmek üzere konferans salonuna geçti. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi de, protokolden yarım saat sonra Cumhurbaşkanlığı'na gelerek toplantıya katıldı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Mahmut Ahmedinecad, görüşmeden sonra ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması sırasında Tarık el-Haşimi'nin oldukça gergin olduğu gözlendi. Talabani, "Sözlerime başlamadan, Sayın Mahmud Ahmedinecad'a hoş geldiniz demek istiyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler eskiden beri süregelmekte. Ancak Saddam döneminde bu tür ziyaretlerin gerçekleşmesi çok zordu. İran'ın bize desteği bu dönemde de devam ediyordu. Bağdat'a böyle bir ziyaret yapılması, hepimizin temennisiydi. Bundan sonra iki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel işbirliği yapacağız. Tekrar bütün kalbimle hoş geldiniz demek istiyorum" dedi.

Ahmedinecad ise, "Irak'ı ziyaret edebildiğim için Allah'a müteşekkirim. Mazlum olan Iraklı kardeşlerimizle görüşmeye geldik. İki ülke ve millet arasında tarih boyunca işbirliği olmuştur, ilişkilerimiz derin köklere sahiptir. Bugün de Allah'ın yardımıyla, siyasi ilişkilerimizi hem normalleştirecek hem de iyileştireceğiz. Bu süreç, şu an çok iyi yürümektedir. Irak'a bir diktatör tarafından karşılanmadan gelmek, beni mutlu etti. Irak milletini, bize karşı bir savaşın içine çektiler ama şimdi artık halklarımız arasındaki ilişki iyi seviyededir. Sayın Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin daveti üzerine Irak'a geldim. Talabani mücadeleci bir insan, Saddam döneminde ona karşı uzun süre mücadele etti. İki taraflı ilişkilerimiz, çok sayıda anlaşmalara bağlıdır ve bu anlaşmaları genişleterek devam ettireceğiz. Irak'ın şu an içinde bulunduğu durum oldukça hassas, biz Irak'ın tekrar ayakta durması için destek vereceğiz. Irak'ın istikrarlı olması, tüm komşu ülkelerinin çıkarınadır. İran milleti ve Irak milleti el ele vermelidir. Bu güzel karşılama için tüm yetkililere teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Bu arada, Ahmedinecad'ın ziyareti nedeniyle Bağdat'ta alınan yoğun güvenlik önlemleri günlük hayatta bir takım aksamalara yol açtı. Kentteki yollarda ve kontrol noktalarındaki geçiş yasakları insanların işlerine, okullarına gitmesini engelledi. Cumhurbaşkanlığı konutunun etrafında da yoğun güvenlik önlemleri alınarak, binanın çatısı olası havan saldırılarına karşı kum torbalarıyla desteklendi.

İran'ın, Irak'taki bazı terör gruplarını desteklediğini ve Irak'ın istikrarını bozacak politikalar izlediğini savunan Amerikalı yetkililer, Ahmedinecad'ın ziyareti süresince arka planda kalmayı yeğliyor. İran Cumhurbaşkanı'nın ziyareti sırasında iki ülke arasında ekonomi, sağlık, kültürel konularda anlaşmalara imza atılması bekleniyor. İran, 1979 yılından bu yana ilk kez Bağdat'a cumhurbaşkanlığı seviyesinde ziyaret gerçekleştirdi.

(AT-İÖZ-İÖZ-CC-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Ayhan Bora Kaplan'ı sordular

Tasarruf tedbirlerinin ardından kamuda çalışma sistemi değişiyor! İşte üzerinde durulan 6 model

Tasarruf tedbirlerinin ardından kamuda çalışma sistemi değişiyor! İşte üzerinde durulan 6 model

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

Ailesinden 4 kişiyi öldüren polisin mesajları ortaya çıktı: Kanınızı içsem doymam

Canlı aktarıyoruz! Aziz Yıldırım, adaylığını açıklıyor

Canlı aktarıyoruz! Aziz Yıldırım, adaylığını açıklıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title