Haberler

71'lik Nineye Kırmızı Kurdele

"Kızlar Okumaz" Diyen, Babası Tarafından Okula Gönderilmeyen, Bu Yüzden Yaşamı Boyunca Çeşitli Sıkıntılarla Karşı Karşıya Kalan Huzurevi Sakini Fadime Coral, 71 Yaşında Okuma Yazma Öğrenip, "Kırmızı Kurdele" ile Ödüllendirildi.

“Kızlar okumaz” diyen, babası tarafından okula gönderilmeyen, bu yüzden yaşamı boyunca çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalan huzurevi sakini Fadime Coral, 71 yaşında okuma yazma öğrenip, “kırmızı kurdele” ile ödüllendirildi.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna (SHÇEK) bağlı Adana Huzurevine iki yıl önce yerleşen 4 çocuk annesi Fadime Coral, aynı kurumda kaldığı emekli öğretmenler Neriman Çıtak ve Fatma Akbaş'ın yönlendirmesine Adana Rotary Kulübü Meslek Edindirme Merkezinde (ARTEM), açılan kurslara katıldı.

Kurs öğretmeni Hülya Duman'ın özel ilgi gösterdiği Fadime Coral, huzurevinde de emekli öğretmen arkadaşları tarafından çalıştırılarak, kısa sürede okuma yazmayı öğrendi.

Huzurevi sakinleri, okumayı öğrenen arkadaşları için kurumun Nostalji Odası'nda sürpriz parti düzenlerken, Huzurevi Müdürü Nurdan Kama da Coral'a “çalışkanlığın sembolü” kırmızı kurdele taktı.

İki pasta üzerindeki mumları söndürdükten sonra arkadaşlarına adeta okuma yazma şovu yapan Fadime Coral, önce elindeki “Okumayı Öğreniyorum” kitabını okudu, ardından defterine “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk” yazdı.

Arkadaşlarının alkışlarla kutladığı Fadime Coral, “bizim dönemimizde çabuk büyüyen kızları okula göndermezler, okula gidiyorlarsa da hemen alırlardı” dedi.

Fadime Coral, 7 kardeş olduklarını, çiftçilik yapan babasının 7 kardeşini de okula göndermediğini belirterek, “erkek kardeşlerimiz çiftçilikte ona yardım ediyor diye okuldan mahrum kaldılar, kızlar da çabuk büyüyorlar diye. Ben çok ısrar ettiysem de 'kızlar okumaz. Üstelik sen çabuk büyüdün, evde otur, annene yardım et' dedi. Biz babamızın sözünün üzerine söz koyamazdık” diye konuştu.

Evlendikten sonra 4 çocuğunu büyütmekle meşgul olurken kursa gitme fırsatı bulamadığını, ancak iki yıl önce yerleştiği huzurevinde bol vakti olunca arkadaşlarının da yönlendirmesiyle kursa katılmaya karar verdiğini anlatan Fadime Coral, şunları söyledi:

“Okuma yazma bilmemem yüzünden başıma gelmeyen kalmadı ama geç de olsa hayalimi gerçekleştirdim. Bir keresinde elimde pazar fileleri doluyken yanlış otobüse binmişim. Adana'nın bir ucundan diğer ucuna gittiğimi geç fark ettim. Tekrar eve ulaşabilmem gece yarısını almıştı. Yolda hıçkıra hıçkıra ağladığımı dün gibi hatırlıyorum.”

Fadime Coral, okuma yazma öğrenince kendine güven geldiğini, artık rahatlıkla huzurevinden çıkıp yakınlarını ziyarete gidebileceğini belirterek, “artık kaybolmam. En çok otobüslerin önündeki tabelaları okuyabildiğim için mutluyum” dedi.

Yaşlı kadın, kendisi için düzenlenen ve torunlarının da konuk olarak katıldığı okuma bayramında kestiği pastayı, okuma yazmayı öğrenmesinde kendisine destek olan huzurevinin emekli öğretmenlerine ikram etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Moda

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title