Haberler

ABD'nin İran'a Yönelik Yaptırım Kararı

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, Tahran Yönetimine Karşı Yaptırım Kararı Çerçevesinde İran'ın En Büyük 3 Bankasının Hedef Alındığını Söyledi. Bakan Paulson, "İran, Uluslararası İktisadi Bağlantılarını, Nükleer Programını, Balistik Füzelerini ve Terörizmi Finanse Ederek Kötüye Kullanıyor" Dedi.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, Tahran yönetimine karşı yaptırım kararı çerçevesinde İran'ın en büyük 3 bankasının hedef alındığını söyledi. Bakan Paulson, "İran, uluslararası iktisadi bağlantılarını, nükleer programını, balistik füzelerini ve terörizmi finanse ederek kötüye kullanıyor" dedi.

Paulson, İran'ın faaliyetleriyle mücadele etmek ve uluslararası mali kurumları bu konuda bilgilendirmek için ilave adımlar attıklarını belirtti. Paulson ve Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından açıklanan yaptırımların, İran'ın en büyük bankası olan Bank Melli, ülkenin nükleer programını desteklediği iddia edilen Bank Mellat ve "terörizmin finansörü" olmakla suçlanan Bank Saderat'ı hedef aldığı ifade edildi. Sözkonusu bankaların tümünün devlete bağlı olduğu kaydedildi.

ABD hükümeti tarafından yapılan açıklamada, Bank Melli'nin, hükümetin nükleer ve balistik füze programı için bankacılık hizmetleri yaptığı belirtildi. Körfez ülkelerinde aktif olarak faaliyet gösteren bankanın Paris, Hong Kong, Hamburg ve Bağdat'ta da şubelerinin olduğu bildirildi. ABD'nin, İran'ın nükleer silah programınını desteklediğini ileri sürdüğü Bank Mellat'ın ise Ermenistan, İngiltere, Güney Kore ve Türkiye'de şubelerinin bulunduğu ifade edildi.

Hizbullah ve Hamas gibi terör örgütlerini finanse etmekle suçlunan Bank Saderat'ın ise İran dış ticaret dengesinin finanse edilmesi üzerinde uzman olduğu kaydedildi. Bank Saderat'ın uluslararası faaliyetlerinin özellikle Körfez ülkeleri, Lübnan başta olmak üzere Fransa, Almanya ve Yunanistan'da yürüttüğü belirtildi.

ABD, yaptırımlar çerçevesinde ayrıca kitle imha silahlarını yaymakla suçlanan İran Devrim Muhafızları ile Irak'taki şii milislere silah ve patlayıcı sağlamakla suçlanan Kudüs Tugayı'nı "terör destekçisi" ilan etti.

(AFP-İB-İB-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title