Haberler

Afad ile Birleşmiş Milletlerden Uluslararası Camiaya Çağrı

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı Fuat Oktay, kimyasal silah kullanımına yönelik, "Çözümün adresi Birleşmiş Milletler'dir, tabi ki diğer ülkelerle birlikte uluslar arası camiadır" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanı Fuat Oktay, kimyasal silah kullanımına yönelik, "Çözümün adresi Birleşmiş Milletler'dir, tabi ki diğer ülkelerle birlikte uluslar arası camiadır" dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı ile Birlemiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği AFAD Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı yaparak tüm dünyaya çağrıda bulundu. Toplantıya AFAD Başkanı Fuat Oktay, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ve UNICEF Türkiye Temsilcisi Ayman Abulaban katıldı.

AFAD Başkanı Oktay, kampların dışındaki Suriyelileri de kayıt altına almaya başladıklarını belirterek, kampların dışında kayıt altına alının 170 bin Suriyelinin olduğunu ifade etti. Türkiye'de yüzde 51.8'nin 18 yaş altı olduğunu kaydeden Oktay, "0-1 yaş arası yaklaşık 22 bin 500 çocuğumuzun olduğunu görüyoruz. 2-5 yaşa arası 65 bin çocuğumuzun olduğunu görüyoruz. 6-11 yaş arası 70 bin, 12-18 yaş arası 92 bin 500 çocuğumuzun olduğunu görüyoruz. Yani 250 bine yakın Türkiye'de çocuk var. Bunların yarısının kız çocuğu, yarısının erkek çocuğu olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Oktay, "Birkaç gün öncesinde hepimizin şahit olduğu resimler, bir yaşında, 3 aylık, 5 aylık, 5 yaşındaki, 10 yaşındaki çocukların hunharca katledilmesi hiçbir şekilde izah edilemez" ifadesini kullandı. Çözümün siyasi olduğuna dikkat çeken Oktay, "Çözümün adresi Birleşmiş Milletlerdir, tabi ki diğer ülkelerle birlikte uluslararası camiadır" diye konuştu.

Uluslararası camianın sessizliğinin altını çizen Oktay, "Bu sessizlik anlamlıdır. Bu sessizliğin anlamlılığını her fırsatta, her ortamda haykırdık ve uluslar arası camia bunun vebalini taşıyor olmalı, vicdanında hissediyor olmalı. Bugün hissetmiyor olsalar bile, tarih bunu yazacaktır, çocukları bunu hissedeceklerdir. Çocukları yapmaları gerekenleri nasıl yapılmadığı ile ilgili kendi ebeveynlerine hesap soracaklardır diye ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği Carol Batchelor, kabul edilemez bir durumdan geçildiğini kaydederek, eğitim alamayan, eve dönme şansları olmayan, gelecekleri donmuş bir milyon çocuğun Suriye'yi terk ettiğini ifade etti.

Batchelor, şunları dedi:

"Yapacağımız çağrı, bir milyon çocuk için daha fazla destek ve koruma çağrısı olacak. Bir milyon çocuğun yarısından fazlası 11 yaşının altında. Bu insanlar masum, iç savaşta rolü olmayan, hayatlarına ümitle başlamış. Onların her çocuk gibi güvenli yaşama şansına ihtiyaçları var. Bir milyon çocuk Suriye dışında, Suriye içinde ise 2 milyon çocuk evlerinden uzakta. Mülteci olarak bugün yerlerinden edilmiş Suriye nüfusuna baktığımızda, Suriye halkının yarısının Suriye içinde veya dışında yerlerinden edilecek olduğu görülüyor. Bugün karşılaştığımız tablo kayıp bir gelecek. Çocukların normal bir yaşamları, eğitim şansları yok."

CEF Türkiye Temsilcisi Abulaban, uluslararası toplumun dikkatine çekmeye işaret ederek, insani yardımlar için Türk hükümetine ve halkına teşekkür etti. Abulaban, "Biz, uluslar arası camianın aslında sadece Türkiye'ye sözler olarak teşekkürlerini iletip, takdirinden ziyade, artık daha fazla desteğinin artmasını bekliyoruz. Söylemek istediğimiz, artık bu trajedinin sonlanması. 'Bu trajediyi durdurun' diyoruz. Biz çocuklara yardım etmek istemiyoruz, çünkü hiçbir çocuğun bu durumda olmasını görmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın açıklamasında Suriye'deki durumdan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin sorumlu olduğu ve Birleşmiş Milletlerin yerine ayrı bir kuruluş kurulması düşüncesini soran gazeteciye Abulaban, "Birleşmiş Milletler üyelerinin bir an önce çözüme varmalarını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Batchelor ise, Birleşmiş milletler en büyük insani yardım talebini yaptığını söyleyerek, "BM'nin Suriyelilere yardım etmek için elimizden geleni yapıyoruz, asıl istenen bir çözüm. Bu çözüm politik bir çözüm olacak" diye konuştu.

Suriyelilerin sayısının artması durumunda alınacak önlemler hakkında soru soran gazeteciye Oktay, "Türkiye olarak her türlü hazırlığımızı yaparız. Bugünden sonra da hazırlıklarımız var" diye cevap verdi.

Oktay, kamplarla ilgili olarak, "Suriyelilerin kamp dışında normal şekilde sürdürülebilmesine ilişkin çalışmamız var. Uluslar arası kurum ve kuruluşları ellerini taşın altına koymaya davet ettik" şeklinde konuştu.

Oktay, kampların Suriye sınırı tarafında yapılmasını uygun buldukların belirterek, "bunun için Birleşmiş Milletlerin Güvenlik Konseyi'nin kararının gerekiyor diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

AFAD olarak kimyasal silah kullanımını öngördüklerini söyleyen Oktay, gerekli tedbirleri aldıklarını açıkladı.

Oktay, "Sınır girişlerinde, sınır yakınları veya içinde kimyasalları tespit edebilecek, gerekli tedbirleri alabilecek çalışmamız vardır. Türkiye'ye gelenlerde, geçenlerde önlemler alınmıştır ve bu tarama yapılmaktadır" dedi.

Kimyasal silah kullanımına dair çalışmaların yapıldığını ifade eden Oktay, "Her türlü taramaları yapıyoruz" şeklinde konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Birleşmiş Milletler Suriye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title