Haberler

93 Harbi nedir? 93 Harbi ne zaman gerçekleşti?

Güncelleme:

93 Harbi, Osmanlı Devleti'nin tarihinde şüphesiz en önemli dönüm noktalarından biridir. Rusya ile yapılan bu savaş, sebepleri ve sonuçlarıyla Osmanlı Devleti'nin dağılma sürecinin hızlanmasına yol açan önemli bir savaştır. Peki, 93 Harbi neden yaşandı? 93 Harbi ne zaman gerçekleşti? 93 Harbinin sonuçları ne oldu?

93 Harbi, 1877-1878 yılları arası Osmanlı- Rus Savaşı, Osmanlı padişahı II. Abdülhamit ve Rus Çarı II. Alexander dönemi sırasında yapılmış olan bir Osmanlı- Rus Savaşı'dır. Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiği için Osmanlı tarihinde 93 Harbi olarak bilinmektedir. Hem Osmanlı Devleti'nin batı sınırındaki Tuna Cephesi'nde, hem de doğu sınırındaki Kafkas Cephesinde savaş olmuştur. Savaşa hazırlıksız yakalanan Osmanlı İmparatorluğu, çok ağır bir yenilgi almıştır. 93 Harbi nedenleri nelerdir? 93 Harbi neden ortaya çıktı? 93 Harbi sonuçları ne olmuştur? Bütün bilgiler haberimizin detaylardadır…

93 HARBİ NE ZAMAN?

93 Harbi, 24 Nisan 1877 tarihi ile 3 Mart 1878 tarihlerinin arasında Kafkasya'da ve Balkanlarda birçok farklı bölgelerinde Rus Devleti ile Osmanlı Devleti arasında meydana gelen bir savaştır. 93 Harbi Osmanlı – Rus Savaşı olarak da bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğunun çöküş sürecine sürüklendiği savaşlardan biri olarak tarihe geçmiştir. 93 Harbi, Osmanlı ordusunun ekonomik yetersizliklerinden ve düzensiz kayıplarından dolayı kayıpla sonuçlanmış olan bir yenilgidir. 93 Harbi Rus ordusunun İstanbul'a kadar ilerlemesi ile sona ermiştir. Osmanlı Devleti bu noktada teslim olmak zorunda kalmıştır. Savaşın arkasından Ayastefanos isimli bir antlaşma imzalanmıştır. Ardından Berlin isimli bir antlaşmada imzalanmıştır. Bu savaş Osmanlı İmparatorluğunda sivillerin Rus ordusunun yapmış olduğu eziyetler nedeni ile göç etmeleri zorunda kalmıştır.

93 Harbi, Rumi takvime göre 1293 yılına denk geldiği için Osmanlı tarihinde "93 Harbi" olarak bilinmektedir.

93 HARBİ SONUÇLARI NELERDİR?

93 Harbi'nin sonuçları, savaş sonrasında Rus Devleti'nin Batum, Artvin, Kars, Ardahan, Eleşkirt ve Doğubeyazıt verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu, 30 bin rublelik savaş tazminatı ödemek zorunda kalmıştır. Bununla birlikte, Bulgaristan Prensliğinin kurulması, Romanya, Sırbistan ve Karadağ'a tam bağımsızlık verilmesi gibi birçok maddenin bulunduğu Ayastefanos antlaşması imzalandı.

Rus Devleti'nin Doğu Avrupa'da bu kadar üstünlük sağlaması diğer devletleri rahatsız etmiş ve denge politikası öne sürülerek Batı Avrupa Devletleri Berlin Antlaşmasının imzalanmasını sağlamışlardır. Bu antlaşmaya göre Osmanlı İmparatorluğu Balkanlarda büyük toprak kaybetmek zorunda kalmış ve elinde sadece Trakya ile Arnavutluk arasında bir bölge kalmıştır.

93 HARBİ NEDENLERİ

93 Harbi yaşanmadan önce hali hazırda Balkanlar savaş yeriydi. Balkanlarda yaşayan halk, milliyetçilik akımları nedeni ile kendilerine ait bir devlete sahip olmak istiyorlardı. Bu sebeple, Osmanlı Devletinde iç çatışma oluşturmaya çalışıyorlardı. Rus Devleti, Osmanlı İmparatorluğu meydana gelen iç kargaşadan faydalanarak halkı savaşa çağırıp yani halkı direnmesi için çağaran, kendilerinin kurtarıcı olarak görünmelerini sağlamışlardır. Rusya, Balkanlarda Panslavizm politikasını uygulamaya başlamıştır. Bununla beraber, Osmanlı Devleti'nin yönetiminden çıkmak isteyen halkı daha da kışkırtmış ve aklını çelmiştir. Rusların asıl amacı olan sıcak denizlere inme arzularıdır. Fakat denge politikası izlediklerinden yıllar boyunca bunu başaramamıştır. Osmanlı Devleti'nin, o dönemlerde tek parça olarak kalabilmesini denge politikası sağlamaktadır. Rus Devleti'nin sıcak denizlere inme arzusu ve Balkanları ele geçirme arzusu ile fırsattan istifade savaşmak için hareket geçilmiştir. Savaşın ilk süreçlerinde Ruslar Bulgaristan sınırına kadar ilerlemişlerdir. Osman Nuri Paşa'nın dört ay boyunca Plevne de direnişinin ardından Ruslar İstanbul sınırlarına kadar gelmiş ve II. Abdülhamit teslim olmuştur.

93 HARBİNİN ÖNEMİ NEDİR?

93 Harbi Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş dönemine sürüklenmesine sebep olmuştur. Balkanlardaki hakimiyetini kaybetmiş, ağır borçlar altına girmiş ve artık daha istikrarsız bir devlet haline gelmiştir.

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Gündem Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title