Haberler

80. İEF Açıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin hızla geliştiğini, üretimin giderek yüksek teknolojili ürünlere yöneldiğini belirtti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin hızla geliştiğini, üretimin giderek yüksek teknolojili ürünlere yöneldiğini belirterek, yeni fuar merkezi inşa edildiğinde yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin sergilendiği, çok daha farklı, muhteşem bir İzmir Fuarı'nı göreceklerini söyledi.

80'inci İzmir Enternasyonal Fuarı'nın Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu'ndaki açılış töreninde konuşan Ergün, İzmir Fuarı'nın farklı ülkeler arasındaki sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesi açısından da son derece önem taşıdığını, İzmir'in böyle bir organizasyona 80 yıldır ev sahipliği yapmasının takdire şayan bir başarı olduğunu söyledi. Ergün, kendisinden önce konuşan Avusturyalı Bakan Mitterlehner'in iki ülke arasındaki milli maçı hatırlatıp, Avusturya'nın Türkiye'yi en son 1977 yılında İzmir'de mağlup ettiğini söylemesine atıfta bulunarak, 1977 yılında bu yana Türkiye'de ve İzmir'de çok şeyin değiştiğini, Türkiye ve İzmir'in 1987, 1997 hatta 2007 yılındakinden çok farklı olduğunu belirtti.

Ergün, Cumhuriyet'in 100. yılında, 2023'te "muhteşem bir Türkiye ve İzmir olacağını" söyleyerek, "O zaman yurt dışından gelen misafirlerimiz Türkiye ve İzmir hakkında konuşurken çok daha muhteşem bir manzarayı görerek konuşacaklar. Buna canı gönülden inanıyorum" dedi.

İzmir'in kendi coğrafyası ve tarihinin sunduğu fırsatlarla gelişen şehirlerden olduğunu, bu potansiyeli daha iyi değerlendirmesi gerektiğini, Türkiye'de Denizli gibi tarih ve coğrafyası yeteri kadar fırsat sunmayan ama girişimcilik motivasyonuyla hızla büyüyen kentler de bulunduğunu anlatan Ergün, Türkiye'nin ülke olarak tarihi ve coğrafyasının fırsatlarıyla girişimcilik motivasyonunu birleştirerek, 2023'ün Türkiyesi haline geleceğini, 2 trilyon dolar üretim, 500 milyar dolar ihracat yapan, 25 bin dolar kişi başına gelir seviyesine ulaşacağını kaydetti.

Türkiye'nin aynı zamanda 2023 yılında artık daha farklı ürünler üretir olacağını, İzmir Fuarı'nda firmaların daha yüksek teknolojiye sahip ürünlerini sergileyeceğini söyleyen Ergün, şöyle devam etti: "İzmir Fuarı'nda, bundan 12 yıl sonra İzmir Fuarı'nın 92'ncisini düzenlediğimiz zaman, yüksek teknolojiye sahip ürünlerini sergileyen firmalarımızın çok daha fazla olacağını göreceğiz. Dünyadan da çok daha fazla firma bu ürünleri sergilemek üzere gelecek. Belediye başkanımızın da ifade etmiş olduğu gibi yeni bir İzmir Fuarı inşa edildiğinde geniş alanları, kapalı alanlarıyla çok daha farklı, muhteşem bir İzmir Fuarı'nı hep beraber görmüş olacağız. "

Avusturya Federal Gençlik, Aile ve Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner ise İzmir'in muhteşem bir şehir olduğunu, son derece motive olmuş, harika insanların bulunduğunu, İzmir'den çok etkilendiğini söyledi. İki ülke milli takımları arasında oynanan son futbol maçında kazananın olmadığını, ancak iki ülke insanları arasında bundan sonra artık hep kazananların olacağını ifade eden Mitterlehner, şunları söyledi: "İzmir'de yapılan bir futbol maçında Avusturyalılar Türkiye'yi yendi.

Ama bu 1977'de oldu. O yıldan beri bir daha hiç kazanamadık. Tüm dünyada son derece olumsuz bir ekonomik ortam varken burada son derece iyimser bir yaklaşım görüyoruz. İstikbale çok güzel ve olumlu bir şekilde bakılıyor, herkes gayet mutlu, her şey çok güzel görünüyor burada. "

Türkiye ekonomisinin son derece güçlü şekilde büyüdüğünü gördüklerini, Türkiye'nin gittikçe zenginleştiğini, bu gelişmenin çevresel zorlukları da beraberinde getirdiğini dile getiren konuk Bakan, fuarın temasının çevre ve çevre teknolojileri olduğunu, bu konuda Avusturya'nın yetkinliğini ve kapasitesini sunacağını söyledi.

-CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN MESAJI-

Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün gönderdiği kutlama mesajı okundu. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında İEF'nin İzmir ve Türkiye'nin tanıtımına verdiği katkının yanında ülkeler arasındaki ilişkilerin artmasına katkı sağladığını, fuarın ticari boyutunun yanı sıra düzenlenen sosyal ve kültürel etkinliklerle İzmir'in gelişmesinde önemli bir misyon yüklendiğini kaydetti.

Gül, dünyadaki sayılı fuarlar arasına giren İEF'nin ilklere imza atarak, başarılı çizgisini sürdüreceğine inandığını, fuarın bu yılki ana temasının çevre ve çevre teknolojileri olarak belirlenmesini memnuniyetle karşıladığını, fuarın bu boyutuyla yaşanabilir bir dünya özleminin dile getirilmesi ve çevre bilincinin güçlenmesine vesile olacağı kanaatinde olduğunu belirtti.

- İZMİR

Kaynak: AA / Politika

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title