Haberler

ABD, İran'da Ebadi'ye Yapılan Baskıları Kınadı

ABD, İran Yönetiminin, Nobel Barış Ödülü Sahibi İnsan Hakları Savunucusu Avukat Şirin Ebadi'ye Yönelik Sürekli Baskılarını Kınadı.

ABD, İran yönetiminin, Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu avukat Şirin Ebadi'ye yönelik sürekli baskılarını kınadı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, bayan Şirin Ebadiye'ye yapılan baskıların insan hakları savunucularına yönelik ''giderek düşmanca bir durum alan kampanyanın'' bir parçası olduğunu söyledi.

Yaptığı açıklamada, İran hükümetini insan hakları alanındaki uluslararası yükümlülük ve sözlerine uymaya çağıran McCormack, ''ABD, Nobel ödülü sahibi Ebadi'ye yönelik sürekli baskıları kınıyor'' dedi.

29 Aralık'ta İran güvenlik güçlerinin, Ebadi'nin avukatlık bürosunu basarak bilgisayarlarına ve müvekkillerinin dosyalarına el koyduğunu hatırlatan McCormack, dün de 150 kadar aşırı göstericinin, evi ve bürosu önünde yaptıkları gösteride Ebadi'yi, ''İsrail dostu olmakla'' suçladıklarını bildirdi.

İran yargı erki ise yaptığı bir açıklamada, Ebadi'nin başkanı olduğu İran İnsan Haklarını Savunma Merkezi'nin 21 Aralık'ta kapatılmasının, ''geçici bir önlem olduğunu'' ileri sürekek, merkezin faaliyetleri için gerekli yasal izni alırsa yeniden açılacağını açıklamıştı.

-''YAŞAMI BÜYÜK TEHLİKE İÇİNDE''-

İnsan Hakları İzleme Örgütü yöneticisi Kenneth Roth ise İran yönetimini, Ebadi'ye yönelik ''cezalandırma kampanyasına'' derhal son vermeye çağırdı.

Roth, ''İran yönetiminin Ebadi'ye yönelik cezalandırma kampanyası başlatmasından sonra çetelerin şiddet içeren gösterileri, Şirin Ebadi'nin yaşamının büyük tehlike içinde olduğunu gösteriyor'' dedi.

Roth, Ebadi'ye yönelik saldırıların, Nobel Barış Ödülü sahibi avukatın, İran'da insan haklarının durumuyla ilgili bir rapor hazırlamakta olan BM yetkilileriyle görüşmeleriyle ilgili olduğunu belirterek, dünya liderlerinin Ebadi'ye desteklerini açıkça belirtemeleri gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title