Haberler

8. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'ne Doğru

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Burak Karaman, 8. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin Türkiye'de Yapılan En Önemli Tiyatro Festivali Olduğunu İddia Etti.

Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Burak Karaman, 8. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin Türkiye'de yapılan en önemli tiyatro festivali olduğunu iddia etti.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Karaman, 8. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin bu yıl 2-15 Mayıs 2007 tarihleri arasında düzenleneceği belirtti. Festivale Türkiye’nin yanısıra Rusya, Gürcistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Ukrayna, Bulgaristan, Moldova, Slovenya, Fransa, İran, Makedonya, Polonya ve Romanya olmak üzere toplam 13 ülkeden 16 grubun katılacağını kaydeden Karaman ''Festivale bu yıl Polonya ve Çin Halk Cumhuriyeti, tiyatro oyunuyla ilk kez katılacak. Çin Halk Cumhuriyeti, dünyada ilk kez bir tiyatro festivaline katılmış olacak. Festivalimize ilk kez katılacak olan Fransa ise pandomim gösterisi gerçekleştirecek'' dedi.

Burak Karaman, 8. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin Türkiye'de yapılan en önemli tiyatro festivali olduğunu ifade ederek ''Festivalimiz dünyada istediği her ekibi getirebilecek düzeye yaklaşmaktadır. Dünyada sayılı festivallerden biri olma, Edinburg gibi festivaller arasına girme yolundadır'' şeklinde konuştu.

Basın mensuplarının Ermenistan'ın bu yıl festivale katılmamasıyla ilgili sorusu üzerine ise Karaman ''Festivalimize önceki yıllarda katılan Azerbaycan, Litvanya, Yunanistan gibi ülkeler de bu yıl katılmıyor. Tüm dünyada festivallerin kadrolu ülkeleri yoktur. Her yıl aynı ülkeler katılacak diye bir kural yoktur. Azerbaycan başvurusunu geç yaptığı ve programı hazırladığımız için festivale dahil edemedik. Yunanistan, Aziz Nesin'in bir oyunuyla katılmak istedi. Biz festivalimizde farklı kültürlerin oyunlarını istediğimiz için kabul etmedik. Ermenistan ise davet yazımıza cevap vermedi. Ancak davetimize cevap vermeyen tek ülke Ermenistan değil'' dedi.

Karaman, Ermenistan'ın katılmamasının Hrant Dink cinayeti ile ilgili olup olmayacağı sorusu üzerine ise ''Bu şehrin adını tiyatro ve sanatla duyurmak istiyoruz. Sanatı siyasete göre yapmıyoruz. Ama onlarda varsa bizi ilgilendirmiyor. Her şeyi sürekli bu olaya bağlamak hem şehre hem de festivale zarar veriyor'' şeklinde cevap verdi.

Geçen yılki festivalde bazı grupların oyunlarında müstehcen sahne olması nedeniyle oyunların sansürlendiği iddialarının hatırlatılması üzerine ise Karaman “Hiçbir sahneye, gruba müdahale etmeyeceğiz. Sanat özgürlük demektir” cevabını verdi.

Öte yandan Trabzon Devlet Tiyatrosu Müdürü Burak Karaman, bu yıl festivale katılan bütün oyunların çevirilerini yaptırdıklarını ve teknik bir sorun olmaması halinde oyunları alt yazılı sahneleyeceklerini belirtti.

(EK-ÖS

17.04.2007 17:51 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title