Haberler

ABD'li Üst Düzey Heyetin Türkiye Ziyareti

ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C.Richard, Türkiye'nin ülkelerinden kaçan Suriyelilere kapılarını açarak muazzam bir iş yaptığını belirterek, "Ancak Türkiye bu krizle yalnız başa"...

ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard, Türkiye'nin ülkelerinden kaçan Suriyelilere kapılarını açarak muazzam bir iş yaptığını belirterek, "Ancak Türkiye bu krizle yalnız başa çıkmak zorunda kalmamalı" dedi.

Richard, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Demokrasi, İhtilaflar ve İnsani Yardımlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Nancy Lindborg ve ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford'dan oluşan heyet, Türkiye temaslarını değerlendirmek üzere ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Büyükelçi Ford, son birkaç ay içinde ziyaretler gerçekleştirdiği Türkiye'ye, bu kez de Suriyeli mültecilerin durumunu görmek için geldiğini söyledi.

Beraberindeki üst düzey ABD'li yetkililerin de son 5 ay içinde Türkiye'yi ikinci kez ziyaret ettiklerini aktaran Ford, "Türkiye'nin hem Islahiye kampında hem de genel anlamda Suriyeli mülteciler için yaptıklarından çok etkilendik" dedi.

ABD'li heyetin Türkiye'den sonra Lübnan'a geçeceğini, daha sonra da Kuveyt'te BM tarafından düzenlenen Suriye'ye insani yardım konulu uluslararası konferansa katılacağını belirten Ford, konferansta uluslararası toplumun Suriyeli mülteciler için daha fazla kaynak sağlamasının talep edileceğini dile getirdi.

-210 bin Suriyeliye ekmek yardımı-

USAID Başkan Yardımcısı Nancy Lindborg da Türkiye'ye yaptıkları ziyaretle ABD'nin Suriyelilerle güçlü bir dayanışma içinde olduğunu vurgulamayı amaçladıklarını vurguladı.

Beşşar Esed rejiminin halkın yakıt ve un gibi temel ihtiyaçlarına erişimini engellediğine değinen Lindborg, "Bugün burada, önümüzdeki 5 ay boyunca Halep'te 210 bin Suriyeliye günlük olarak ekmek temin edecek yeni bir program başlattığımızı açıklamaktan mutluluk duyuyorum" ifadesini kullandı.

Lindborg, ABD'nin Suriyelilere sağladığı 220 milyon dolarlık yardım kapsamında yürütülen pek çok faaliyetten biri olan bu yeni program kapsamında, Halep'teki 50 ekmek fırınıyla birlikte çalışacaklarını söyledi.

-"Cömertliğe müteşekkiriz"-

Türkiye'nin süreçteki rolüne de değinen Lindborg, "Türk insanının sergilediği cömertliğe müteşekkiriz. Ancak bugün sağlanan tüm destek yeterli değil. Bu nedenle, söz konusu desteği ciddi ölçüde artırmak ve diğer ülkeleri de Suriyeliler için adım atmaya çağırmak için Kuveyt'e gidiyoruz" diye konuştu.

"Esed rejiminin kendi halkına karşı ne kadar canice hareket ettiğinin farkındayız. Sadece ekmek kuyruklarını değil hastaneleri de bombalıyor" diyen Lindborg, Suriye'de yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edildiğini, çok fazla sayıda Suriyelinin başta ekmek olmak üzere temel gıda maddelerine ulaşamadığını söyledi.

Lindborg, Suriye Ulusal Koalisyonu'nun insani yardım koluyla da koordinasyon içinde çalıştıklarını, en acil ihtiyaçları belirlemeye çalıştıklarını bildirdi.

-"Sağlıklı çocuklar gördük"-

Müsteşar Yardımcısı Anne C.Richard ise ABD'nin, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Dünya Gıda Programı'nın (WFP) en büyük destekçisi konumunda bulunduğunu, bu kapsamda pek çok kriz bölgesine yapılan yardımlara katıldığını, Suriye'deki krizin de bunlardan biri olduğunu söyledi.

Suriyelilere gıda, çadır, ev gereçleri, battaniye ve giyecek gibi malzemeler temin ettiklerini dile getiren Richard, "Kamplarda bir sürü sağlıklı çocuk görmek bizi çok mutlu etti" dedi.

Richard, "Türkiye Suriyelileri kabul ederek ve onlarla ilgilenerek muazzam bir iş yaptı. Ancak bu krizle yalnız başa çıkmak zorunda kalmamalı. ABD, burada yaşananlarla ilgileniyor ve Suriyeliler ile onları misafir eden ülkelere yardım etme konusunda sergilenen uluslararası çabalara büyük katkı sağlıyor. Suriyelilere insani yardım konusunda BM'nin liderliğinin hem gerekli hem etkili olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

-"Hazırlık yapmamak aptalca olurdu"-

Türkiye'ye yapılan yardımların yeterliliği ve nakdi yardım yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Richard, ABD'nin kriz durumlarında uluslararası kuruluşlar aracılığıyla nasıl katkıda bulunduğu ve Türkiye'nin bu tip bir yardımdan nasıl fayda sağlayabileceği hususunu temasları sırasında ele aldıklarını, iki ülke arasında güzel bir iş birliğine ulaşıldığını vurguladı.

Sınır bölgesine ani bir mülteci akınına hazır olup olmadıklarının sorulması üzerine Richard, "Meslektaşlarımızla mülteci sayısının artmasına hazır olunması konusunda temaslarda bulunuyoruz. Bunun olmaması için dua ediyorum. Ancak son bir yılda yaşananlar düşünüldüğünde, bu konuda hazırlık yapmamak aptalca olurdu" ifadesini kullandı.

Richard, Türkiye'nin "açık kapı" politikasına ilişkin soruya karşılık,

"Türkiye'nin sınırlarını açık tutma politikasını memnuniyetle karşılıyoruz. Buraya gelen insanlarla ilgilenilmesi konusunda ortaya çıkan ihtiyaçları da anlıyoruz. Bu konuyu Türk hükümeti ve UNHCR ile görüşüyoruz" dedi.

-"Makdisi ABD'de değil"-

Eski Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi'nin ABD'de olduğu, Essed'in annesinin ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne gittiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Büyükelçi Ford, Makdisi'nin ABD'de bulunmadığını bildirdi.

Ford, 600 bin Suriyeli ülkesinden kaçmak zorunda kalmışken, 2 milyon Suriyeli evini kaybetmişken ve 4 milyon kişi bu krizden derinden etkilenmişken, Makdisi ya da Esed'in annesinin nerede olduğunun tartışılmanın garip olduğunu belirterek, "Bu zorlu kış koşullarında bu insani duruma odaklanmalıyız" diye konuştu.

-"Rusya'yla görüşüyoruz, İran yardımcı olmadı"-

Suriye'deki durum konusunda Rusya ile temasta bulunup bulunmadıklarının sorulması üzerine Ford, şöyle konuştu:

"Rusya hükümeti ile Suriye'deki durum konusunda düzenli olarak görüşüyoruz. Bu konuda aynı tutuma sahip olmadığımız sır değil. Mültecilerle ilgili olarak, ABD, Kuveyt'teki konferansa bir heyet gönderiyor. Diğer ülkelerin de BM Genel Sekreteri ve Kuveyt Emiri tarafından yapılan davete cevaben buraya heyetler göndermelerini umuyoruz. ABD, Suriye'deki mülteci krizine ilişkin Rusya'dan gelecek bir yardımı da memnuniyetle karşılayacaktır."

"Suriye'deki krize diplomatik yollardan çözüm bulunacağına inanıyor musunuz-" sorusuna Ford, "ABD, Suriye'deki krizi askeri değil, siyasi bir çözümün bitireceğine inanıyor. Beşşar Esed, geçiş döneminde rol oynayamaz" yanıtını verdi.

Büyük bir insani kriz yaşandığına işaret eden Ford, "Korkarım, bazen kendimizi ülkenin ihtiyaç duyduğu siyasi çözüm konusunda uğraşmaya öyle kaptırıyoruz ki insanların çektiği acıları unutuyoruz. Suriyelilerin unutulmadıklarını bilmeleri çok önemli. ABD'nin yanlarında olduğunu, Türkiye ve diğer bazı ülkelerin de kaynaklarını onlar için harcadığını bilmeliler. Ama dahasına ihtiyaç var. Bu nedenle Kuveyt'e gidiyoruz" diye konuştu.

Ford, bölgenin önemli ülkelerinden biri olan İran'ın Suriye'deki krizin çözümü sürecine dahil edilmemesine ilişkin soruyu, "Biz, Suriye konusunda İran'la direkt olarak görüşmüyoruz. Ancak Türkiye ve Mısır da dahil olmak üzere başka ülkeler görüşüyor" diye yanıtladı.

İran'ın Suriye'ye silah yolladığını, İran Devrim Muhafızları'nın da bu ülkeye gönderildiğini dile getiren ABD'nin Şam Büyükelçisi Robert Ford, "İran, Suriye'nin siyasi geçiş sürecine yönlendirilmesi konusunda hiç de yardımcı bir rol üstlenmedi" değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Duygu Özbay

Yayıncı: Murat Taydaş - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Dışişleri Bakanlığı Türkiye Suriye Ford Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title