Haberler

ABD'de Ramazan Bayramı

WASHINGTON (AA) – ABD'nin başkenti Washington'a yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan Maryland eyaletindeki inşaatı devam eden Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'ndeki camide ilk kez bayram namazı kılındı.

WASHINGTON (AA) – ABD'nin başkenti Washington'a yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan Maryland eyaletindeki inşaatı devam eden Türk-Amerikan Kültür ve Medeniyet Merkezi'ndeki camide ilk kez bayram namazı kılındı.

Başkent Washington civarında yaşamlarını sürdüren ve aralarında Türklerin de bulunduğu Müslümanlar bayram namazı için sabah erken saatlerinden itibaren camiye geldi. Müslümanlar, çok kısa sürede camiyi doldurdu. Gelen kişi sayısı caminin kapasitesini kısa sürede doldurunca cemaat, caminin avlusunda ve dışında namaz kıldı.

İngilizce ve Türkçe olarak verilen vaazlarda Ramazan Bayramı'nın birlik, beraberlik, paylaşma ve kardeşliği yansıttığı ifade edilirken, dünyanın çeşitli yerlerinde zor şartlar altında yaşayan Müslümanların dualarda unutulmaması istendi.

Bayram namazı için gelen yaklaşık 2 bin Müslüman namaz sonrası birbiriyle bayramlaştı.

"Bayram namazındaki manzarayı görünce 4 yıllık yorgunluğumuz gitti"

Washington Din Hizmetleri Müşaviri Yaşar Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, camide ilk kez bayram namazını eda ettiklerini, bugün ayrı bir mutluluk yaşadıklarını belirterek şunları anlattı:

"Her milletten her renkten her tenden her İslam ülkesinden Müslümanların akın akın camiye geldiğine şahit olduk. Caminin ruhuna uygun bir sonuç ortaya çıktı. Camiler Müslümanları bir araya getiren, toplayan, onların kalplerini gönüllerini birleştiren mekanlardır, insanları ayıran değil, bütünleştiren mekanlardır. Bu camimiz sadece Türk kökenli Müslümanların değil İslam coğrafyasının her yerinden bu ülkeye göç eden Müslümanların, Amerikalı Müslümanların da gönüllerini birleştirmiştir. Kapasitemizin iki katı olan 2 binin üzerinde insan gelmiştir. Camimizin avlusunda insanlar bayram etmişlerdir. Bayramı doya doya yaşamışlardır. Bayramın ruhunu hücrelerine kadar hissetmişlerdir. Bu güzelliğin oluşmasında emeği geçen Anadolu Müslümanlarına, ülkemizin idarecilerine, bizi maddi ve manevi olarak destekleyen Müslümanlara teşekkür borçluyuz. Amerika'da yaşayan Müslümanların kalbini kazandık. Bunu görmek bizim için de çok mutluluk verici. Caminin inşaatında 4 yıldan beri yoğun bir şekilde çalışıyorduk ama bugün bütün yorgunluklarımız bu güzel manzarayı gördükten sonra bitti."

"Kendimizi Türkiye'de gibi hissettik"

Uzun yıllardır ABD'de yaşayan Ali Solmaz da bayram namazını eda ettiklerini, bugün kendilerini Türkiye'de gibi hissettiklerini kaydetti.

Solmaz, "ABD'de de daha önce da defalarca bayram namazı kıldım ama bugün burada çok ayrı bir hava var. Türk kökenlilerin yanında çok sayıda Müslüman kardeşlerimiz burada. Namazımızı huzur içinde kıldık. Herkes bahçede bayramlaştı, kucaklaştı. Osmanlı mimarisine uygun çok güzel bir cami inşa edilmiş, biz de kendimizi Türkiye'de gibi hissettik. Emeği geçenlerden Allah razı olsun" diye konuştu.

6. yüzyıl Osmanlı mimarisini yansıtan iki minareli ve dört şerefeli caminin ve Türk hamamı ve diğer birimleriyle Washington'a 30 kilometre mesafedeki merkezin, inşaatının tamamlanmasının ardından gelecek aylarda tamamen açılması planlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ramazan Bayramı Washington Maryland Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title